CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deutsche Welle: ”Votul romanilor a fost unul anti-Basescu!”

0 comentarii / 1509 vizualizări / 10 decembrie 2012

Primele rezultate oficiale ale alegerilor parlamentare reprezintă o lovitură neaşteptat de dură pentru fostul partid de guvernământ, afirmă analiștii de la Deutsche Welle, care sunt de părere că președintele Traian Băsescu ”s-a implicat mult în campania electorală”, deși prerogativele sale nu îi permit.

BEC spulberă orice nădejdie a PDL
Dacă rezultatele de la exit-poll-urile prezentate aseară dădeau candidaţilor ARD speranţa de a obţine mai mult de 20% din voturi, datele BEC spulberă orice nădejde. Astfel, după numărarea voturilor din cea mai mare parte a secţiilor (81,49%), USL pare să fi obţinut 58,63%, iar ARD abia 16,69. Partidul lui Dan Diaconescu a obţinut 13,53%, iar UDMR, 5,31%. La Senat, după centralizarea a aproape jumătate din voturi (41,62%) rezultatele sunt la fel de expresive: USL 60,03%, ARD 16,95, PP-DD 14,18, UDMR 5,40%. Este imposibil să se întâmple ceva spectaculos pentru restul voturilor rămase, ceea ce ne permite să ne gândim deja la viitor. USL se îndreaptă către o victorie zdrobitoare care o încarcă de o responsabilitate pe măsură.

Un vot anti-Băsescu
Cu siguranţă însă că votul de ieri a fost şi un vot împotriva preşedintelui Traian Băsescu care, deşi prerogativele sale nu i-ar fi îngăduit, s-a implicat mult în campania electorală, acuzându-şi adversarii că duc o politică anti-occidentală. Tocmai de aceea, liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, au făcut imediat după închiderea secţiilor de votare câteva declaraţii neobişnuite, dar provocate de campania adeversarilor: atât unul cât şi celălat au afirmat insistent hotărârea alianţei de a rămâne fidelă politicii europene şi euroatlantice. A fost un mesaj adresat mai cu seamă partenerilor occidentali, care au dat semne că se îndoiesc de înclinaţiile reale ale câştigătorilor de la Bucureşti. În acelaşi context delicat, prim-ministrul Victor Ponta a anunţat că va începe imediat negocieri cu UDMR pentru formarea unei ”majorităţi constituţionale”. Un anunţ foarte interesant, care a surprins destulă lume şi care pretinde însă o analiză distinctă.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998