CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Devastator: Daniel Morar, despre cum se smenuiesc dosarele la parchete

8 comentarii / 4188 vizualizări / 24 iunie 2022

Fostul judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, clarifică definitiv, într-un interviu exploziv, controversata chestiune a prescripției penale: după decizia CCR din 2018, prescripția specială nu mai există. Morar o ”execută” scurt și pe șefa Parchetului General, Gabriela Scutea, cu ale ei indicații prețioase către procurori, dar dezvăluie și cum se șmenuiesc dosarele la parchete, în disprețul legii și al spiritului ei.

„Curtea a venit în 2018 și a spus Legiuitorului: nu poți să dai dreptul procurorului să întrerupă cursul prescripției prin orice act pe care-l face el din birou. Trebuie ca acel act să fie cunoscut de suspect, de inculpat, de persoana cercetată ca, pe ansamblu, să se știe în societate, în comunitate, că față de persoana respectivă este o instrucție penală. Asta le-am spus în 2018” a spus Daniel Morar într-un interviu pentru Aleph News.

”Această decizie din 2018 categoric că nu este o decizie interpretativă. Decizia interpretativă este decizia prin care CCR conservă înțelesul constituțional al unei legi. Adică explică: acest text poate să rămână într-o lege dar înțelesul este cel pe care-l dăm noi, Curtea Constituțională. Poate avea 2,3 sau 5 sensuri, înțelesuri acest text, dar singura înțelegere constituțională e cea pe care o scriem noi. Și în cazul de față noi am scris: că nu poate fi întrerupt prin orice act.
O chestie iarăși basic: Curtea lucrează de cel puțin 10 ani, când dă decizii interpretative, cu o sintagmă. Zice: „textul este constituțional în măsura în care”…. Deci dacă nu vezi sintagma „în măsura în care” este clar că nu e decizie interpretativă. Lucrurile au fost clare pentru majoritatea oamenilor. Iar recomandarea aceea din decizie noi n-am dat-o pentru judecători și pentru sistemul judiciar pentru că judecătorii și sistemul judiciar nu pot să combine dispoziții din legi, să ia dispoziția din vechiul Cod și să o pună în Noul Cod. A fost pentru Legiuitor. Dar Legiuitorul n-a făcut nimic.
Rezultatul? S-au dus judecătorii, instanțele de judecată s-au dus de 2 ori la Înalta Curte să le explice decizia din 2018. Ce să facem? Se mai întrerupe cursul sau nu? Înalta Curte de 2 ori le-a respins acțiunile ca inadmisibile. Prin urmare, s-a ajuns din nou la Curtea Constituțională după 4 ani. Foarte multe instanțe au sesizat Curtea Constituțională, printre ele este și un complet al Înaltei Curți. Majoritatea instanțelor care și-au expus punctul de vedere cu privire la textul care a rămas – au spus că este neconstituțional, că este neclar, că nu știu ce să facă. Și atunci a venit Curtea Constituțională în 2022 și a ras în întregime textul ca să nu mai existe niciun dubiu. Și a venit și a spus că decizia din urmă cu 4 ani, din 2018, este o decizie simplă sau extremă și că n-a mai existat de atunci un caz de întrerupere. Adică nu mai există prescripție specială” spune Morar.

El furnizează, totodată, un exemplu stupefiant despre cum ”merg” anchetele procurorilor:

”Pe vremea mea, mai rar se prescriau dosarele. Se întâmpla, dar mai rar, pentru că se lucra în mod constant în dosare. Ăsta este rostul instituirii unui termen de prescripție: să știi că dacă n-ai făcut ancheta în 5 ani de zile să știi că te oprești și că cel pe care-l cercetezi scapă de răspundere penală. Prin urmare rostul și datoria unui procuror și a unui polițist este să efectueze acte de urmărire penală, de cercetare, în mod constant într-un dosar. Dacă faci acest lucru, se întrerupe cursul prescripției natural: și azi, și mâine, și poimâine și răspoimâine.
Problema este cea care a ajuns și în fața CCR: în 2018, era a unui dosar în care nu se întâmplase absolut nimic timp de 5 ani, adică în termenul general de prescripție, și în ultima lună, ultima zi, penultima zi când urma să expire termenul, polițistul a făcut un act – a interogat o bază de date și a făcut un proces verbal pe care nu l-a comunicat nimănui. Prin acel act, făcut din birou, fără cunoștința nimănui, el a dublat termenul de prescripție” mai spune Morar, fost procuror-șef al DNA. (B.T.I.)

foto: Podul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. @ ,,Deci”(Ion Cristoiu – exprimări), după cum a stabilit CCR despre titlurile de doctor ce au intrat în circuitul public și au produs efecte juridice, de la orice modificarea legislativă ce intervine în cauzele aflate în cercetare și în cursul prescripției începe curgerea unui alt termen pentru prescripție când legea mai favorabilă este legea nouă,deci curge termenul de prescripție stabilit pe legea nouă, prescrierile referindu-se numai la spețele pe legea veche când legea mai favorabilă este legea veche, ?

 2. & ,,Deci” ( Ion Cristoiu – exprimări), în cauzele penale la care se aplică legea nouă ca fiind mai favorabilă,curge termenul de prescripție stabilit de legea care se aplică în acele cauze, chiar și în spețele când sunt anchetate fapte comise când funcționa legea veche, ?

 3. La anchetarea marilor privatizări frauduloase din România, procurorii aveau comanda să nu deranjeze pe noii proprietari (emricani, israelieni etc.) şi întocmeau mai mereu referate cum că faptele sunt prescrise, deşi faptele de corupţie nu se prescriu la fel de repede ca infracţiunile ordinare. După ce ambasadorul evreu sionist al SUA la Bucureşti, Nicholas Taubman, i-a făcut o vizită în mai 2007 şefului DNA, acest Daniel Morar, ca şi lui Băsescu, la Cotroceni, multe mari dosare penale de privatizări cu beneficiari companii străine nu au mai fost trimise în instanţă, pentru că faptele ar fi fost prescrise, deşi, de fapt, procurorii nu aveau voie să lucreze în ele (ştiu chiar de la ei).

 4. & Dacă atunci când intră în vigoare legea nouă, mai favorabilă, se aplică termenul de prescripție stabilit de lege de la data intrării în vigoare a legii, deci curge un alt termen, așa cum a stabilit CCR în spețele cu titlurile doctorale care produc efecte juridice de la momentul intrării în circuitul public, chestiune ce ar putea face legea veche mai favorabilă pentru faptele comise pe vechea lege , la momentul îndeplinirii termenului de prescripție a faptelor, ?

 5. & Nu zice nimic în textul Constituției despre aplicarea de favoruri de la legea nouă cu prescripții de la legea veche, ?

 6. & Dacă sunteți de acord că la apariția unui eveniment legislativ nou în circuitul public așa cum a stabilit CCR în speța titlurilor doctorale care produc efecte în spațiul public, deci în spețele în care se aplică legea mai favorabilă și legea veche ar putea retroactiva, au loc efecte juridice și referitoare la prescripția faptelor anterioare, ?

 7. SLUGA PROASTA SI TEMBELA, PROCURORUL DANIEL MARIUS MORAR A FOST DESCHIZATOR DE DRUMURI SI SERIALE „DANSUL CATUSELOR” IN FAVOAREA AMERLOCILOR, A LUI BASESCU SI A CONTRIBUIT COVARSITOR LA MUSAMALIZAREA MARILOR DOSARE, DE PRIVATIZARE, DE JAF TOTAL AL ROMANIEI. CONCETATEAN SI ACOLIT AL LUI VALER DORNEANU, PARTENER SI PROTEJAT AL EX-PROCURORULUI D.G.I.A. ILIE BOTOS…CA NU DEGEABA AU FOST SPIONI INVENTATI SI FONDURI OPERATIVE SMENUITE LA GREU IN D.G.I.A. INCA DIN VREMURI MAI VECHI…DANIEL MORAR, UN CAPRAR CARE A EXECUTAT ORDINE DE DISTRUGERE A OAMENILOR DE AFACERI ROMANI…CARE S-A LUPTAT SA STEARGA URMELE AFACERILOR MAGIDTRATILOR PE BANII LUI SORIN OVIDIU VANTU…CARE S-A VRUT EROIN, TINUT DE KKUR IN SUS DE SORINA MATEI, RECTE S.R.I…..INTOTDEAUNA IN UMBRA UNUI ARDELEAN VOM GASI UN TRADATOR DE NEAM SI TARA…DANIEL MORAR= OMAR HAYSSAM= TUNURILE LUI BASESCU …CU MERMELIREA DOSARULUI FLOTA, RAPIREA ZIARISTILOR SI RASCUMPARAREA SMENUITA DE COLDEA CU BASESCU…DRUMUL LUI DANIEL MORAR ALATURI DE ILIE BOTOS A INCEPUT SUB TUTELA VRAJITOAREI ANA VARGA DIN CLUJ…DACA ISI POATE INCHIPUI CINEVA…SI DIRIJOR AUGUSTIN LAZAR ..URMAS DEMN AL TORTIONARILOR DIN INCHISORILE COMUNISTE…
  DEA DUMNEZEU SA MANANCI PENSIA TA, DANIEL MORAR, CAT MAI PUTINA VREME! CA MULT BINE AI FACUT ROMANIEI, DE CARE BINE SA AIBA PARTE TOT NEAMUL SI URMASII TAI. FLORICEL VITAN…DE ACOLO A INCEPUT DRUMUL IUDEI NUMIT DANIEL MARIUS MORAR! ARDELEANUL E PATRIOT NUMAI IN CARTILE SCRISE DE EL…IN REST
  E IN SOLDA, A FRATILOR PAUNESCU, A LUI S.O.V. SAU A LUI OMAR HAYSSAM DACA BASESCU NU E DESTUL DE LIBER! CAND SPUI CLUJ, SPUI OFICINA TRADATORILOR ROMANIEI ….MUCLES, DON SEMACA! CA SE SUPARA MONICA MACOVEI, DIRIGINTA LOAZELOR! DANIEL MORAR NU AI ZILE, CATE PACATE SI BLESTEMATII AI PE RABOJ LA DUMNEZEU!

  • Desi sunt unii mari pupatori de bocanc, alti ardeleni sunt foarte patrioti. Ardelenii care l-au slujit pe Basescu si stilul lui de supt la Marele Licurici, au fost toti pupatori de bocanc strain.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998