CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezamorsarea bombei cu ceas

0 comentarii / 2060 vizualizări / 9 octombrie 2015

Votul românilor din diasporă este aruncat în aer. În total, în afara graniţelor trăiesc patru milioane de cetăţeni ai acestei ţări. Este, practic, a doua Românie. Care, iată, din nou, nu va avea posibilitatea să se pronunţe. Din simplul motiv că aceştia sunt răspândiţi în întreaga lume. Şi este cu neputinţă să deschizi pretutindeni centre de votare. Dar de ce li se interzice, totuşi, românilor acest drept constituţional?
Dacă aţi observat, eu nu m-am referit, aici, la votul prin corespondenţă. Pentru că mi se pare mult prea complicat. Mai simplu ar fi votul electronic. Care ar putea fi utilizat pentru absolut toţi românii, care au carte de identitate sau paşaport eliberat de autorităţile noastre. Indiferent unde se află ei. Se poate vota electronic, în acelaşi condiţii în care, electronic se efectuează şi cele mai simple operaţiuni financiare.
Care ar fi avantajele? După instalarea unui soft, care nu este prea complicat şi nici prea scump, preţul unei proceduri de vot devine, în viitor, egal cu zero. Mai mult chiar. Asemenea proceduri pot fi utilizate pentru iniţierea de referendumuri, cu mare frecvenţă. Care le-ar permite decidenţilor politici să ştie, cu exactitate, ce vor românii. Sau nu le-ar mai permite să se facă că nu ştiu. În plus, votul electronic elimină frauda. Sau dacă ar există cazuri de fraudă, ele ar fi extrem de uşor de depistat. De eliminat. Şi de sancţionat. Dar care sunt inconvenienţele? De ce partidele politice refuză, aşa cum s-a dovedit, acest sistem de vot? Un motiv invocat este legat de secretul procedurii. Vezi Doamne, nu ar mai exista garanţia că romanul care votează electronic stă cu capul în cutie. Ca atunci când pune ştampila. Cei care invocă acest argument, uită, însă, cu bună ştiinţă, să facă o precizare. Şi anume că secretul este un drept al cetăţeanului. Şi nici de cum o obligaţie. Cu alte cuvinte, şi astăzi, dar şi în cazul votului electronic, eu îmi pot exercita dreptul de a face un secret din opţiunea mea politică. Şi, totuşi, şi astăzi, şi în cazul votului electronic, nicio lege nu mă împiedică să-i informez pe cei apropiaţi, atât asupra intenţiei mele de vot, cât şi asupra modului în care, efectiv, am votat. Dincolo de acest pretext, mai sunt invocate fel de fel de prostii de natură tehnică, care ar face greu de realizat sau chiar imposibil votul electronic. Nu este adevărat. Poţi vota electronic, la fel cum poţi să-ţi plăteşti electronic factura la lumină. Oriunde în lume. Şi de oriunde din lume.
Dar care sunt motivele reale ale refuzului? Cel mai important este că votul electronic, posibilitatea tuturor cetăţenilor de a se exprima, inclusiv a celei de-a doua Românii, reprezintă, pentru actuală clasa politică, o bombă cu ceas. Care trebuie dezamorsată. Şi care chiar a fost dezamorsată. Maghiari, de pildă, ar putea risca, prin includerea în procesul de votare a milioanelor de români din diasporă, să-şi vadă procentul atât de scăzut încât, să nu mai poată intra în Parlament. Dacă există un minimum de bună voinţă din partea majorităţii, acest inconvenient poate fi rezolvat. Minorităţii maghiare i se poate, pur şi simplu, rezerva o cotă. Un procent rezonabil din locurile existente în Parlament. Numai că, nici asta nu convine UDMR. De ce? Pentru că ar vota şi maghiarii cu cetăţenie română din diasporă. O populaţie mai puţin săracă. Şi mai puţin manipulabilă. Şi s-ar putea trezi domnii de la UDMR că nu-şi vor mai putea perpetua statutul de parlamentari.
Nici PSD nu doreşte votul diasporei. Ca să nu mai vorbim de UNPR. De ce? Pentru că s-a dovedit că românii din afara graniţelor se lasă mai greu prostiţi. Şi sunt mai decişi să voteze cu acele persoane şi cu acele partide capabile să aducă un aport sporit de democraţie şi liberalism.
Dar culmea este că nici PNL, în ciuda banderolelor albe, nu înghite uşor votul diasporei. Pentru că, nici electoratul liberal din afara frontierelor nu se lasă la fel de uşor manevrat ca electoratul liberal rămas acasă. Şi năucit de campaniile de dezinformare.
Aşa că, una peste alta, votul celei de-a doua Românii a fost lăsat pe altă dată. Pentru calendele greceşti. Bomba cu ceas a fost dezamorsată. Puteţi dormi liniştiţi, români! “Sistemul” va vota, şi în continuare, pentru voi! (Sorin Roșca Stănescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998