CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezastru pentru Orban si Iohannis: si C.C. a Austriei desfiinteaza masurile de izolare

7 comentarii / 2996 vizualizări / 22 iulie 2020

Măsurile de izolare legate de COVID-19 în Austria s-au bazat pe o ordonanţă neconstituţională, a decis azi Curtea Constituţională din Viena, declanşând noi critici că guvernul a ignorat statul de drept în răspunsul la pandemie, relatează dpa, conform Agerpres.

Partidele de opoziţie au cerut guvernului să plătească înapoi penalităţile impuse celor care au încălcat măsurile. Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei plângeri a unui cetăţean împotriva unei ordonanţe a Ministerului Sănătăţii, care a interzis prezenţa persoanelor în spaţiile publice dacă nu erau singure sau exclusiv cu membri ai familiilor lor.

Judecătorii au constatat că ministrul sănătăţii Rudolf Anschober şi-a depăşit atribuţiile legale, în contextul în care ordonanţa sa se baza pe o lege ce permitea doar interdicţii pentru anumite locuri publice, dar nu îi acorda autoritatea de a emite o izolare generală.
De asemenea, instanţa s-a pronunţat împotriva deciziei guvernului de a deschide mai întâi magazinele de bricolaj şi de grădinărit, în contextul începerii ridicării izolării impuse de pandemie la jumătatea lunii aprilie, în timp ce alte tipuri de magazine mari au trebuit să rămână închise.
„Curtea Constituţională nu a găsit un motiv obiectiv pentru acest tratament inegal”, a precizat instanţa într-un comunicat. Cele două politici au fost anulate la sfârşitul lunii aprilie în timp ce numărul infecţiilor a scăzut.
Cancelarul conservator Sebastian Kurz a respins anterior criticile împotriva măsurilor impuse de COVID-19, spunând că „despică firul în patru din punct de vedere legal”.
„Curtea Constituţională confirmă atitudinea neglijentă a guvernului faţă de statul de drept”, a precizat Partidul Social Democrat, de opoziţie, într-un comunicat, în timp ce formaţiunea liberală Neos a acuzat că „acest guvern a acţionat în mod deliberat împotriva legii luni întregi”.
Ministrul afacerilor constituţionale Karoline Edtstadler a spus că guvernul trebuie încă să evalueze hotărârea. Ea nu a precizat dacă amenzile vor fi rambursate.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

 1. Ati uitat sa precizati ca spre deosebire de CCR care e alcatuita de niste asistati, in Curtea in Viena sunt numai judecatori.
  Si din punct de vedere strategic comiteti o eroarem mesajul comunicat fiind perceput in cheia „nu mai comentati deciziile jagardelelor noastre”. Din punct de vedere tactic, mesajul este iarasi gresit, spetele fiind foarte diferite. CCR judeca mai toate spetele care ii sunt adresate, nu nummai cele de constitutionalitate, depasindu-si repetat atributiile, fara ca o alta instanta sa o poata cenzura. Aici este de fapt problema.

  • Dpdv tactic CCR nu a fost racolat majoritar de către SRI și rămâneți stat paralel. :))))))))))))))

  • Presedinte Austriei este austriac cu o solida educatie academica, nu un etinic austriac, dovedit nazist asa cum este Iohannis, E foarte important acest asăect.

 2. Cainele moare de drum lung si prostul de grija altuia.

  • Nu poate fi vorba decât despre Comisia de la Venezia.
   Îl pusesem pe soțul soției lui să bălăcărească CCR în presa străină falită, plătită de SRI, tocmai pentru că proștii mor numai și numai de grija lor de securiști cretini.

 3. probabil ar fi util sa ne amintim – in comentarea deciziei recente a Curtii Supreme [„Oberster Gerichtshof”] din Viena – de cateva aspecte (importante, in umila mea opinie):
  – Austria a fost pentru cca. 65 de ani al treilea cel mai numeros imperiu (dupa imperiul rus si imperiul britanic);
  – ‘radacinile’ curtii supreme din Austria provin din creatia Mariei Tereza de acum peste 270 de ani [Oberste Justizstelle];
  – sistemul juridic (ca si cel contabil) din Austria au la baza sistemul anglo-saxon, care s-a dovedit cel mai usor de implementat si mai rezistent la incercarile de manipulare frauduloasa (in Romania, imediat dupa 1989 a fost o mica batalie privitor la prevalenta – atat judiciara cat si contabila – a unuia dintre cele doua sisteme principale: anglo-saxon sau francez; din nefericire, dl. Roman a ‘blestemat’ pe termen extrem de lung aceasta tara cu sistemul francez, cel mai cretin din cele doua);
  – curtea suprema din Viena numara 61 de judecatori care compun 18 paneluri a cate 5 judecatori fiecare, cu diverse specializari (la noi, „multumita” eforturilor CFSN de impunere a controlului absolut, CCR a fost politizata din nastere, fiind compusa din 9 membri numiti politic astfel: 3 de presedinte, 3 de deputati si 3 de senatori).

  comentariile sunt de prisos…

  • pai si atunci de ce deciziile nu sunt 6 la 3 si sunt in unanimitate in majoritatea cazurilor?intreb pt un prieten!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998