CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezastru politic: PNL – confruntat cu desfiintarea

0 comentarii / 1922 vizualizări / 9 septembrie 2014

O decizie de azi a Justiției deschide calea dezastrului absolut pentru PNL, culminînd cu posibila sa dizolvare, în condițiile prevăzute clar de legea partidelor politice. În acest moment, partidul e în aer din toate punctele de vedere, începînd cu structura de conducere și terminînd cu alianța ACL și candidatul la președinție.

Tribunalul București a decis astăzi, în urma unei sesizări făcute de un primar liberal, să respingă statutul PNL, modificat la ultimul congres al partidului.
Consecințele acestei decizii sunt inimaginabile: conducerea aleasă la ultimul congres devine ilegală, alianța ACL devine nulă, Iohannis își pierde statutul de candidat. De asemenea, devine nulă prevederea privind trecerea partidului de la ALDE la PPE, ceea ce va crea serioase probleme de imagine și nu numai inclusiv la nivel european, în condițiile în care Adina Vălean, spre exemplu, e aleasă, deja, vicepreședinte al PPE. Revine, în schimb, în legalitate Norica Nicolai, care a fost la un pas de excludere pentru vina de a fi refuzat plecarea din ALDE.
Peste toate cele, există o prevedere terifiantă în legea 14/2003, a partidelor politice, care dă fiori liberalilor: art.25 prevede legat de statut, la alineatul 2, că ”Orice modificare se comunica Tribunalului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data adoptarii, cu indeplinirea prevederilor art. 18 alin. (2) si (3). Tribunalul Bucuresti o examineaza potrivit procedurii prevazute la art. 20 si 21”.
Iar art.26 prevede:
”In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice”.

Or, în acest moment, sunt întrunite ambele condiții pentru radierea PNL: instanța a respins modificarea statutului, iar partidul a acționat, deja, în conformitate cu respectivul statut.

Desigur, există posibilitatea unui recurs, dar e, practic, imposibil, ca decizia de azi să mai fie întoarsă.

Indiferent ce se va întîmpla, PNL este în corzi. Dacă bagă capul în pămînt și trage de timp în justiție, Klaus Iohannis va purta întreaga campanie electorală ștampila ”candidatul ilegal”.
Dacă încearcă să o dreagă după lege, liberalii ar putea constata că nu mai au timpul necesar, riscînd chiar să rămînă fără candidat.
O situație explozivă, pentru care, pînă la această oră, conducerea ACL nu pare să aibă pregătit un plan de rezervă. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998