CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezgroparea Ceausestilor merge mina in mina cu relansarea PCR

0 comentarii / 2054 vizualizări / 21 iulie 2010

Interesantă coincidență: în decurs de numai cîteva zile, în România au avut loc două evenimente numai bune pentru capacitat amărăștenii nostalgici: e vorba de brusca transformare, pe 3 iulie, a Partidului Alianța Socialistă în PCR, dublată de avizul pentru exhumarea Ceaușeștilor, produsă azi. Poate fi, desigur, o simplă potriveală. Dar dacă nu e?

Cele două evenimente mai sus pomenite au toate șansele să nu fie întîmplătoare, mai ales că nimic nu pare să justifice decizia socialiștilor de a se transforma, hodoronc-tronc, după 20 de ani, în PCR, în primul rînd faptul că 2010 sau 2011 nu sunt ani electorali și nici nu se întrezărește la orizont nașterea unui pol de stînga la care, eventual, noul PCR să adere.

Pe de altă parte, să ne gîndim ce consecințe va avea exhumarea și testarea Ceaușeștilor. În cîteva luni, cel mai probabil în toamnă, rezultatul analizei ADN va stabili dacă în gropile din Ghencea au fost, sau nu, înhumați foștii dictatori. Indiferent de rezultat, consecințele vor fi spectaculoase. Dacă verdictul e negativ, se va naște, exploziv, o veritabilă teorie a conspirației, mult peste cea existentă în ultimii ani, care va culmina, probabil, cu lansarea zvonului că cei doi ar mai putea chiar să fie în viață (să nu uităm că Nicolae era mai mic, spre exemplu, decît țărănistul Ion Diaconescu, care e mai lucid, azi, decît mulți politicieni ai momentului).

Dacă analiza confirmă că e vorba de cei doi, următorul pas va fi amplasarea celor două trupuri într-un cavou pe măsură, într-un cimitir, probabil, de mîna întîi. Locul crucilor necăjite de fier, îngrijite pe vremuri de muncitorii de la ”Vulcan” va fi luat de cruci masive, de marmură și poate chiar de busturile celor doi. Exhumarea definitivă a Ceaușeștilor, mutarea lor într-un cavou respectabil, vor fi în mod cert evenimente puternic mediatizate. Noul mormînt ar putea deveni un loc de pelerinaj mult mai vizitat decît gropile obscure în care au adăstat pînă acum. Una peste alta, nostalgicii vor căpăta o ”pîine” mediatică numai bună de ros.

Să nu uităm esențialul, însă: aceste evenimente au toate șansele să se petreacă exact în momentul cel mai teribil pentru păturile sărmane din România, în toamnă, cînd criza își va arăta cu adevărat colții. Atenție mare la anunțul făcut chiar azi de însuși Mugur Isărescu, unul profund neobișnuit pentru șeful BNR, potrivit căruia se așteaptă curînd conflicte sociale majore. Suprapunerea spectacolului mediatic al Ceaușeștilor și a unor eventuale acțiuni ale noului PCR peste protestele sociale ar putea avea drept consecință un fenomen interesant, probabil exact cel dorit în anumite laboratoare politice. E vorba de deturnarea unor voturi de stînga dinspre PSD către alte structuri politice, precum noul PCR, mai ales că Ion Iliescu este perceput de nostalgicii ceaușiști drept omul care a pus capăt unei epoci prospere, din punctul lor de vedere. Iar Ion Iliescu este pesedist.

foto: Fototeca online a comunismului românesc

Dincolo de speculații, realitatea de netăgăduit este că numărul nostalgicilor fostului regim comunist este într-o creștere explozivă. Sociologul Vasile Dîncu confirmă acest lucru, pentru Inpolitics, și spune că a efectuat, deja, zilele trecute, un studiu de specialitate pe această temă iar, în acest moment, a lansat în execuție încă unul, mult mai amplu, la scară națională: „Nu avem datele complete, le vom avea în cîteva zile, dar este clar că fenomenul este într-o dezvoltare pronunțată, mai ales că, în România, memoria socială este scurtă și destul de selectivă” afirmă sociologul. El este de acord că reapariția PCR și dezhumarea Ceaușeștilor pot fi puse în ecuație, cu bătaie spre social-democrați: ”E foarte posibil să existe interese politice majore pentru deturnarea de voturi care ar putea fi contabilizate de PSD, ca principal partid de stînga. PSD trebuie să reacționeze în primul rînd printr-o deplasare și mai pronunțată spre stînga, pentru a contracara un eventual atac venit de la formațiuni plasate la stînga sa pe eșichierul politic – precum noul PCR sau partidul lui Dan Diaconescu, dacă va apărea pînă la urmă – deși Victor Ponta se descurcă destul de bine din acest punct de vedere” afirmă Dîncu.

El crede că e posibil ca mutarea Ceaușeștilor într-un mormînt autentificat, de această dată, să determine o accentuare a legendei, ”dar, la fel de bine, s-ar putea ca tocmai lichidarea definitivă a speculațiilor de pînă acum să fie cea care să diminueze pînă la estompare totală mitul Ceaușeștilor. Vom vedea curînd care va fi evoluția evenimentelor” conchide reputatul sociolog. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998