CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Deznodamantul razboiului politico-penal

0 comentarii / 1523 vizualizări / 30 iulie 2013

Traian Basescu va pierde la finalul bataliei pe care o duce, impotriva lui Dan Voiculescu si a Antenelor, cu ajutorul catorva procurori penali. Deznodamantul este fara echivoc. Nicio tentativa de a institui teroarea, prin inlocuirea fortei dreptului cu dreptul fortei, nu are nici cei mai mici sorti de izbanda in lumea in care traim. Si asta chiar daca, intr-o prima etapa, la modul malefic, presedintele demis politic de catre romani a castigat o batalie. Confectionand, cu sprijinul Laurei Codruta Kovesi, cateva dosare penale reprezentantilor Antenelor si, fapt fara precedent, punand sub ancheta societatile comerciale editoare in scopul suprimarii acestora. Ori a diminuarii capacitatilor de riposta. Ori a intimidarii celorlalte voci din media. Basescu va pierde razboiul chiar daca va mai castiga o runda, doua. Si iata cum.

Traian Basescu incearca sa acrediteze, in fata partenerilor nostri euroatlantici, teza conform careia USL incearca sa rastoarne Romania cu susul in jos, intorcand-o de la parteneriatele asumate prin intrarea in NATO si UE. Iar el, vezi Doamne, se sacrifica pe altarul bataliei pentru reforma statului, a justitiei si supravietuirea economica a Romaniei in criza. Si este un fel de lup singuratic. Lipsit de putere. Motiv pentru care are nevoie de protectia cancelariilor europene. Este un joc ieftin. Si mult prea transparent. Ca si cel prin care locatarul de la Cotroceni ii implica pe procurori in combinatii politice. Incercand sa-i utilizeze ca pe un instrument al terorii prin care adversarii sunt anihilati. Iar cei care nu sunt anihilati, demonizati, loviti in imagine urmeaza a fi intimidati. Inhibati in efortul lor de a indrepta lucrurile in Romania.

Traian Basescu, cum afirmam mai sus, a castigat prima batalie. Si va mai castiga si altele. Dar, la capatul razboiului pe care l-a declansat, va fi infrant. Fix la un an de la suspendarea sa, el aranjeaza in asa fel lucrurile, cu Laura Codruta Kovesi pe care, utilizand coabitarea, atata cat a fost, a reusit sa o impinga la sefia DNA, pacalindu-l pe Ponta, pentru a le deschide dosare penale la doi dintre adversarii sai politici. Profesorului Dan Voiculescu, unul dintre principalii artizani ai USL si vicepremierului Liviu Dragnea. Ambii numarandu-se printre cei mai importanti avocati ai suspendarii si demiterii lui Basescu. Momentul este ales din ratiuni psihologice. Si politice. Sa fie o lectie pentru cine ar mai incerca sa i se opuna. Motivele invocate in dosare nu mai au nicio insemnatate. Ele trebuie doar sa fie cat de cat plauzibile pentru opinia publica. Interna. Si, mai ales, externa. Dar, pentru a-l lovi pe Voiculescu, caruia i s-a mai pus in carca si un alt dosar penal, a fost necesara discreditarea Antenelor. Sau, ma rog, tentativa de discreditare.

S-a ajuns, astfel, in situatia in care casa de presa a Antenelor sa poata fi distrusa in mod indirect. Pe cale administrativa. Pentru ca, dincolo de anchetele penale deschise impotriva conducatorilor Antenelor si a jurnalistilor acestor televiziuni, printr-o premiera absoluta, sunt supuse anchetei penale societatile editoare. Ceea ce lasa mana libera procurorilor sa incomodeze, sa restranga sau chiar sa suprime activitatea acestora.

Din cealalta directie a frontului loveste Oana Haineala Schmidt, implicand CSM si Inspectia Judiciara intr-o urata aventura impotriva Antenelor si a site-ului Lumea Justitiei.

Este un razboi cu final previzibil. Cel care va pierde va fi Basescu. Sacrificand insa credibilitatea procurorilor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998