CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire a lui Dancu: “Sprijinul acordat lustratiei aproape ca m-a exclus din PSD!”

0 comentarii / 1570 vizualizări / 2 mai 2010

In momentul in care am militat in cadrul PSD pentru “impacarea cu trecutul” prin acceptarea unei Legi a lustratiei, conducerea social-democrata a inceput sa caute motive pentru “a ma lustra din partid”, dezvaluie fostul ideolog al PSD, Vasile Dancu, pe blog-ul propriu. Sociologul clujean dezminte, astfel, speculatiile din mass-media potrivit carora ar fi fost vreodata activist PCR si explica faptul ca taman sprijinul ideii de lustratie l-a aruncat in dizgratia liderilor PSD.

O vanatoare de stafii

“Eu am fost primul in PSD care am militat, in 2006, pentru ca PSD să accepte un decont cu trecutul, inclusiv o lege a lustrație. A fost inceputul actiunii unora din partid de a ma lustra din PSD. Opera aproape finalizată în ultima vreme, cu largul meu concurs. Astăzi lustratia se referă mai mult la stafii, pare mai mult un test psihologic al îndepartării de trecut. Încă peste 50% din populatie spune în sondaje că trăiam mai bine inainte de 1989. Dar societățile trebuie să primescă semnele schimbării de la elite, orice schimbare de mentalitate este un proces de durată în care gesturile semnificative ale elitelor împing lumea spre un nou orizont”, explica Vasile Dancu.

Reconcilierea cu trecutul

Sociologul clujean sustine, insa, ca avem nevoie de o Lege a lustratiei tocmai pentru a statua o forma de reconciliere cu trecutul. “Dar legea (Legea lustratiei n.n.) este necesara ca forma de reconciliere si de transparență. Sau ca un act de recunoastere a trecutului , cum a fost in Ungaria, de exemplu. Poate ca o Curte de Lustratie care sa analizeze cazurile si vinovatiile ar fi putut sa aducă ceva in cautarea noastră de a scapa de reziduurile trectului pentru a putea sa ne concentram doar la viitor”, explica Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998