CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire-bomba: 23 august 1944, actul determinat de gafa unui medic

0 comentarii / 2068 vizualizări / 28 august 2014

Cel mai sărbătorit act din istoria recentă a României, momentul 23 august 1944, a avut loc grație unei încurcături produse de tehnologia modernă, fără de care evenimentele ar fi putut avea o cu totul altă turnură, complet imprevizibilă. De vină a fost un post telefonic care avea nu unul, ci trei terminale. Dacă avea doar unul, mareșalul Antonescu scăpa de arestare și altfel se scria istoria.

Dezvăluirea aparține Regelui Mihai și a fost făcută zilele trecute, într-un interviu publicat de Revista 22, la a 70-a aniversare a actului istoric de la 23 august 1944, cînd Regele a decis arestarea Mareșalului Antonescu și întoarcerea armelor contra aliaților germani. Pregătit minuțios cu mult timp înainte – chiar doi ani, potrivit Regelui – actul respectiv trebuia să aibă loc pe 26 august 1944, însă ceva neprevăzut de suveran ar fi trebuit, în mod normal, să dea peste cap planurile și să îl salveze pe Antonescu. Asta, dacă nu ar fi intervenit un incident complet neașteptat, care a readus spectaculos roata istoriei pe direcția inițială.

”E foarte ciudat cum se scrie istoria, povestește fostul suveran, eram la Sinaia in acel moment, cand doctorul nostru personal a comis o indiscretie – a fost o situatie foarte neobisnuita, dar asa s-au petrecut lucrurile – cu vreo doua zile inainte de 23 august. Discutam despre necesitatea de a-i cere lui Antonescu sa declare armistitu si sa iasa din razboi, nu stabilisem inca o data precisa, cand am hotarat in cele din urma data de 26 august. Doctorul nostru personal, care se afla la locuinta lui din Sinaia, gazduia pe unul din ofiterii aflati in preajma lui Antonescu. Ofiterul a fost chemat la telefon de la Bucuresti, si cum casa doctorului avea trei aparate telefonice care sunau in acelasi timp, doctorul a ridicat din intampare receptorul si a auzit fara sa vrea convorbirea ofiterului, in care i se anunta ca Antonescu va merge pe front in ziua urmatoare. Iata cum se scrie istoria! Doctorul a venit in fuga la noi si ne-a spus: “am auzit ca Antonescu pleaca pe front poimaine!”, iar noi am inteles imediat ca trebuia sa facem ceva de urgenta. M-am intors imediat la Bucuresti si i-am adunat pe toti cei cu care vorbisem si i-am informat. Asa am ajuns sa actionam pe data de 23 august”.

Concluzionînd, dacă medicul respectiv avea în casă nu trei, ci un singur telefon, Regele nu ar fi aflat de plecarea lui Antonescu pe front, acesta nu ar mai fi putut fi arestat, iar actul de la 23 august ar fi fost amînat cine știe pentru cît timp, ori nu ar mai fi avut loc niciodată. De menționat că relatarea Regelui contazice flagrant alte versiuni ale devansării loviturii prevăzute la 26 august, precum cea din lucrarea ”Michael of Romania. The King and the Country”, a lui Ivor Porter, apărută în 2005, care este citată și pe Wikipedia. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998