CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvăluire bombă: Securitatea ceausista si ”Lectorul”, spionul serviciilor straine

17 comentarii / 5508 vizualizări / 28 iulie 2021

În 1967, tînărul de nici 28 de ani Nicolae Manolescu, fiu al unor părinți liberalo-legionari condamnați de comuniști la muncă silnică, la Canal, primește aprobare de la Securitate să viziteze cîteva săptămîni Occidentul, la invitația unui transfug din Germania. În dosarul său de Securitate apare bănuiala – după acea excursie în care se văzuse cu nume greu de înghițit de către regimul comunist, precum Monica Lovinescu -, că ar fi spion al unui serviciu secret străin. Uluitor, dar criticul continuă și după aceea să primească fără probleme vize de occident, deși spune că se simțea supravegheat tot timpul în acele momente. Care să fie misterul acestei relații neașteptat de bune între Manolescu și Securitate e greu de spus cu precizie. Și, foarte interesant ar fi de aflat de ce scriitorul și-a studiat abia recent dosarul de la CNSAS, unde avea numele de cod ”Lectorul” și încă și mai recent a decis să facă dezvăluirile despre faptele de acum jumătate de secol. Mai multe aflați dintr-un material spectaculos al publicației Podul.ro (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Domnule BTI, O ipoteza bomba: Nicolae Maolescu era recrutat deja de sovietici? Il recrutase cumva „ciudatul” George Ivascu(KGB)? Numai rusii aveau dreptul sa contacteze recrutatii CIA (Monica Lovinescu). Era domeniu rezervat. Oare de aceea Nicolae Manolescu e la al patrulea mandat de presedinte US? Intelegeri subterane USA-Rusia? E de vazut si Cartea Alba a Securitatii (Mihai Pelin) unde un securist fraier si cam naiv de la Campina incearca sa-l recruteze pe onorabilul Manolescu (Apolzan) si o ia peste bot.Raporta si la Securitatea romana? Desigur. Partenariat, sovietico-roman, ce dracu!

 2. La începutul anilor ’60, Manolescu a scris unele dintre cele mai odioase articole „proletcultiste”. M. Niţescu, mort la finele anilor ’80 în condiţii neelucidate, a probat într-o carte că Nicolae Manolescu a plătit cel mai greu tribut din generaţia sa propagandei de partid. În chip inexplicabil, Manolescu s-a înşurubat atît de bine în „structurile literare”, încît n-a mai avut nevoie nici de carnetul de membru de partid (PCR). Puritate maximă. Dar ce fel de puritate ? CITAT

 3. Am fost acum cativa ani la o conferinta la Academia Romana ca sa-l ascult pe Manolescu. Prima chestie care m-a surprins a fost ca omul n-are elocinta. Vorbeste prost. Fara verva, fara farmec si, inainte de orice, fara substanta. Si-a doua chestie care m-a surprins a fost cand a istorisit despre bursele sale din Statele Unite de pe la jumatatea anilor ’80. Cum mergeai, bro, la Washington, cu bursa, cand romanii ,,manca” salam cu soia. Daca-l gaseau si pe ala. Uitati-va la matrapazlacurile pe care le-a facut Manolescu in fruntea USR. E vorba de Uniunea Scriitorilor din Romania. Matrapazlacurile astea inseamna, printre altele, milioane. De euro, bro. Inainte de a fi agent, Manolescu e sigur mafiot.

  • Că bine zici, bro! Și este simpatic și pseudonimul tău, ca și al celor mai mulți de aici, de pe pagină (semn că românul nu poet a fost născut, ci umorist)!

 4. Nicolae Manolescu e tot presedintele Uniunii Scriitorilor ? Il bate pe Ceausescu la mandate si vechime!!!! La fel ca Mugur Isarescu. Oameni de neinlocuit, tovarasi pina la moarte. Frumoasa tara, Romania… Nu m-ar mira deloc sa fie kaghebist si securist, tot un drac. Are profilul din anii ’60. Saraca organizatie a scriitorilor cu un asemenea presedinte-dictator-octogenar!!!!

  • @ Nea Gheorghe De La Tara Bine nea Gheorghe si pe cine s a pui in locul lui Manolescu…cumva pe Mircea Dinescu ? Tanda cu Manda …

 5. continuati „sapaturile”…asta este elita intelectuala..parerologi…unii romani ii citesc ca pe biblie

 6. Manolescu (spion sovietic) lasa sa se inteleaga in anturajul sau ca era spion american recrutat de americani… Dar ce fac contrainformatiile romanesti ? Au fost desfintate?

 7. Recrutat de Monica Lovinescu…

 8. Cite mandate a avut mosulica asta Manolescu ? Patru sau cinci? Si cite neveste? Dar amante cunoscute de toata lumea? Toate scriitoare, saracele… Asa isi bate joc un securist odios de scriitorii romani? Si scriitorii romani stau capra mai departe? Frumos! De fapt, poate Securitatea(KGB-ul) l-a inlocuit cu un substitut, la fel cum a fost inlocuit si Pacepa…

 9. Este o placere sa citesti ce scrie si, mai ales, cum scrie Nicolae Manolescu. Este pur si simplu fara egal. Un mare maestru al limbii romane

  • Mare pupinkurist, Franklin asta de la SRI…

  • Citește-l, prostovane!!! Alfabetizează-te și comentează la subiect, securist infect!!!

   • Franklin spune totusi ceva adevarat, Manolescu-Apolzan ar fi”un mare maestru al limbii”. Al limbii in kur?

  • Aproape orgasmic, manolescu ăsta! Mai puțin când vorbește, scrie, își face apariția și îi observi aerele de matusalemic stăpân peste truditorii condeiului!

 10. Ion Cristoiu descalceste povestea scriitorului George Ivascu, condamnat in 1950 la temnita grea. Ivascu era acuzat ca a publicat in revista Sfarma Piatra o serie de articole antisovietice sub pseudonimul Paul Stefan.

  Pentru eseul Un istoric literar – Securitatea, descopar in volumul Scrisori catre Tovarasa Ana o piesa deosebit de importanta, o bijuterie, as spune.

  Pentru eseul Un istoric literar – Securitatea, descopar in volumul Scrisori catre Tovarasa Ana o piesa deosebit de importanta, o bijuterie, as spune. Cunoscutul jurnalist de stanga George Ivascu e condamnat in 1950 la cinci ani de temnita grea, zece ani degradare civila si confiscarea averii. Acuzatia: a colaborat prin scris la provocarea, sustinerea si continuarea razboiului impotriva URSS.”(Ion Cristoiu) Dupa care George Ivascu, ziarist de stinga a fost recrutat de KGB si trimis in misiuni diplomatice sub acoperire, cu alte nume. Criticul literar si profesorul George Ivascu l-a recrutat pe Nicolae Apolzan-Manolescu pentru KGB.

 11. Același juriu, aceiași premiați și nominalizați ai USR. Din nou, Gabriel Chifu
  30 iulie 2021 Ion Spânu

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998