CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire: ”Dilema veche” – revista analfabetilor functional

7 comentarii / 5018 vizualizări / 12 iulie 2021

Prestigioasa revistă culturală ”Dilema veche”, fondată de Andrei Pleșu, are un public analfabet funcțional în proporție de aproape jumătate, conform dezvăluirilor unui distins intelectual, redactor-șef al publicației, fostul consilier prezidențial Sever Voinescu.

”Fiind redactor-șef al revistei Dilema veche de aproape 6 ani, am recepționat mii de reacții ale cititorilor la textele publicate de noi. Multe, orale. Mă întîlnesc cu foarte mulți oameni care îmi spun ce cred despre un articol sau altul din revista noastră. Altele, în scris. Reacții și comentarii de tot felul ne vin pe email, prin poștă (da, e minunat, avem încă cititori care ne scriu scrisori sau cărți poștale!), pe site-ul revistei și, vai!, cele mai multe, prin rețelele zise „de socializare”(…)
Cam jumătate dintre reacțiile pe care articolele Dilemei vechi le stîrnesc dovedesc limpede că cititorul care le formulează nu a putut înțelege textul la care se referă. E un festival deconcertant, deopotrivă comic și înspăimîntător, de „unde dai și unde crapă”! Cam jumătate dintre reacții, fie ele critice sau laudative, o dau în bară stupefiant. Ba chiar, nu de puține ori, cititorul înțelege taman de dos, că autorul spune exact inversul lucrurilor pe care, de fapt, le spune foarte deslușit. Iar impresia mea este că asemenea lecturi ratate devin tot mai numeroase pe parcursul anilor.

Cum e firesc să presupunem că cei care citesc Dilema veche au o experiență a lecturii ceva mai dezvoltată decît marea masă a consumatorilor de telefon, dați-mi voie să declar cu îngrijorare că, precum elevii, așa îmi pare că sînt adulții care, cel mai probabil, le sînt părinți: cam 44% analfabeți funcțional. Elevii analfabeți funcțional de azi vor împrospăta regimentele de analfabeți funcțional adulți care există. Și ei, la rîndul lor, vor crește copii, cel mai probabil, asemenea(…) Așa că cercul se închide: scrisul și cititul merg mînă în mînă. Se scrie tot mai mult pentru cititori analfabeți funcțional, deci vom avea tot mai mulți analfabeți funcțional” afirmă Voinescu într-un material din ultimul număr al revistei. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

7 Comentarii

  1. Pe acolo îmi fac și eu veacul și îl confirm pe Sever, și el este analfabet funcțional. Cireada de pe Dilema Veche/Contributors/Hotnews trage în aceeași direcție cu propagandiștii Securității. Și unii și ceilalți au nevoie să-și confirme valuoarea.

  2. Da’ tovarasu’ Voinescu isi mai aminteste cum ,,guvernele de dreapta”, pe care le sustinea si in presa scrisa, si la televizor, au scazut sistematic bugetul educatiei? Si cum seful lui, marele carmaci Petrov, a luat la puricat doar doctoratului lui Ponta, dar nu si doctoratele analfabetilor din diferite institutii ale statului? Nu-si mai aminteste aspectele astea, evident. Adica, pe scurt, il lasa memoria cand vine de contributia lui la analfabetismul functional din Romania. Pai nu merita un huo tolerant, progresist si inclusivist din toti rarunchii?

    • Toti tovarasii lui Plesu s-au adunat la Dilema veche sa faca jurnalism de cazma.

  3. Întotdeauna cititorii sunt mai deștepți decât își imaginează acest semidoct…
    Dar întotdeauna….

  4. Comentarii din tribunele stadionului?

  5. Era o vreme când rubrica,, 3,14″era inteligentă!!!Acum a devenit un loc unde fiecare își publică…dilemele..

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998