CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire din Guvern: PNRR – folosit drept arma electorala in 2020 de Iohannis si PNL

0 comentarii / 2751 vizualizări / 27 august 2021

PNRR-ul României a fost lansat anul trecut la apă, într-o primă formă, fix în campania electorală și nu grație unei coincidențe, ci tocmai spre a fi folosit în scopuri electorale prin cifre umflate fabulos și aruncate în fața alegătorilor. Dezvăluirea aparține actualului ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, care acuză frontal: ”Predecesorul meu a vîndut gogoși electorale!”.

O primă bombă: într-un interviu acordat siteului Cursdeguvernare.ro, ministrul Ghinea anunță că forma finală a Planului Național de Reziliență și Redresare a fost trimisă la Bruxelles abia săptămîna trecută, deși el a fost lansat oficial pe 31 mai, după ce precedentul plan fusese respins de Bruxelles în aprilie.
Problema a apărut atunci cînd planul a fost ferfenițat de Comisia Europeană, care a trimis guvernului Cîțu, conform lui Ghinea, nu mai puțin de 50 de pagini cu solicitări de clarificări pe costuri, pentru un program de 29 miliarde euro. ”Comisia Europeană ne-a descurajat să facem anumite investiții(…) Ni s-au cerut la detalii că a ajuns bucata aia de autostrăzi din PNRR la mii de pagini. A trebuit să aducem pe lângă studiile de fezabilitate și explicații suplimentare legate de costuri. Au fost, recunosc, neconcordanțe. Am lucrat cu mii și mii de pagini” spune ministrul.

A doua bombă vine cînd Cristian Ghinea lămurește în interviu o chestiune aparte, dezbătută anul trecut pe marginea PNRR, anume teza că în plan trebuie introduse sume mai mari decît cele aprobate de Bruxelles pentru România, pentru a avea de unde să se taie. În realitate, sumele umflate, cu mîna ministrului PNL al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, au fost destinate amețirii electoratului în campania de anul trecut:

”Nu uit prima formă a PNRR, și asta reproșez predecesorului meu: a vândut gogoși electorale. Sunt mulți oameni în consilii județene care spun: ne-a scos Ghinea din PNRR niște proiecte.
Ce a făcut Marcel Boloș: a anunțat că dă 4 miliarde euro pentru rutier, dar a băgat o listă cu proiecte de 16 miliarde. A băgat în listă drumuri expres, centuri ocolitoare doar ca să spună înainte de alegeri că județul ăsta are centura ocolitoare băgată în PNRR. Eu a trebuit să mă rezum la suma care era reală, că nu puteai să spui Comisiei că vrem proiecte de 16 miliarde, era o nebunie. Eu nu am scos nimic din PNRR, eu m-am rezumat la cifra reală pe care o aveam” afirmă Ghinea.

În fine, Ghinea spulberă, totodată, mitul șuvoiului de bani care se tot revarsă peste România încă din vara trecută, prin anunțurile periodice și hiper-optimiste ale președintelui Klaus Iohannis.
În lumea reală, în primele luni după aprobarea PNRR vor veni în România doar 1,9 miliarde de euro, sumă ridicolă, am spune, iar următoarea cerere de plată se va face abia în iulie 2022, plățile pe PNRR făcîndu-se la fiecare 6 luni.
Dar, ne liniștește ministrul, ”Noi am avea 1,9 miliarde euro avansul de 13% pentru partea de granturi, asta o să cerem. Sigur, putem să luăm imediat și avansul pentru partea de credite. Dar avem nevoie imediat? Granturile… intră banii, stau la BNR, când ai nevoie îi folosești. Vorbeam de depozitul de proiecte, nu vă închipuiți că avem capacitatea de a începe proiecte imediat cât să consumăm cei 1,9 miliarde într-o lună(…) Eu cred că banii ăștia ajung cel puțin câteva luni ”.

Și restul de bani pînă la 29 de miliarde?
Răspunsul lui Ghinea: ”Îi cerem dacă avem nevoie”(?!!)

”Pe de altă parte, n-am de unde să știu ce va fi exact. Trebuie spus că și la Bruxelles există această angoasă, dacă statele membre vor fi capabile să livreze ce au promis” mai spune el. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998