CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire-soc: SRI, cu ochii pe fake news ca amenintare la siguranta nationala

12 comentarii / 6186 vizualizări / 30 iulie 2018

După ce i s-a barat accesul ilegal în combaterea corupției, SRI dă semne că își caută noi ”jucării”, că în materie de terorism și spionaj oricum nu are spor. Potrivit unui greu al serviciului, mai nou, bravii jamesbonzi ai patriei se preocupă intens de fenomenul știrilor false, ca amenințare la adresa siguranței naționale ce ar trebui inclusă ca atare în noua legislație.

In dimineata ultimei zile a Festivalul de Film şi Istorii Râşnov 2018 – loc unde a devenit o tradiție anuală ca șefii SRI să slobozească diverse trăsnăi (vezi anunțul de acum cîțiva ani cu jumătatea de milion de imigranți care stă să vină peste noi) – Adrian Părăluță, seful Directiei Generale Analiza din SRI, a facut o prezentare cu tema “Ratiunea de a fi a serviciilor de informatii”, in cadrul panelului „Rolul serviciilor de informatii in societatea moderna”.

Vorbind despre necesitatea actualizării legilor siguranței naționale, Părăluță a declarat, conform paginii de Facebook a evenimentului:
“Eu si colegii mei simtim ca e nevoie de o aducere la zi a legislatiei ce priveste securitatea nationala a Romaniei si activitatea de informatii. De pilda, atacurile cibernetice sau campaniile de stiri false nu erau definite drept concepte, ca tip de amenintare, la nivelul anului 1991, de cand dateaza Legea 51 privind siguranta nationala a Romaniei.”

El a mai precizat că “Cei mai multi specialisti includ stirile false la amenintari de tip hibrid la adresa securitatii nationale. SRI-ul urmareste masura in care ele pot ajunge la nivel de fenomen care sa afecteze securitatea nationala.”

Pînă mai ieri se știa că sereiștii urmăresc atent presa pentru a prelua din ea informații pe care să le ”vîndă” mai departe drept munca asiduă de agent. Foști înalți demnitari ai statului au dezvăluit public în mai multe ocazii că informațiile primite zilnic de la servicii erau în proporție de 80% marfă decupată din presa momentului.

Concluzia logică a afirmațiilor lui Părăluță ar fi, însă, că SRI tocmai a dezvăluit existența unui departament însărcinat cu un alt fel de monitorizare atentă a presei, a rețelelor sociale, a netului per ansamblu: din perspectiva unei amenințări la securitatea națională.
Asta înseamnă că ziariștii care dau o știre falsă devin echivalentul teroriștilor?
Și, oare, pe ce dispoziții legale se sprijină acest tip de acțiune a serviciului?
Va însemna asta un nou val de infiltrări de acoperiți în mass-media?
Întrebări pe care ar trebui, poate, să și le pună și Comisia parlamentară de resort.

Luna trecută, reamintim, SRI a organizat un simpozion pe tema fenomenului fake news, la care a participat și un reprezentant al Comisiei Europene, Ulrik Trolle Smed, specialist în dezinformare
Concluzia onestă a acestuia, potrivit Newsweek, a fost: „Nu putem reglementa o gaură neagră. Efectele ar fi dezastruoase. Limitarea libertății de expresie ar fi doar una dintre consecințe“.
O problemă de care, iată, SRI nu dă semne că s-ar împedica în vreun fel. (Bogdan Tiberiu Iacob)

 

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. Info. Negocieri avansate între Tăriceanu, Ponta, Tudose și Blaga pentru o nouă majoritate parlamentară. Sursele noastre spun că Iohannis ar fi fost scos din schemă și Tăriceanu ar urma să candideze la prezidențiale din partea noii majorități.

  Care va cuprinde o halcă mare din PSD, mare parte din fostul PDL, partidul lui Ponta și ALDE. Nu este exclus ca până la europarlamentare facțiunea PDL să fie deja înglobată în ALDE. Blaga ar urma să conducă partidul rezultat în cazul în care Tăriceanu ar ajunge președinte.

  Aceleași surse mai spun că după ce negocierile cu Iohannis au intrat în impas s-a renunțat și la varianta de premier convenită inițial, Lucian Croitoru. Moțiunea de cenzură ar urma să fie depusă după data de 15 septembrie spun aceleași surse.

  Ponta a fost acum două săptămâni în Turcia, la Erdogan, după bani pentru partid… – dupa Comisarul-DNA-Ploiesti

  • pentru tampeniile pe care le debitezi sri ar trebui sa te cocosesca penal, indiferent daca are sau nu aceste abilitati din punct de vedere juridic… just for plain dangerous stupidity…

   • Buna asta…

  • În Ponta nu mai au încredere nici copiii lui. Pe motiv de Blaga, Tăriceanu și-a făcut partid nou, ALDE. Cu Tudose ce să negociezi?
   Mergeți la grădiniță să testați gogorițele astea.

 2. Ulrik Trolle … specialist în dezinformare

 3. Sa „traducem”: fake-news, in „viziunea” d-lui general, sunt acele stiri care , fie au scapat de cenzura SRI, fie nu sunt pe placul liniei oficiale a „partenerilor strategici”!Daca vrea cineva sa inteleaga ce inseamna cu adevarat „fake-news”, este simplu:sa citeasca sau sa asculte „stirile” emise zilnic de departamentele de presa ale SRI:Realitatea TV, Digi TV, Pro TV, redactia Stiri TVR, redactia stiri Radio Romania, Europa FM, Hotnews, stiripesurse.ro, ziare.com, Gandul, Adevarul, comisarul.ro, s.a.m.d.

 4. ce le mai plac, la toti, fake newsurile….

 5. Statul Paralel International nu prea mai poate sa controleze informatia, nu prea mai poate manipula, asa ca doreste sa controleze ceea ce ajunge la om. Si trebuie protejat si trecutul hidos al celor care au condus pana acum lumea. Nu mai sunt atentate in Europa ?

 6. Ca SRI se ocupa de tot felul de porcarii, in loc sa-si duca la indeplinire scopul pentru care legea l-a infiintat, nu ne mai mira de mult timp. A devenit – din pacate – un loc comun sa constatam, tot mai des, gravele derapaje ale acestei institutii, scapata de mult de sub ORICE control.

  Ca un ditamai seful de directie de analiza (si sinteza, banuim, nu-i asa?!?) nu este capabil de mai mult decat o bashina expirata intitulata “Ratiunea de a fi a serviciilor de informatii” (!), iarasi nu vine asa, ca o surpriza, pentru purtatorii legitimi de creier. O rasfoire a mizeriei de revista, tiparita tot pe banii nostri, de cei care alcatuiesc SRI si isi iau soldele deasemeni din banii nostri, este suficienta pentru a avea dovada nivelului execrabil la care se afla aceasta institutie ‘obeza’, corupta pana la putreziciune si total ineficienta (raportat la temeiul legal in baza caruia functioneaza).

  Cat despre intrebarile retorice, ar fi de comentat astfel:

  1. Da, stirea falsa asimilata terorismului si pedepsita ca atare se justifica din plin. Manipularile cu stiri false sunt atat de nocive si produc efecte atat de devastatoare, incat ar merita o astfel de incadrare.
  Tocmai fiind atat de corecta asimilarea, putem fi siguri ca NU va fi promovata de cei ce isi doresc asa, cam brusc, schimbarea legii lor de organizare, asta dupa ce ani intregi au violat intreaga tara in chip inimaginabil, condusi de niste ‘racani’ idioti si cretini. Dar astea nu erau motive grave care sa-i faca pe sus-numitii dubitativi…

  2. Noul „val de acoperiti infiltrati in mass-media” este – in cel mai bun caz – o gluma slaba, rasuflata.
  La gradul de infestare maligna al SRI de astazi, cred ca exprimarea corecta ar fi ‘infiltrarea mass-media apartinand SRI cu cativa ziaristi onesti’ (asta in cazul in care ar mai exista asa ceva in Romania anului 2018).

  3. Comisia parlamentara „de resort” isi poate pune – in cel mai fericit caz – intrebarile pe care SRI-ul i le transmite in particular anterior intrunirilor lor. Alte intrebari nu isi poate pune.
  Impotenta politica a membrilor Parlamentului Romaniei nu le permite acestora sa aibe un comportament si o atitudine demne, oneste si loiale poporului care i-a trimis acolo sa le reprezinte interesele.

  Cat priveste citatul din Newsweek, l-am interpretat drept o incercare de ironie fina…

  Sa ne apucam acum a citi si, ulterior a cita, din latrina cu dejectii SRI-iste cea mai noua, este ca si cand am incerca sa sustinem filozofia celor care au inventat democratia citand din membrii primului Politbiuro al URSS care era compus din: Lenin, Troțki, Kamenev, Stalin și Krestinski, cu trei membri supleanți: Buharin, Zinoviev și Kalinin.

  Nu credeti, totusi, ca ar fi prea mult?!?

 7. Nu ati auzit inca de celebrul ginditor Paraluta Adrian, marele plutonier major al Analizei ? Nu-i nimic. Paraluta gindeste pentru voi si isi numara apoi paralutele… Copiii, nepotii, nevestele, ginerii si norele lor gindesc pentru copiii vostri ! Un NEPOTISM generalizat sub protectia Partenerului Strategic… Asta-i DEAL-ul. Si Romania moare incet, incet…

 8. In articol ati pierdut esentialul si ati divagat de la subiect, conturand eventuale directii care urmaresc nu stiu ce si pe cine…etc…Adevarul este ca chiar trebuie modificata Legea Sig Nationale. Este din 1991, inainte de aparitia primei constitutii !!! Nu spuneti nimic de asta….

 9. […] După ce i s-a barat accesul ilegal în combaterea corupției, SRI dă semne că își caută noi ”jucării”, că în materie de terorism și spionaj oricum nu are spor, scrie jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998