CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluire socanta a Alinei Mungiu: DNA si tribunalele functionau mai eficient pe vremea lui Nastase

0 comentarii / 1484 vizualizări / 23 februarie 2011

DNA-ul și tribunalele de pe vremea guvernării Adrian Năstase au fost mai eficiente în lupta anti-corupție decât cele contemporane, care își desfășoară activitatea sub regimul Traian Băsescu, susține nimeni alta decît președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi, într-un editorial, din România Liberă, citînd date oficiale.

”DNA-ul din 2004 a condamnat mai mulți corupți”

”DNA-ul în 2004 a făcut 169 de dosare, iar în 2009, 168, tribunalele au condamnat în 2004 165 de persoane, iar în 2009, 131” dezvăluie Alina Mungiu. ”Chiar dacă, azi, la bilanţ, DNA publică date noi pe 2010, chiar dacă arestaţii şi condamnaţii din 2009 sînt mai importanţi decît cei din 2004, să fie clar că nu se poate curăţa aşa corupţia generalizată pe care o recunoaşte şeful statului. O condamnare finală costă în medie vreo sută şi cinzeci de mii de dolari, deşi acest lucru e necalculat de obicei. O minimă analiză cost beneficiu arată că nu poţi cîştiga lupta cu corupţia pe cale judiciară. O mie de poliţişti de frontieră de condamnat ar costa deci, cu discount de la mine, peste o sută de milioane de euro şi procesul ar dura mai mulţi ani decît pedeapsa medie pe care ar primi-o. Ne pierdem timpul şi banii: soluţia juridică e bună doar pentru vîrfuri, şi nu pentru corupţia sistemică, cu care trebuie să te lupţi altfel”, mai spune Alina Mugiu-Pippidi.

Președintele SAR prezintă și alte informații concludente: ”700 de vameşi rotiţi în posturi în urma sesizărilor de corupţie anul trecut, şi doar cinci eliminaţi disciplinar. Contractele băieţilor deştepţi din energie prelungite, şi numai Voiculescu eliminat din piaţa de privilegii. Conducerea Hidrolectrica a produs în 2009 1.1 miliarde de lei pierdere statului, între altele cumpărînd mai scump de pe bursa de energie, iar procuratura merge după ăia de la Albiţa, care luau borcane de dulceaţă de la basarabeni ca mită. Miniştii de resort nu au făcut nimic. Şi nici şeful statului, care ar putea demite pe aceşti miniştri, aşa cum l-a dat afară pe Adrian Cioroianu, care nu făcuse nici a suta parte din gafele lui Baconschi. Sereş e singurul ministru urmărit că a stat de vorbă cu o mafie străină care voia să intre în piaţa mafiei locale. Piaţa din energie şi construcţii are toate caracteristicile favoritismului guvernamental, care înseamnă coropţie, cu profituri de 30-40% în perioade de contracţie economică, cînd firmele străine dau faliment. Unde o fi celebra economie funcţională de piaţă? Răspuns: doar acolo unde afacerile nu depind deloc de discreţia sau banii statului, în rest e o economie privilegiată de piaţă, capitalismul de cumetrie bine cunoscut”. (R.G.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998