Dezvaluiri incendiare: cum se smenuiesc functiile in SRI. Si cum se sifoneaza informatiile
2 comentarii / 6228 vizualizări / 15 februarie 2020
Dezvăluiri fierbinți ale fostului ministrul liberal Decebal Traian Remeș apar după decesul său, survenit prematur ieri. Într-un interviu-fluviu luat acum trei ani, dar apărut doar parțial, fostul demnitar spune lucruri extrem de grave, ceea ce explică, probabil, și de ce el a apărut trunchiat în revista ”Profitul agricol” și doar în versiunea print. Autorul interviului, Robert Veress, a publicat ieri pe blogul său forma integrală a materialului, din care spicuim în rîndurile care urmează.
Concret, Remeș dezvăluie, între altele, cum se aranjează de la nivel înalt ploile în serviciile secrete: sprijin de la vîrful politicii în carieră contra informații de top scurse din sistem la momentul oportun.
Implicat într-un celebru scandal de corupție care a dus și la condamnarea sa, Remeș relatează modul halucinant în care a aflat că este urmărit de SRI și cum a făcut trafic de influență pe lîngă directorul serviciului.
”Au fost două surse. Una a fost cumnatul lui (Gheorghe n.n.) Ialomițeanu, viitorul ministru de Finanțe. Pe Ialomițeanu l-am avut director al Direcției Județene a Finanțelor Brașov, când am fost la Finanțe, iar pe soția lui am avut-o angajată între 2001 și 2007, la un punct de lucru din Brașov al firmei noastre de consiliere vamală. Am ajuns în Brașov cu o treabă de serviciu, iar doamna Ialomițeanu m-a întrebat dacă pot să-l ajut pe fratele ei. Am întrebat-o ce pot face pentru el, dar a evitat să-mi dea amănunte, rămânând să vină el să-mi spună direct. Omul era la SRI, în București, de doi ani de zile. M-a rugat să-i pun o vorbă bună la Costin Georgescu, ca să poată avansa. M-am întâlnit ziua următoare cu Costin, fără să-l caut. „Bă, ai un copil cu numele acesta, nu cred că-l știi…”. „Ba îl știu, bun copil!”. L-a rezolvat. Asta a fost în 98. În 2007, „copilul” pe care îl ajutasem, a venit la mine, m-a ridicat de la masă… Nu l-am recunoscut. Întâlnirea cu el fusese de cinci minute. Ducându-mă spre niște tufe de flori (erau în birou niște ghivece mari, gen butoaie), îmi spune cine este și apoi că toate telefoanele îmi sunt ascultate, cu excepția firului scurt, de ministru. Mi-a strâns mâna și-a plecat”.
În continuarea discuției cu sereistul, lucrurile devin de-a dreptul explozive, conform lui Remeș:
”Am avut îndoieli, n-am percutat. Dar, îmi desfac corespondența și găsesc două plicuri pe masă. Unul cenușiu, precum hârtia de împachetat, și un plic alb. Pe cel cenușiu era scris numai numele meu, cu litere tăiate de prin ziare. Celălalt era scris la calculator. La expeditor – nimic și nicio ștampilă. Eu șefei de cabinet îi spusesem să nu-mi dea nici un plic nedesfăcut, nici măcar pe cele pe care scrie „ministrului, personal”. Singura excepție, plicurile de la servicii, care aveau un regim special. Șefa de cabinet m-a asigurat că cele două plicuri găsite de mine nu au trecut prin mâna ei. Așa că, n-am aflat de unde veniseră. Le-am desfăcut. În plicul alb era o hârtie redactată tot la calculator; eram avertizat că sunt într-un pericol foarte mare de a fi dat ca exemplu de liberal sacrificat de către Băsescu și că această informație expeditorul o transmite urmare a faptului că a aflat-o dintr-o discuție în care se vorbea mai tare decât „trebuia”. Discuția fusese purtată de Băsescu, în biroul său, cu mai multe persoane, între care Udrea și Stolojan. În plicul cenușiu am găsit o hârtie scrisă tot cu tăieturi din ziare, prin care eram anunțat că sunt urmărit prin ascultări de telefoane și înregistrări de peste tot și că mi se va realiza o înscenare groaznică”.
saracu remes….despre militieni ,numai de bine….
Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul obidit! Nu cred in blesteme, dar, am vazut destui indivizi care s-au crezut zei si care nu stiau ce pacate trag dupa ei…cand justitia este doar o clasa de privilegiati primitivi, care au ramas tributari idioteniei comuniste „brutarul nu-si aduce painea de-acasa”, deci, ei lucrand cu legea, si-o ajusteaza dupa necesitati, e normal sa speri, macar, intr-o justitie divina…Daca vorbim strict statutar, ce a facut Remes si Costin Georgescu se poate numi trafic de influenta…in realitate e un clasic „lant al slabiciunilor”…din pacate, la noi, oricat ai fi de pregatit intr-o profesie, oricat de mult ai munci (sau mai ales…), pentru promovare tot trebuie sa-ti cauti o ruda, care are o ruda, care-l cunoaste pe…. Strict omeneste, daca afli ca se pune la cale o inscenare mizerabila, sacrificarea unui om, oricat de securist fundamentalist ai fi, il anunti, naibii pe om, daca n-ai putere sa impiedici nenorocirea! Cazul capitanului Bucur (cam tot din vremea aia, ceea ce ma face sa cred ca dezumanizarea a inceput dupa…), caruia i-a dat dreptate CEDO e emblematic (las- ca omul a murit cu dreptatea-n suspensie!) si legea sigurantei nationale, ba si a cadrelor militare il „acopera” pe un angajat care nu executa ordine ilegale, mai ales daca e vorba de drepturi si libertati cetatenesti (chiar, stiati ca securistii, la fel ca militarii si finctionarii publici, inclusiv magistratii, jura sa apere drepturile si libertatile cetateanului?!)…
P.S. Ramane de analizat, macar mediatic, deontologeala basistului Ialomiteanu…ca astia-s cu justitia si statul de drepti sin-n sculare si-n culcare…poate, pe la pranz sa-l prindem mai treaz…