CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dezvaluirile lui Ghita: Seychelles – doar un cuibusor de nebunii?

1 comentariu / 3519 vizualizări / 12 ianuarie 2017

”La începutul lui 2010, în debutul lunii februarie, am fost împreună cu familiile în Seychelles, doar noi. Era înainte de congresul PSD şi am hotărât să mergem într-o vacanţă, înt-o insulă exotică. Am stat împreună şi se poate verifica uşor. Am stat la Hilton Seychelles SPA. Dintr-o întâmplare am găsit acasă pliantul de la hotel. Am stat 10 zile şi îmi aduc aminte că îl rugam să-l ajute pe Ponta să câştige alegerile PSD, însă Coldea îmi spunea că Băsescu nu-l vrea pe Ponta. Diaconescu, Geoană, oricine, dar să nu ajungă Ponta la PSD a fost mesajul”.

Afirmațiile de mai sus despre Florian Coldea îi aparțin lui Sebastian Ghiță și au fost făcute în episodul 7 al dezvăluirilor sale televizate.

Aproape ai putea crede că cei doi s-au dus acolo ca să discute liniștiți despre șmenuirea congresului PSD, deși acesta a avut loc în ultima săptămînă din februarie, deci timpul nu îi presa prea tare. Plus că, din spusele lui Ghiță și ținînd cont că alesul PSD a fost Ponta, altfel decît voia Coldea, rezulta că nu a ieșit cine știe ce aranjament.

De remarcat, însă, că în primele zile ale lunii februarie 2010 se înregistrau alte evenimente, extrem de importante, chiar fierbinți, care, în mod normal, ar fi reclamat prezența obligatorie a lui Coldea în țară.

Primul ar fi misterioasa vizită a lui Dan Diaconescu în Indonezia pentru un așa-zis interviu cu fugarul Nicolae Popa, arestat cu cîteva luni înainte. Deși realizatorul a anunțat public, pe 3 februarie, că a făcut deja interviul respectiv, acesta nu a mai fost vreodată difuzat, iar speculațiile au fost că DD plecase în Jakarta, de fapt, cu o anume misiune de la SRI, mai exact transmiterea unor mesaje către Popa.
Al doilea eveniment, mult mai important, a fost vizita subsecretarului de stat american pentru controlul armanentelor, prin intermediul căruia preşedintele SUA, Barack Obama a invitat România să participe la dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă, prin stabilirea unor componente ale acestuia în ţara noastră.
Mai pe românește, s-a discutat și decis scutul de la Deveselu.
Pe 4 februarie a avut loc una dintre cele mai importante ședințe CSAT din istoria acestui organism, după care președintele Traian Băsescu a făcut anunțul public, unul care avea să învolbureze întreaga Românie, implicit scena politică. (Ne amintim că, imediat după anunț, Ion Iliescu a cerut referendum național pe această temă)

Cam acesta e contextul în care generalul Coldea a ales să se urce în avion cu Ghiță, cu destinația Seychelles, pentru 10 (zece) zile.
Și credem că am identificat și principalele motive pentru care mai-marele SRI a întors spatele scutului anti-rachetă în favoarea insulelor Seychelles.
Ar fi vorba de luxuriantele jungle din exotica insulă, de minunatele ape ale oceanului Indian cu plaje divine, precum Anse Intendance, de parcul național Morne, de celebra grădină botanică din Port Victoria, de recifurile de corali, de fauna locală de excepție, în frunte cu țestoasele gigant.

A, și un mic amănunt: de vreun deceniu încoace, Seychelles urcă necontenit în topul noilor paradisuri fiscale, fiind cunoscută, între altele, drept locul preferat al mafioților și politicienilor corupți din Europa de Est, care plasează bani negri în conturi sau îi spală prin off-shore-uri. În 2010, de altfel, ne amintim de arestarea lui Laszlo Kiss, un afacerist român considerat un guru al operațiunilor cu bani negri prin off-shore-urile din Seychelles. Tot pe aici și-au plasat banii murdari președintele ucrainean Viktor Ianukovici și membri ai guvernului din acea perioadă, iar exemplele ar putea continua. În aprilie anul trecut, presa internațională relata că firme din Panama, Seychelles, Antilele Olandeze, British Virgin Islands sau Insulele Bermuda au investiții de peste 1,1 miliarde de euro în România și sunt reprezentate de peste 1200 de firme locale.
Cînd ”pușculița” SRI și directorul operativ al serviciului aleg asemenea destinație pentru relaxare la comun, într-un moment mai mult decît nepotrivit, e greu să nu se nască anumite întrebări. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Am spus ca nu prea are importanta ce povesteste Ghita, ci de cum spune si mai ales de ce nu spune. Ghita o intreaba pe Kovesi cine face spalare de bani. Ghita arata „plicul cu facturi”, gasit, probabil la curatenia de iarna, dar nu arata facturile, pe care, cu siguranta, le are. Ideea e ca nu l-au „suspendat” (nu exista suspendare din functie sau punere la dispozitie in Legea cadrelor militare, decat cu trimitere in judecata – daca, Coldea ii da in judecata, la DNA militar, castiga si drepturile neincasate) pe Ghita pentru facturi. Cred, mai degraba, ca anuntul cu santajarea lui Iohanis, in contextul prezentarii unor probe (un bun inceput a ceea ce va putea sa vina!), l-a facut pe Iohanis (comunicatul ambasadorului american, venit concomitent cu declansarea „alarmei de grad zero”, dupa o tacere stridenta de mai bine de-o luna) sa mimeze actiunea. Ar mai fi si povestea cu avionul particular, platit de Ghita (n-am indoiala) sa-l aduca pe Popa din Indonezia. Dupa, interviul, in care omul arata cum i s-au incalcat toate drepturile procesuale si stiind ca autoritatile n-aveau temei sa-i ceara extradarea, pot sa suspicionez rezonabil ca banii lui Ghita au fost folositi pentru mituirea autoritatilor indoneziene. Si ma intreb, dupa episodul rapirii ziaristilor, in cate alte cazuri s-au folosit avioane particulare si bani de la „privati” in scopuri oculte, ca „banuieli” au mai aparut in presa…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998