CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Diaconescu: ”500.000 de euro e prea putin, voi face recurs”

0 comentarii / 2132 vizualizări / 12 iunie 2010

Fruntasul taranist Ion Diaconescu sustine ca suma de 500.000 de euro, pe care Tribunalul Bucuresti a decis, astazi, sa i-o acorde cu titlu de daune morale, pentru suferintele indurate in perioada regimului comunist, este “mult prea mica” pentru anii nedrepti de temnita care i-au mutilat tineretea si va face recurs. O suma suficient de mare, insa, pentru a provoca o avalansa de asemenea procese.

Despagubire record pentru un fost detinut politic
Tribunalul Bucuresti a decis, azi, sa ii acorde lui Ion Diaconescu despagubiri morale de 500.000 de euro pentru suferintele indurate in cei 15 ani de puscarie. Este cea mai mare suma acordata pina acum unui fost detinut politic, dar nu e unicul caz: tot atit a primit si Lucian Orasel. In exclusivitate pentru Inpolitics, atat Diaconescu, cat si cel care a avut ideea acestui proces, ex-premierul taranist Victor Ciorbea, a carui sotie a fost avocatul lui Diaconescu, au anuntat ca vor face recurs. “Ceea ce s-a decis astazi la Tribunal nu reprezinta nici pe departe finalul acestui proces. Este vorba despre o suma mult prea mica (500.000 de euro n.r.) pentru anii nedrepti petrecuti in temnitele comuniste. Trebuie ca oamenii sa inteleaga ca eu pun problema dintr-o perspectiva morala. Eu nu am ce face cu banii. La varsta mea am o sanatate foarte subrezita. Abia ma mai tin. Banii ii voi dona PNTCD, eu nu as avea cum sa folosesc o astfel de suma. N-as avea ce face cu ea”, ne-a marturisit fruntasul crestin-democrat. Diaconescu ne-a dezvaluit ca banii castigati din acest proces vor servi un unic scop: refacerea unitatii politice a PNTCD. “Voi milita ca taranistii sa organizeze un Congres extraordinar unde sa se aleaga o conducere legitima. O conducere apta sa realizeze unitatea partidului. Banii pe care ii voi castiga in instanta au ca destinatie numai un astfel de partid si vor sustine numai acest ideal”, a explicat taranistul.

Victor Ciorbea anunta noi procese
Contactat de Inpolitics, ex-premierul Victor Ciorbea ne-a confirmat ca va alege calea recursului. “Voi face recurs. Suma este infima pentru suferintele indurate de Ion Diaconescu in perioada regimului comunist. Este vorba despre 15 ani de temnita grea si nu doar de sase, asa cum a spus tovarasa Andreea Esca la stirile PROTV. La acesti ani se mai adauga doi ani de deportare in Baragan, unde Diaconescu a stat impreuna cu Seniorul Corneliu Coposu. Unde stateau iarna, la minus 20 de grade, in camasa. Apoi, dupa eliberare, a urmat prigoana Securitatii, anchetele si bataile la care a fost supus. Va imaginati, omul acesta a trecut printr-o tragedie teribila, a fost eliberat din inchisoare la 47 de ani. Suma obtinuta este extrem de mica. Vorbim despre urmasul unei generatii de politicieni si intelectuali care a fost macelarita in lagarele cancerului rosu. Precedentul Diaconescu va fi urmat si de alti lideri politici, din tara si strainatate, pe care intentionez sa ii reprezint in instanta”, a anuntat Victor Ciorbea. Daca, pe de-o parte, decizia de azi a tribunalului va avea mai mult ca sigur drept rezultat declansarea a numeroase alte procese de acest tip, ea va determina si urgentarea modificarii Legii 221/2009, care a deschis drum unor asemenea procese, (teoretic pînă la 45.000 de acțiuni în justiție), guvernul analizind posibilitatea plafonarii despagubirilor la doar 10.000 de euro. Proiectul de modificare, prin ordonanta de urgenta, a fost conceput imediat dupa ce Ion Diaconescu a intentat proces statului, solicitind una dintre cele mai mari despagubiri, 18 milioane de euro, la distanta, insa, de recordul absolut, de 30 de milioane, al unui alt fost detinut politic. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998