CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Diaconescu: ”In 96, cind am luat puterea, Geoana m-a sunat si mi-a zis ”I-am invins!””

0 comentarii / 2061 vizualizări / 8 aprilie 2010

Mircea Geoană, ori, mai degrabă, soacara acestuia, a visat, cîndva, o carieră de vîrf în PNȚCD, convins că partidul lui Coposu avea să cîștige și alegerile din 2000, dar nu a avut nicio problemă să se replieze atunci cînd steaua PSD a început să strălucească din nou. Cîteva culise ale acestui ”succes story” mioritic, în rîndurile care urmează.

Situația din PSD după mandatul lui Geoană nu e deloc una dintre cele mai strălucite, iar asta îi face pe tot mai mulți să comenteze, acid, la adresa fostului președinte. O sursă extrem de grea din partid a dezvăluit, azi, Inpolitics, faptul că Mircea Geoană a fost un personaj mai degrabă parașutat în partid decît unul care să fi trecut prin școala autentică a muncii de partid. În plus, el a fost la un pas de o carieră politică exact la partidul aflat la polul opus, adică PNȚCD, prin 1998 sperînd chiar la un post de vîrf în partid, convins că și alegerile din 2000 vor fi cîștigate tot de CDR.

Ion Diaconescu: ”Nu mai scăpam de soacră-sa de pe cap”
Ion Diaconescu, fostul președinte al PNȚCD, face, și el, dezvăluiri interesante, pentru Inpolitics: ”Pe vremea cînd eram la putere, Mircea Geoană era mare simpatizant țărănist, îmi aduc aminte că în 1996, în noaptea cînd am cîștigat alegerile, m-a sunat din SUA și mi-a zis, fericit nevoie mare, ”Domnul președinte, uraa, i-am învins!”. Se referea la pedeseriști…Acuma, ce să zic, nu atît el se băga în seamă cu noi, că îi era cam frică, fiind și diplomat, cît soacră-sa, doamna Costea. De ea nu prea scăpam, venea toată ziua peste noi să facă lobby pentru Mircea, ne spunea ce băiat bun e el, cum e aproape de noi, cu sufletul, de peste ocean, unde era la post, cît de țărănist se simte în sufletul lui…Cum afla că mă duc la vreo recepție, sau de astea, făcea tot posibilul să ajungă înaintea mea acolo, doar ca să mai schimbăm cîteva vorbe, să îl mai laude nițel pe Mircea. Era o femeie foarte răzbătătoare și ambițioasă, s-a zbătut mult pentru el. Cred că se dădea bine pe lîngă noi și pentru că Geoană avea interesul să rămînă ambasador acolo, tot mandatul. Într-un fel, cred că doamna Costea, cînd venea la noi și ne bătea la cap, pregătea terenul și pentru cazul în care ginere-său ar fi fost chemat de la post, avea nevoie de o carieră politică, pe mai departe. El, repet, nu se prea făcea auzit pe lîngă noi, că era cam temător din fire, nu risca să își încalce statutul de diplomat, dar se lupta soacra lui suficient. Cînd am fost în SUA, ca președinte al Camerei, am stat o săptămînă acolo și Geoană s-a purtat foarte amabil cu mine, am fost la el acasă, la prînz, am vorbit, dar era firesc să fie așa…Nu aș putea să spun exact ce funcție ar fi dorit doamna Costea pentru el în partid la noi, dar vă spun sigur că nu ar fi avut nicio șansă, pentru că noi eram un partid unde la vîrf erau oameni trecuți prin pușcării comuniste, oameni care suferiseră din greu, care își văzuseră viețile distruse, ale lor și ale familiilor lor, care fuseseră deposedați de avutul lor de securiști și comuniști, iar Geoană era fiu de general comunist, nu avea datele necesare pentru o carieră la noi. Dar, mă, rog, soacra lui încerca, nu avea nimic de pierdut…După aia, prin 2000, cînd a devenit clar că noi nu mai cîștigăm alegerile, au lăsat-o mai moale și s-au întors pînă la urmă către PSD”.

Margareta Costea

Anul 2000: Margareta Costea, Iliescu și hotline-ul
Cum a avut loc, însă, marea ”reorientare” politică a familiilor Costea & Geoană? Un exemplu grăitor ne este oferit de sursa pesedistă mai sus invocată: înaintea alegerilor din 2000, PSD a pus la cale o strategie electorală care să susțină conceptul ”Aproape de oameni, împreună cu ei”, pe care se axa campania electorală a partidului și a lui Iliescu. Astfel, într-un sediu aflat pe bulevardul lui nea Nicu, Victoria socialismului, actual Unirii, a fost amenajat un hot line, sau linia verde, cum i se spunea, un punct în care cetățenii de rînd puteau suna și unde la telefon răspundea Ion Iliescu însuși, Adrian Năstase și alți lideri ai partidului din acea vreme. De regulă, cetățenii erau rugați să fie cît mai conciși, pentru ca o convorbire medie să nu dureze mai mult de 4-5 minute. ”La un moment dat, cineva a sunat, a răspuns domnul Iliescu, și am observat că s-a strîmbat nițel la față după ce a auzit vocea de pe fir. Convorbirea a durat nu 4-5 minute, ci mai bine de o jumătate de oră, timp în care dl.președinte nu apuca să spună decît cuvinte precum ”da”, ”sigur”, ”așa e…”. Cînd s-a terminat, era vizibil plictisit și iritat și ne-a spus că la telefon era nimeni alta decît doamna Costea, care i-a explicat, pe îndelete, cît de bun băiat e Mircea Geoană și cît de mult a însemnat PSD pentru el în toți acei ani în care fuseseră țărăniștii la putere” relatează sursa noastră, martor ocular la incident.

”Genialii”: în SUA, copiii lui Geoană au mers la școală încă de la grădiniță
Poate mai trebuie amintită, în treacăt, o dezvăluire publică spectaculoasă făcută, în martie 2008, într-o conferință de presă, de Radu Berceanu, acesta relatînd că, în perioada în care alianța CDR-PD se afla la putere, Geoană îl suna de cinci ori pe zi rugîndu-l să îi pună o vorbă bună pe lîngă ministrul democrat de Externe ,Adrian Severin, pentru a nu fi schimbat de la post, pe motiv că are copiii la școală în SUA și ar fi păcat să întrerupă studiile. Numai că, spunea Berceanu, pe vremea aia nici unul dintre copiii lui Geoană nu avea vîrsta școlarizării, deci era o minciună sfruntată. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998