CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Diaconescu – mina de ajutor intinsa de Basescu lui Geoana

0 comentarii / 1677 vizualizări / 20 februarie 2010

Decizia neașteptată a lui Cristian Diaconescu de a abandona cursa în favoarea lui Mircea Geoană ar putea fi o mînă de ajutor întinsă lui Mircea Geoană de către Traian Băsescu, într-un moment în care acesta părea băgat în corzi de către adversarii săi.

Diaconescu-Băsescu-PDL, un triunghi ”amoros” suspect
Ce legături are Diaconescu cu Traian Băsescu? În primul rînd, despre fostul ministru de externe se știe demult că era unul dintre preferații președintelui, nelipsit din avionul său, și însărcinat cu misiuni extrem de importante, precum aranjarea unor vizite la Moscova sau Washington. Pe de altă parte, Diaconescu a fost și un apropiat al PDL, mai ales al lui Vasile Blaga, și chiar un protejat al portocaliilor, inclusiv al presei apropiate acestora. Să ne amintim marele scandal de blat de la alegerile locale din 2008, cînd Diaconescu a fost nevoit să recunoscă întîlniri cam neprincipiale, la restaurant, cu adversarul său direct la primăria Capitalei, Vasile Blaga. Să ne amintim și non-combatul în campanie al pesedistului, care a terminat pe un rușinos loc trei. Cristian Diaconescu a fost un apropiat și al lui Sorin Vîntu, care, împreună cu Liviu Luca, l-au susținut puternic, în ultimii ani. Spre exemplu, se știe că Diaconescu a fost consiliat în planul imaginii de tandemul Horia Mihălcescu-Ioana Vîrsta, soț și soție, primul fiind purtător de cuvînt al Petromservice și un om de încredere al lui Vîntu. Același cuplu, prin firma Red Apple Communication, se ocupa, însă, de consilierea unor pedeliști de frunte, precum Monica Ridzi sau Elena Udrea. Un alt om de legătură între Vîntu și Diaconescu este, potrivit unor surse politice, afaceristul miliardar Adrian Petrache, cel care îl susține pe acesta de cîțiva ani buni. Legăturile lui Diaconescu cu PDL și protecția de care s-a bucurat în ultimii ani din partea reprezentanților actualei puteri au fost de nenumărate ori subiecte de presă.

Ce interese are Traian Băsescu?
Revenind la congresul PSD, de ce ar avea interesul, însă, Traian Băsescu să îl ajute pe Geoană să cîștige șefia PSD? Răspunsul e simplu: păstrarea lui Geoană la conducere reprezintă garanția fermă a unor dezertări masive din partid, în perioada imediat următoare, în favoarea PDL și a grupului indepedenților, precum și a faptului că PSD va păstra aceeași linie descendentă, din ultimii ani. De asemenea, odată cîștigată partida, e foarte probabil că Geoană ar căuta primul prilej pentru a lichida conturile definitiv cu Adrian Năstase sau Ion Iliescu, oameni care îi stau în gît lui Băsescu. Se știe, de altfel, că Iliescu era să fie exclus din partid încă din 2005. Acesta pare să fie motivul pentru care Diaconescu a avut o comportare atît de ciudată în ultimile săptămîni: curtat de mai toate taberele, grație bunei sale imagini – atent cultivate și de PDL – el a evitat permanent să facă vreun gest categoric, atingînd chiar culmi ale ridicolului, pe alocuri, dacă ne amintim episodul Nassar. În fapt, Diaconescu a fost o piesă pregătită spre a fi aruncată în joc doar dacă ar fi fost cazul, mai precis dacă Geoană ar fi dat de greu. Cît timp liderul PSD a creat impresia că stăpînește situația, Diaconescu a jucat comedia indecisului. Decizia i-a venit, ”în plic”, abia astăzi, cînd coalizarea adversarilor și atitudinea lui Ion Iliescu l-au adus pe Geoană la cota de avarie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998