CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Diaconescu s-a trezit. Cam tarziu. Sau prea tarziu?

0 comentarii / 1553 vizualizări / 14 octombrie 2013

In fine. Astazi, Dan Diaconescu anunta represalii. Impotriva celor care au parasit partidul. A traseistilor. Se intampla dupa ce 25 de parlamentari au plecat in alte formatiuni. Astfel incat acestia sunt mai numerosi decat cei care au semnat motiunea de cenzura din partea PP-DD impotriva Guvernului Ponta pe tema ordonantei de urgenta privind insolventa. De ce recurge Dan Diaconescu la lovituri de pedeapsa? Ce urmareste sa obtina? Si ce va obtine pana la urma?

Absolut toti traseistii PP-DD s-au deplasat catre USL. Iar cei mai multi dintre acestia s-au inscris in PSD. PNL este singurul partid component al USL care nu a „beneficiat” de vreun transfer. Cu singura exceptie a deputatului Maria Grecea. Hemoragia este extrem de rapida. In acest ritm, in care saptamanal parasesc PP-DD grupuri de senatori si deputati, decesul acestui partid, nascut cam peste noapte, este iminent.

Deductia logica este ca Dan Diaconescu incearca din rasputeri sa stopeze hemoragia. Ca sa o faca, pana una alta, nu are la dispozitie decat un singur instrument. Destul de discutabil. In conditii normale, de viata politica sanatoasa, de minima moralitate arhitectul unei formatiuni politice ar trebui si ar putea sa faca recurs la argumente de bun-simt. Si sa explice cateva lucruri. Primul, ca PP-DD s-a nascut in spatiul liber dintre puterea si opozitia de atunci. Pe vremea cand PDL pierdea atat de masiv electorat, incat USL avea o mare dificulatate in a-l recupera in integralitatea lui. In aceasta nisa a intrat cu fler si inteligenta Dan Diaconescu. De aici si preluarea, aproape automata, a unui slogan destul de otravit postat in Piata Universitatii de catre Mircea Toma: “PDL si USL aceeasi mizerie”. De fapt, PP-DD a ramas consecvent. A atacat si inainte de alegeri si in timpul alegerilor si ulterior atat PDL, cat si partidele componente ale USL. Cu alte cuvinte, mentorul formatiunii politice le poate spune membrilor sai, alesi sau nealesi, ca a ramas consecvent, ca in Parlament partidul nu si-a tradat in nici un fel electoratul si ca, in linii mari, o politica asemanatoare o au si primarii si consilierii alesi. Pe de alta parte, succesul PP-DD a fost incontestabil. Partidul situandu-se, dupa alegeri, pe locul doi dupa USL si pe locul trei in ordinea formatiunilor politice. In plus, Dan Diaconescu ar mai putea explica ca o linie consecventa, cu conditia mentinerii unitatii si solidaritatii membrilor PP-DD, ar putea asigura si in continuare o crestere de popularitate. Din simplul motiv ca nu este deloc exclus ca USL sa piarda din credibilitate la guvernare mult mai repede decat poate castiga PDL in opozitie. Si, intr-o asemenea eventualiatate, PP-DD este din nou un partid bine plasat.

Dar Dan Diaconescu nu a recurs la un asemenea tip de mesaje. Pentru ca nu are incredere in rationamentele care fac apel la moralitate si bun-simt. El a decis sa-i ameninte pe cei care au plecat. Le va face, spune, plangeri penale. Pe altii ii va actiona in procese civile. In baza unor angajamente pe care toti candidatii la Senat si Camera Deputatilor si le-au luat, prin care s-au angajat ca, daca pleaca, sa plateasca fiecare cate doua milioane de Euro. Greu de presupus ca cineva se va intoarce din bratele PSD, UNPR sau PC. Cel mult amenintarea ar putea sa-i puna pe ganduri pe cei care inca nu au plecat.

Nu stiu ce se va intampla in acest demers al lui Diaconescu. Dar, cu certitudine, el va resuscita in zilele urmatoare tema traseismului. Asa ca si eu voi reveni, continuandu-mi demersul pe acest subiect. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998