CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dialogul batelor

0 comentarii / 1427 vizualizări / 20 ianuarie 2012

Puterea a inceput dialogul. Cu societatea civila. Un dialog al batelor. Un dialog la care, in capul mesei, stau jandarmii. Aceasta este principala semnificatie a evenimentelor de la miezul noptii. Din Piata Universitatii. Pentru ca, dincolo, la Arcul de Triumf, Romania a marcat ceva nou. Si anume atingerea punctului de ireversibilitate al actiunii de maturare de pe scena politica a regimului Traian Basescu. Acela este inceputul unui alt dialog. Mai putin contondent.
Sa o luam invers din punct de vedere cronologic. Sa incepem cu ce doare la propriu. Cu batele jandarmilor. In Piata Universitatii s-a strans ieri un numar atat de mare de oameni, incat nu mai incapeau pe trotuare. Si manifestau cat se poate de pasnic. A urmat o interventie, preluata de toate posturile de televiziune, a reprezentantului Jandarmeriei, care a spus ca, desi carosabilul este ocupat, nu se va interveni in forta. Dar si-a luat si o rezerva. Precizand ca asta se va intampla atat timp cat demonstratia este pasnica. Ne-am imaginat ca presiunea societatii civile, a presei, a Uniunii Europene si, in fine, a Washingtonului, in sensul ca autoritatile sa evite generarea de violenta, au avut efect.
La miezul noptii, in numai cateva minute – majoritatea jurnalistilor aflati la fata locului au spus ca e vorba doar de 4 minute – situatia s-a schimbat din temelii. Jandarmii au intervenit in forta, violent, pe toata suprafata Pietii Universitatii, pe toate strazile laterale, lovind si retinand persoane presupus vinovate de violente dar, mai ales, demonstranti pasnici. De ce? Cum se justifica o asemenea operatiune, pentru care Jandarmeria merita felicitari doar sub aspectul rapiditatii? Reprezentantii institutiei spun ca au fost atacati. Si mai spun ca era ocupat carosabilul si trebuia degajat. Al doilea argument vine in contradictie cu anuntul facut de aceeasi institutie, tot cand era ocupat carosabilul. Cat priveste primul argument, asa e. A fost un atac. l-am vazut cu totii. Cativa tineri, maximum zece, au trecut la violente. Asa cum jandarmii au putut “lichida” in 4 minute intreaga manifestatie, punand toate persoanele din Piata Universitatii pe goana, cu exceptia celor indesati in dube, ar fi putut la fel de simplu, de fapt mult mai simplu, sa izoleze grupusculul violent. Dar jandarmii au ales sa procedeze altfel. Din motive care, mai devreme sau mai tarziu, le vom afla.
S-a procedat ca in manual. Din nou. Printre cei cativa manifestanti, care, de fiecare data cand are loc un eveniment de acest fel, exista si sunt vizibili predispusi la acte de violenta, se infiltreaza 2-3 agenti instigatori, aflati pe statele de plata a unor servicii ale statului, care aprind scanteia si apoi catalizeaza si dirijeaza o operatiune dura impotriva fortelor de ordine pentru a justifica represiunea si pentru a decredibiliza demonstratia ca atare. Urmatoarea miscare este ca agentii instigatori dispar, de altfel nu de tot, pentru ca ii mai vedem printre jandarmi, iar masa de manevra este calcata in picioare, maltratata si aruncata in dube. Este un bun prilej pentru a-i bate, a-i amenda, a-i retine si a-i intimida si pe demonstrantii pasnici.
Si vorbeam de un punct al ireversibilitatii, care a fost atins prin demonstratia de la Arcul de Triumf. O demonstratie politica. A unei coalitii politice. Care s-a alaturat, anuntand ca sustine oficial demonstratiile cetatenilor nealiniati politic. Acum toti, si politicienii opozitiei si demonstrantii, vor acelasi lucru. Anticipate necomasate. Acesta nu mai este un dialog al batelor. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998