CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Din balbaiala in balba

0 comentarii / 1510 vizualizări / 23 februarie 2011

Bine experimentat in ale politicii dambovitene, dar incult in raport cu pozitionarea si evolutia institutiilor statului si rolul partidelor politice, Presedintele Traian Basescu a pus carul inaintea boilor. El cauta un premier inainte de a identifica o solutie in partidul care, in viziunea sa, ar urma sa guverneze. Este o prima miscare gresita. A doua este teza conform careia viitorul prim-ministru ar trebui sa fie o persoana diferita de viitorul presedinte PD-L. Compozitia celor doua erori creeaza un produs toxic. Consecinta este ca, din balbaiala, domnul Traian Basescu se indreapta senin catre o balba. De mari proportii.

Este cat se poate de logic ca experimentatul om politic, care, pe deasupra, a si facut mari eforturi pentru a deveni presedinte-jucator, sa caute o solutie pentru a scoate din criza guvernarea. Pentru ca de tara nici nu mai poate fi vorba. El a inteles ca Guvernul s-a erodat. A devenit extrem de impopular. Nu se mai bucura de minimum de credibilitate pentru a supravietui. Ca urmare, solutia de avarie este inlocuirea Guvernului. In al doilea rand, Traian Basescu stie ca singura sa sansa de supravietuire pana la sfarsitul mandatului prezidential este ca viitorul guvern sa fie condus tot de el, prin intermediul PD-L. In fine, a mai constatat Presedintele ca PD-L, si el, s-a erodat. Prabusindu-se in sondaje. Sub lozinca reformei, si conducerea PD-L ar trebui schimbata.
In ce ordine ar trebui sa se produca cele doua scenarii? Si cine ar trebui sa fie, pana la urma, primul-ministru, daca ne mentinem intr-o viziune cat de cat coerenta si daca ne facem avocatul diavolului? Deci chiar avocatul Presedintelui. In primul rand, este logic ca mai intai trebuie operata reasezarea si repozitionarea PD-L. Ceea ce inseamna ca Presedintele ar trebui sa aiba ca prioritate alegerea unei astfel de conduceri care sa poata face posibila reorientarea si relansarea politicii in materie de guvernare. Guvernul Boc a dat cu oistea-n gard. Iar oistea s-a infipt acolo. Nu are psihologic capacitatea de a schimba directia. Pentru a schimba directia, este nevoie de un nou guvern. Numai ca directia vine nu de la Guvern ci, conform jocului democratic, de la partid. Ceea ce inseamna ca si partidul a dat cu oistea-n gard. Ca atare, la conducerea partidului trebuie sa vina cu totul si cu totul alte persoane. In ipoteza usor fantezista in care Traian Basescu, in calitate de presedinte-jucator, a decis ca ar exista o sansa de a scoate Romania din criza si de a relansa increderea in sine insusi, printr-o politica fundamental diferita, el ar trebui sa se concentreze asupra unei operatiuni de cosmetizare a partidului suficient de convingatoare pentru populatie.

Cititi mai mult pe CorectNews – http://news.corect.com/politics/din-balbaiala-balba

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998