CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Din ciclul ”Am fost un dobitoc”. Azi: DNA

3 comentarii / 3985 vizualizări / 17 martie 2016

Dacă, pînă la revoluție, Tudor Postelnicu era un super-greu al statului, ministru de Interne, mai mare peste Securitate, ultralicențiat, imediat după, el și-a lipit singur eticheta: ”Am fost un dobitoc”. Pare că omul a rostit atunci un blestem la adresa noii societăți. Unul din cauza căruia după fiecare schimbare în vreun sistem aflăm cît de putrede i-au fost măruntaiele pînă la acel moment. Fiecare nouă gardă o împroașcă pe cea veche cu noroi, în public, partea bună fiind că e una dintre puținele ocazii cînd marele public chiar află adevărul despre ce adastă în spatele ușilor închise ale marilor instituții.

La niște ani buni după revoluție a făcut carieră expresia ”moștenirea dezastruoasă”, folosită de mai toate noile guvernări la adresa celor vechi. Luni de zile, noua putere se ocupa doar de scoaterea pe tapet a faptelor predecesorilor, pînă atunci abia bănuite de români.
Metoda s-a tot extins și perfecționat, în timp. Am ajuns în situația ca, efectiv, singura posibilitate de a afla nelegiuirile puternicilor zilei e să așteptăm schimbarea lor.
În ultima vreme, genul ăsta de dezvăluiri se țin lanț.
Și ”ating” zone foarte înalte.
Uneori, sunt chiar auto-denunțuri.
Nu mai departe de ieri, bunăoară, fostul președinte Traian Băsescu își prezenta scuze poporului, într-o postare pe Facebook, pentru greșeli majore pe care le-a făcut la Cotroceni:

”Trebuie să-mi recunosc însă şi greşeala de a nu fi vorbit aproape deloc în cei 10 ani de mandat despre nevoia respectării drepturilor fundamentale garantate de Constituţie. În condiţiile în care Constituţia a fost cartea mea de căpătâi.
O voi face de acum înainte, fără a fi un adversar al instituţiilor statului care aplică legea şi fără a susţine că măcar un vinovat trebuie să scape nepedepsit”.

”Am fost un dobitoc”, într-o formă ceva mai elegantă.
Așa e cînd ajungi de cealaltă parte a zidurilor Cotrocenilor…

Cu adevărat spectaculoasă, însă, e ”dezastruoasa moștenire” din interiorul DNA, despre care Kovesi a vorbit, în premieră, zilele trecute, într-un interviu.
Șefa DNA a dezvăluit, astfel, că, în momentul preluării șefiei instituției de la Daniel Morar, a găsit acolo foarte multe dosare grele care zăceau neatinse, în mod cu totul nejustificat, dată fiind importanța lor.

Vaaaai, și noi, naivii, care credeam că la superinstituția DNA se lucrează în condiții de maximă corectitudine și eficiență!!
Că procurorii-minune ai anticorupției nu visează decît la curățirea statului de escroci și infractori, muncind zi-lumină pe tarlalele parchetului.

Nici nu a dat bine Kovesi semnalul, că ștafeta a și fost preluată, din mers.
Așa că azi, Europa FM, un radio drag sufletului șefei DNA, a și difuzat rezultatele unui demers oficial pe lîngă instituție, în urma căruia au ieșit la lumină grozăvii.

Cum ar fi că, pe vremea lui Daniel Morar, ăla de a avut tupeul să lase SRI fără pîinea cea de toate zilele, DNA Brașov a dat NUP într-un dosar reluat mai tîrziu, în era Kovesi, și finalizat cu trimiterea în judecată a loturilor Hrebenciuc, Silberstein și altele.

Informația e groasă, oricum ai aborda-o: dacă a fost din prostie, rezultă că la DNA lucrează procurori absolut idioți, care închid, senini, dosare cu pagube de sute de milioane de euro, chiar bine susținute cu probe de către SRI. Dacă a fost cu intenție, e mai grav: înseamnă că arhanghelii anti-corupției sunt la fel de penali ca cei pe care ar trebui să-i ancheteze.

Și toate astea nu vin din partea dușmanilor DNA, ci chiar dinspre instituția respectivă.
Cazul relevat de Europa FM e, însă, doar unul. Cîte asemenea vor mai fi existînd, neștiute?

Dar – și asta e întrebarea-cheie de final – cîte asemenea bombe nu vom mai afla într-o bună zi, atunci cînd Laura Kovesi va fi în cine știe ce altă funcție, iar succesorul ei, cătrănit, va relata public cum se selectau, eventual, dosarele, în mandatele ”Luluței”?
Nu de alta, dar roata se învîrte și se tot învîrte…(Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Sistemul acesta a fost mostenit de la bolsevici. Cei nou veniti aruncau toata vina pe predecesorii lor: Hrusciov a demascat crimele lui Stalin, Ceausescu pe ale lui Ghita Dej etc. Abia astept sa fie demascata si Luluta ipocrita. Poate aflam atunci si unde a pus geantile cu bani primite in timp ce lupta din greu cu coruptia…

  2. Pe vremea comunistilor, daca erai numit intr-o functie de conducere, mosteneai de la predecesorul tau 3 plicuri cu sfaturi pentru esecuri. In primul scria: -da vina pe predecesorul tau; In al doilea: -fa-ti autocritica; In al treilea: -scrie si tu trei plicuri.

  3. Potoliti-va cu datul cu parerea despre… Madam e SI cetatean american si oricand poate s-o zbugheasca peste Lacul mare ori sare gardul Ambasadei din Pipera. Ce stiti, Basarabia are cu noi tratat de extradare in caz de…? Dar Transnistria? La o adica, oricand un avion il poate zburataci pe „ingeniosul” mariner spre vastele intinderi siberiene si-l putem vedea la bordul unui shlep trecand Marea Bartz. Ehei, in „Democratie” orice este posibil !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998