CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Din groapa crizei in Eldorado

0 comentarii / 1560 vizualizări / 14 iulie 2010

Romania poate face acest urias salt. Ea este, astazi, scufundata in cea mai profunda criza pe care o cunoaste un stat UE. Nu facem parte din zona euro, nu vom beneficia de sprijinul de care se bucura Grecia si nu avem teribilele resurse de turism si de shipping de care dispune Atena. Nu suntem in situatia Spaniei, care, din nou, face parte din zona euro si beneficiaza de o infrastructura de invidiat. Si cu toate astea, desi suntem undeva aproape de fundul gropii, adica de implozie financiara, economica si sociala, avem sansa saltului inainte.

Si, oricat de straniu pare ceea ce afirm acum, aceasta sansa a Romaniei de a transforma raul in bine, stihia foametei si mizeriei in speranta prosperitatii, nu sta in ceva miraculos. Ci in politic. Doar politicienii sunt cei care pot scoate aceasta tara din impas si doar politicienii sunt cei care ii pot imprima saltul inainte. Este suficient ca politicienii – cei pe care ii avem, pentru ca altii nu putem inventa – sa schimbe macazul. Sa faca o alta politica. Dar, in prealabil, ar trebui sa se scuture de cei care au adus raul. De PD-L si de Traian Basescu. Apoi, propunandu-si o alta politica, in mod natural, partidele care vor prelua puterea vor aduce la butoane oamenii potriviti.
Sunt mai multe cai prin care Romania poate sari din mizerie in prosperitate. Eu nu fac decat sa prezint una dintre solutiile posibile si intr-o varianta rudimentar simplificata. Pentru ca, altfel, ar fi necesar un intreg expozeu.

Ungaria, care a functionat dupa o cota progresiva, a ajuns la concluzia ca, pentru a dinamiza cresterea economica, trebuie sa adopte sistemul cotei unice. O gandire inversa decat cea a Bucurestiului. Bulgaria a redus impozitele la 10 la suta. O gandire inversa decat cea a Bucurestiului, care creste impozitele. Intre cele doua state, sub aspectul investitiilor, al credibilitatii, al predictibilitatii, al sansei de a realiza un profit cert, Romania este prinsa ca intr-un cleste. Din simpla prezentare schematica, asa cum e a acestei situatii, rezulta si care ar trebui sa fie si remediul.
Daca avem curaj, daca vrem cu adevarat sa iesim din criza, sa recuperam pierderea si sa reluam dezvoltarea, este obligatoriu sa scadem toate taxele. Sa renuntam la intreg sistemul aberant de majorare si generalizare a impozitelor, sa scadem TVA-ul si chiar si cota unica.
O cota unica de 6 – 8 la suta ar repatria banii care, astazi, calatoresc aiurea si ar aduce masive investitii in Romania. Micsorarea semnificativa a TVA si a tuturor impozitelor existente ar usura situatia populatiei, ar determina cresterea imediata a consumului si ar fi de natura sa creeze noi locuri de munca. Aceste masuri, la care s-ar adauga masive proiecte de infrastructura, ar mari, exponential, numarul societatilor sanatoase, le-ar creste cifra de afaceri si, prin largirea reala si inteligenta a bazei de impozitare – in acest fel, nu prin impozitarea celor mai saraci –, ar asigura suficienti bani la buget pentru plata esalonata a datoriilor. Dupa denuntarea acordului cu FMI, care nu numai ca nu creeaza incredere in randul investitorilor dar este, pentru Romania, o veritabila bila neagra. (Sorin Rosca Stanescu – www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998