CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Din inima Ardealului, Hellvig dă semnalul: Înapoi la naționalism, patriotism, credință, identitate națională, granițe

26 comentarii / 6310 vizualizări / 4 octombrie 2022

Scriam recent că în curînd toată clasa politică va aglomera culoarul naționalist-suveranist, în ascensiune puternică la nivel mondial, de partea progresism-globalismului urmînd să rămînă, probabil, doar USR și REPER. Iată că vine o confirmare și de la directorul SRI, care, într-un discurs rostit în inima Ardealului, în fața studenților de la prestigioasa Babeș-Bolyai, pare că vrea să-i sufle porumbul de pe foc lui Andrei Marga. Lansînd chemarea pentru întoarcerea românilor la valori precum naționalism, patriotism, religie, valori tradiționale, mîndria de a fi român, limbă, drapel, hotare. Cam neașteptată mișcarea lui Hellvig, să admitem. Ori poate nu? Dar și un semnal solid pentru urechile care vor să audă, am paria.

”Astăzi, sunt o mulțime de oameni extraordinari în SRI. Ei merită încurajați și apreciați, fiindcă ceea ce fac zi de zi e dificil și important. Sunt oameni care ar putea câștiga mult mai mulți bani făcând mai puțin efort în alte părți, dar muncesc în această instituție neștiuți, fără să li se poată descrie public realizările, animați de cinste, onoare, patriotism, datorie și loialitate. Cuvinte care sună greu și pompos, dar pe care cred că trebuie să ne reobișnuim să le folosim cu naturalețe, fiindcă sunt valori de care avem nevoie pentru a ne ghida viitorul. Așa am revenit la discuția despre valori și despre proiecția viitorului” a făcut introducerea directorul SRI.

”Una din provocările prezentului se referă la discuția despre identitate. Despre cine suntem, ca oameni, dar și ca popor, și despre cât de mândri suntem în legătură cu identitatea noastră. Creșteți deja într-o societate în care se construiește o teză falsă, a unei dispute artificiale între identitatea națională și cea europeană sau globală. Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie la fel ca și apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale.
Pentru că ambele sunt cele care ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în fața legii, libertățile economice sau libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești.

În această lume, naționalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci și un tip de instinct pe care să-l aibă și cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții.

(…)Cred că sprijinul pentru democrație poate coexista cu atașamentul față de valori
tradiționale, religie, elemente de identitate națională.

Trăim într-o comunitate care și-a câștigat prin sacrificii extreme, timp de sute de ani, dreptul de a avea o țară proprie, o limbă, o graniță, un steag.

(…) Nu cred că trebuie să existe o separație atât de mare între mândria națională și susținerea principiilor democratice universale. Datorită acestor principii, societățile europene au reușit să fie modelul de dezvoltare la care aspiră atât de multe milioane de migranți. Iar cultivarea mândriei naționale nu ar trebui lăsată doar pentru abordările extremiștilor sau populiștilor.

Ca o părere personală, cred că un naționalism moderat, echilibrat, ar trebui reasumat, redefinit și recultivat și de cei care au gândire democratică și echilibrată în statele occidentale, inclusiv in România viitorului.

Voi, cu deschiderea și educația de care vă bucurați, puteți defini un nou sentiment de mândrie, un patriotism pro-occidental, al cetățeanului român conectat la valori democratice europene și aspirații globale” le-a mai transmis Hellvig studenților. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

26 Comentarii

 1. Nu vad niciun ”curent suveranist”. Totul e o negatie in termeni: societate deschisa, patriotism pro-european! ”Creșteți deja într-o societate în care se construiește o teză falsă, a unei dispute artificiale între identitatea națională și cea europeană sau globală.” Aha! Clear!
  ”(…) societățile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în fața legii, libertățile economice, libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești” – o brambureala pentru minți necoapte -, alegerile libere din RO au fost fraudate chiar de catre serviciul condus de el – cu el la conducere, libertatile au fost ingradite recent celor nevaccinati (ca sa dau un singur exemplu), pentru a nu leza cumva ”apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale”. Împinsul RO in război ce e? Patriotismul unora pentru Ukraina? Sau poate pentru SUA!
  Ridică osanale celor care lucreaza in SRI, cu buna-stiinta, vrand sa arate contrar perceptiei generale ca acolo sunt oameni carora le pasa de Țară, dragii de ei, si nu niste vânzători de Țară care au aservit-o, au pus-o pe butuci iar acum o aduc in pragul unui razboi catastrofal. In ce calitate se duce el sa le vorbeasca unor studenti? Si la urma urmei, numele si prenumele lui sunt de origine română? Ce e cu falsitatea asta? Mai departe, discursul acesta nu are absolut nici o legatura cu profunzimea, sinceritatea si patriotismul lui Andrei Marga.

 2. Discursul e „foarte” sincer… A dat semnalul preluării și confiscării curentului suveranist de către progresisti…. Nu e stabilesc ei acum cine a fost comunist și cine a fost anticomunist…?

  • Deja unii lideri USR s-au transferat la AUR si fac pe acolo prăpăd.
   Antonio Andruşceac de la AUR, astfel, care duminică lovea în Diana Şoşoacă şi în Luis Lazarus să-i dea jos de pe scena din fată guvernului, era, înainte de vara anului 2020, lider la neomarxiştii USR de la Sectorul 4, membru fondator al USB (fiind şi voluntar pentru Nicuşor Dan în campania din 2012, în USB) şi al USR, , dar care a plecat din USR şi a intrat în AUR.
   Antonio Andruşceac face parte, ca deputat, din „Grupul parlamentar de prietenie cu Statul Israel“, şi el este cel care i-a anunţat/aranjat deplasarea lui Simion în 18 septembrie 2022 în SUA, la New York, la o masă de anul nou evreiesc organizată de către Israel Heritage Foundation, unde să întâlnească politicieni americani.
   Iar invitaţia pentru George Simion fusese transmisă de către Shoshana Bekerman, care locuieşte în Brooklyn, New York, SUA, dar lucrează din decembrie 2009 şi până în prezent şi pentru Parlamentul israelian, Knesset-ul, unde e angajată ca director la «Knesset Caucus for Israel, Judaism and Global Ethics» şi la «Knesset Caucus to Combat the Delegitimization of Israel», făcând parte din aparatul Knessetului. Ea a studiat la Hofstra University (New York) şi e şi preşedinte la SMB Global Strategy Consultants (firmă de consultanță în afaceri, deşi apare ca „specialist în relaţii internaţionale“, făcând trafic de influenţă), iar cariera şi-a început-o în septembrie 1993 la Tel Aviv-Israel, ca ofiţer de presă pentru ambasada Turciei. Iar când a înfiinţat IPCGE-ul în 1999 (prin care a venit invitaţia către George Simion), ea, Shoshana Bekerman, lucra pentru un centru de „etici globale” al Touro College sau Touro University, a doua cea mai mare universitate evreiască din SUA, înfiinţată de rabinul american Bernard Lander şi cu filiale în Israel, Germania şi Rusia.
   Serviciile, în cazul acesta Mossad şi SRI, se servesc între ele adesea, acum şi în acapararea şi dirijarea naţionalismului românesc, pe modelul ”naţionalism-sionism”. Nu se apucase George Simion să promită cetăţenia română pentru 800 de mii de cetăţeni israelieni evrei?

   • „Nationalism” si „suveranism” cuser.

  • Şi mai ales voi îi faceţi acum comunişti sau securişti pe alţii, cum vă vine la îndemână

 3. Ion:Corect,analitic.

 4. @ A ieșit Helvig cu mesajul că Soroș e din economia capitalistă occidentală energofagă și cu o influență globală apropiată de aceea a monarhilor britanici, ?

  • iar lupii (lui Soros) se îmbracă adesea în blană de oaie.

 5. & „Inteligenții” de la ,,somnul rațiunii” , ?

 6. & De exemplu, chinezii, își înlocuiesc liderii fără a perturba activitatea întregii planete, ?

 7. „Identitatea noastră națională este un motiv de mândrie la fel ca și apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale.
  Pentru că ambele sunt cele care ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegerile libere, egalitatea în fața legii, libertățile economice sau libertatea de mișcare pe care astăzi le considerăm firești.”

  Ce alegeri libere și egalitate în fața legii visează băiatul ăsta? Băejtinebun!?

 8. Toți securiștii și oportuniștii miros un ciolan bun de ros pe partea asta de electorat. Vânzătorii de țară au schimbat placa pentru că le frică că vor fi măturați de valul de schimbări ce va veni.

  Hai să vedem câți proști se vor găsi să pună botu’ la vrăjeala asta de doi bani, în care ăia care și-au bătut joc de românii în ultimii 30 de ani au devenit patrioți peste noapte. Hai sictir.

 9. & „Luptă de wrestling” între „poeții și „intelectualii” de curte ai lu Ceaușescu” și „bufonii și camarila regală”, „arbitrată” de guvernatorul Isărescu care finanțează ambele tabere, ?

 10. sa fie!!!!! in europa,nu in europa de est, vestul are bani,tupeu,putere,ei sunt patrioti,noi estul,plin frustrari si ploconeli,sa fie in cultura noastra ceva gresit?

 11. Sa zicem ca asta e semnalul: ÎNAPOI LA NAȚIONALISM, PATRIOTISM, CREDINȚĂ, IDENTITATE NAȚIONALĂ, GRANIȚE.
  Sa vedem faptele si vom stii daca e pom cu roade.
  Deocamdata consemnam semnalul si data la care a fost facut.

  • umflat

   • Ranchiunosule. Ai un profil psihologic care necesita consult de specialitate. Da aveti psihologi, acolo la unitate in Baneasa. Hai ca ma e un pic si va da drumu’ din tura..
    Autorul site-ului, Bogdan Iacob si noi, toti suntem incantati de atentia cu care ne coplesiti voi astia din servicii. Sunteti asa de stravezii si previzibili, incat nici nu ne mai mira ca tara asta a ajuns o colonie.
    Baieti, v o spus si Helvig, dusmanul ii in alta parte!

    • Pe toată stradă şi în tot oraşul. Aşa te-a făcut şi pe tine, cu toată Băneasa şi cu trecătorii de pe acolo.

 12. Nu ne-a spus Helvig dacă au primit aprobare de la licurici să fie un pic patrioți. Eu unul nu îl cred. Cine a trădat nu va putea fi niciodată altfel. Așa că …!

  • cand s-au uitat pe sondajele facute de SRI privind ce gandesc romanii.

 13. Vorbiti că să vă aflați în treabă și habar nu aveți despre ce. Asta e șef la SIE, ba, retarzilor, SERVICUL DE INFORMATII EXTERNE. Nu mai lătrați că idioții. Și da i și lupta, și da i….da’ habar n aveți cu cine.

 14. Domnul CEO la Inteligenta™ ne propune un „nationalism” de tip eunuc, domesticit si narcotizat ca sa nu spun simplu sorosist.
  Leaga identitatea nationala de sorosime de tipul „apartenența la o societate deschisă, tolerantă și preocupată de drepturi globale”. ? ??? ???

  Parerea mea, serviciile din Romania au primit ordin extern ca e nevoie de carne de tun si trebuie sa vanda vrajeli gen „patriotism, datorie, tara, onoare, cinste, granite” ca sa faca rost de pifani romani pregatiti sa moara ca ucrainenii intr-un razboi care nu le apartine, razboiul dintre SUA si Rusia. Proiectul „Starii de criza” nu a functionat, dar nici nu a fost sters.

  „ne diferențiază de societățile în care nu sunt posibile alegerile libere”
  In Romania alegerile sunt libere ?! Singura tara DIN LUME cu un serviciu secret militarizat STS care numara voturile printr-un software ?!
  Cu Prim-Ministru numit de secretarul apararii din SUA? Alegerile sunt libere pentru hegemoni, ei voteaza slugile din Romania, votul nostru nu are valoare.
  „egalitatea în fața legii”
  o gluma demontata in viata de zi cu zi, justitia este praf si pulbere
  „libertățile economice”
  libertatea economica a Romaniei este egala cu cea din Jamaica
  „libertatea de mișcare”
  liber sa fii sclav afara la sparanghel. Schengen si visa waiver tot nu primim, desi suntem stat sluga.

  „În această lume, naționalismul nu ar trebui să fie doar apanajul unor discursuri sau abordări extreme, ci și un tip de instinct pe care să-l aibă și cei cu gândire democratică, liberală, care astăzi au tendința greșită de a se îndepărta de subiecte precum patriotism sau tradiții.”
  Lozinca cu democratia liberala este vetusta in secolul 21. , este un sistem benefic oligarhilor locali si corporatiilor straine apte de a cumpara vointa politica, de a da jos guverne, de a pune ministri, de a schimba legi.Intr-o democratie liberala vointa economica domina vointa politica.

  Democratia liberala nu a dezvoltat nimic nici in Romania nici in alte tari, ba chiar la noi a distrus, a evacuat 50% din populatia activa a Romaniei inafara granitelor pentru ca mureau de foame sub democratia voastra liberala nenorocita si imputita de tip securist.

  Ce propune interfata umana a Securitatii? In loc de slugarnicie progresista euroatlantica sa adoptam slugarnicia nationalista euroatlantica? De tip liberala ca sa fim colonizati economic in continuare si „democrata” ca sa bifam pe hartie cerintele Hegemonului ocupant?
  Citez din Presedintii Romaniei, Romania este un „stat esuat”, „stat mafiot” si „stat privatizat”.

  Cu siguranta interlopii, securistii, corporatiile straine, politicienii, tiganii, pensionarii speciali, afaceristii cu statul, bugetarii pilosi au de ce sa fie nationalisti si sa apere Romania, este tara lor, nu a romanilor.

  • Hoooooo cretine, că te-ai dus la dracu să te ia!

 15. Întotdeauna evreii au fost cameleonii perfecți acolo unde au trăit. Toți conducătorii au avut pe lângă ei evrei oportuniști care s-au pliat cu mult zel pe dorințele și ambițiile lor.
  Evreii au mers Întotdeauna pe proverbul: Nimeni nu-i prodet în satul lui. Așa că nici un evreu nu a făcut carieră la Tel Aviv ci prin străini.
  Nici acest evreu nu face excepție…

  • Dar e tot evreu in suflet, din aia crescuti la fundatia lui Geroge Soros, filiala Cluj.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998