CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dinamitarea relatiei cu Moscova

0 comentarii / 1714 vizualizări / 23 iulie 2013

Cazul Hayssam are puternice implicatii atat in politica interna, cat si in politica externa. Este departe de a fi un simplu incident criminal. Sau un obiect de disputa intre socialisti si democrat-liberali. Este mai mult decat o dinamita pusa sub fundul lui Traian Basescu. Si, daca tot vorbim de locatarul de la Cotroceni, este oportun sa semnalam modul deliberat in care acesta a externalizat cazul Hayssam, facand din el un instrument care poate detona atat la Washington, cat si la Moscova. Dar in primul rand la Moscova.

Premierul Victor Ponta se pregateste pentru o vizita, la cel mai inalt nivel, la Kremlin. Ministerul de Externe al Romaniei munceste pe branci pentru a pregati reluarea relatiilor romano-ruse. Atat pentru Federatia Rusa, cat si pentru Bucuresti, momentul ales este de bun augur. Ceea ce altii au stricat, poate repara Ponta. Ei bine, in aceste conditii, Traian Basescu a gasit de cuviinta ca nu strica sa puna un fitil sub relatiile romano-ruse. Si sa-i dea foc. Afirmatia sa, repetata si accentuata, conform careia operatiunea de extragere si aducere la Bucuresti a lui Omar Hayssam este neautorizata, irita Moscova. La culme.

Atunci cand presedintia americana a anuntat ca va permite livrarea de arme insurgentilor sirieni, Moscova a lansat un prim avertisment international. Insistand ca aceasta decizie sa nu fie pusa in opera. Imediat dupa ce NATO a confirmat mesajul lansat de Casa Alba, Moscova a revenit, precizand ca nu va tolera operatiuni neautorizate in Siria. Acum, Traian Basescu anunta insistent ca tocmai a avut loc o asemenea operatiune neautorizata. Constand in “extragerea” din Damasc a lui Hayssam. Si, tot posibilul, si in livrarea unor importante transporturi de automate Kalasnikov, produse la Cugir, in mod direct sau indirect, cu destinatie finala Siria. La insurgenti? Sau si la insurgenti si autoritatilor de la Damasc?

Traian Basescu a incercat sa dinamiteze relatia romano-germana construita, in mod vizibil, de Ponta prin evenimentul intalnirii sale cu cancelarul Merkel. A facut-o apoi, mult mai brutal, atunci cand premierul roman a repornit relatia de prietenie si colaborare romano-chineza. Apoi, Basescu si-a facut drum la Chisinau pentru a lansa de acolo noi provocari, de asta data, impotriva Moscovei. In ceea ce priveste Federatia Rusa, Basescu este recidivist. Cazul Hayssam e menit sa blocheze demersurile intalnirii la nivel inalt romano-ruse. Daca nu cumva, vorbind insistent de o operatiune neautorizata, Traian Basescu nu intentioneaza chiar mai mult. Sa dinamiteze, pur si simplu, intalnirea de la Moscova.

Circumstantele extragerii lui Hayssam de la Damasc sunt de asa natura, incat declaratiile iresponsabile ale lui Basescu, menite sa lase descoperite serviciile care au participat la operatiune, lovesc cu certitudine si in parteneriatul romano-american. Din simplul motiv ca americanii fie au participat direct, sustinand logistic extragerea lui Hayssam, fie au fost informati si au acceptat acest lucru. Basescu, in mod indirect, ii acuza si pe partenerii americani de complicitate la o operatiune neautorizata.

Observ ca opinia publica interna este socata ca Hayssam nu a aparut la procesul de azi. Nu avea cum. A fost adus drogat si fara acte. Ca un sac cu cartofi. Procedurile de identificare si, mai ales, cele de debriefing consuma timp. Pana la capatul acestei etape, Basescu va mai initia atacuri.(Sorin Rosca Stanescu)

Material preluat de pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998