CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dîncu, cifrele durerii din 2022: 6% dintre români declară că au făcut foamea, 60% au renunțat la alimentele scumpe

2 comentarii / 2338 vizualizări / 18 ianuarie 2023

Sociologul Vasile Dîncu dezvăluie cifre din ultimele sondaje ale IRES, institutul fondat de el, care relevă un pesimism și o lipsă de orizont devastatoare pentru români. În plus, mai spune fostul ministru, sondajele relevă că majoritatea românilor doresc încheierea războiului din Ucraina, dar se tem de prețuri și de boală decît de război. Plus un foarte mare paradox.

Ce reiese din sondaje, conform spuselor lui Dîncu în emisiunea lui Marius Tucă?

”O foarte mare cantitate de neliniște, de frică, de tot felul de frici și de pesimism.
57% dintre români spun că anul ăsta va fi mai rău decît anul trecut.
Două treimi dintre români spun că au trăit mai prost decît în anul de dinainte, 60% au renunțat la anumite alimente ca să cumpere altele mai ieftine, 6% au spus că au suferit de foame, deși oamenii recunosc greu asta, deci procentul e mai mare.
De asemenea, frica de război e pe locul 3, pe primele două sunt frica de prețuri și de boală, și ar vrea să-și ”exporte” copiii, le văd viitorul prin migrație, deși se știe cît își doresc părinții să își țină copiii aproape.
Încrederea în instituții niciodată nu a fost atît de mică precum e azi. Încrederea în politicieni e de 6%.
Dincolo de asta, peste 80% spun că sunt mîndri că sunt români, e un paradox puternic, o condiție tragică, o identitate pe care și-o asumă dincolo de toate aceste percepții ale realității. Din perspectiva asta nu stăm foarte bine.
Cei mai mulți spun că ar trebui să se schimbe politicienii și instituțiile din România. Ar vrea o schimbare majoră, dar votează tot cum votau și înainte, nu sunt modificări dramatice ale intenției de vot. Prezența la vot e la 25% din populația care votează.
În sondaje, dacă întrebăm oamenii, sunt favorabili păcii mai mult decît războiului, aici oamenii sunt cu mine, nu cu domnii ”cu revista presei” (aluzie la Iohannis n.n.)” a mai spus Dîncu. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

 1. – Doamne, ce viață umilă mai duceam sub regimul Socialist ! Să muncești așa, „de-a-n boulea”, pentru „ambițiile” unui „cizmar cu patru clase”, ca să se lăfăie el cu „realizărili Socialismului” (și ca să aibă cântar „din aur curat” și… câte și mai câte – toate din „munculița noastră”!).
  Drept că Satul îi asigura „omului muncii”, un loc de muncă, o locuință, acces gratuit la educație / instruire, la sănătate etc. Adică „toate condițiili” ca să trăiască demn. Și… să muncească „cu tra-gere de inimă” – după cum – cu o condamnabilă naivitate – credeau „Comuniștii”.
  … Căci tocmai cu munca, a apărut „marea problemă”: tot mai tare „se auzea” că „ni se cere prea mult”; și „fără niciun rost” deoarece, NU munca e „izvorul bunăstării” (cum ne tot „îndoctrinau” „porcii ăia”) ci numai „libera inițiativă” – adică, „pe Românește”, fiecare să facă „ce vrea, când vrea și cum vrea”. (tot ce-i e mai drag Românului pe lume…)
  De-aici, „s-a rupt filmul”. Abil și subtil întreținut, amestecul de lăcomie, invidie, frustrare, prostie și lipsuri, devenea „exploziv”. «– Uite „occidentalii”, ce bine o duc! Iar ei ne sunt prieteni adevărați, și vor să ne ajute, și abia ne așteaptă și pe noi în „lumea liberă”, ca „să trăim bine cu toții”; numai „nenorociții ăștia de comuniști”, se opun cu îndârjire. „Știm noi de ce !…”»
  Totate „realizărili Socialiste” deveneau „nimic” în comparație cu „lumea liberă”, unde, „se știe” că omul e apreciat la „justa sa valoare”, și nimeni nu se „îmbuibă” din munca lui… Ba multora, ima-ginația le „dădea în clocot”, deja visând vile, mașini „adevărate” – nu „Dacia” aia amărâtă; ba și iahturi, și elicoptere personale, plăceri „exotice” și… ca omul, de! Că… „până când o viaț’amară” cu anosta „fruntașă în muncă” și „mamă grijulie”…
  – Asta înseamnă „lumea liberă”! Poți avea „tot ce poftești” fără să te omori, nici cu munca, nici cu „cartea” (altă „tâmpenie” a Comuniștilor). Nu, în lumea liberă e suficient să ai „spirit de afaceri”! Și, asemuind „business-ul” cu șmecheria / hoția, mai tot Românu’ se simțea „un geniu latent” în „ale afacerilor”; toți ardeau de dorința de „a fi liberi”, ca să poată trăi „la standard occidental”…
  –––
  … Azi, cu „rădăcinile tăiate”, mulți ajunși „teleleu” prin lume („sparanghelistii” și „căcănarii” civili-zaților), vede tot Românul de unde provine „belșugul occidental”; și că, „pe mâinile străinilor”, nu va fi mai mult decât ce e: „un rob”, cu „valoare de întrebuințare” și „cost de întreținere”. Și-atât.

 2. […] Sursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998