CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON UP

Dîncu, despre șansele la Cotroceni ale lui Kovesi, Ioan Aurel Pop, Geoană și Hellvig

0 comentarii / 2726 vizualizări / 18 ianuarie 2023

Sociologul Vasile Dîncu este sceptic față de candidatura Laurei Kovesi la prezidențiale, afirmînd, într-un interviu pentru Marius Tucă, la Gîndul, că și dacă ar candida, totuși, ar pierde, în timp ce pe Eduard Hellvig îl vede candidat, dar nu în 2024. Dîncu nu crede, însă, că adevărații candidați vor apărea prea curînd.

”Este o necunoscută care ne vor fi candidații la președinție” afirmă Dîncu.

Candidatul Ioan Aurel Pop

”Ciolacu ne-a spus să nu riscăm să mergem cu președintele partidului, că am pierdut de cîteva ori pe această schemă, ci să asimilăm un intelectual, să găsim o platformă mai largă de susținere. Sunt de acord că e un raționament strategic și pragmatic într-o oarecare măsură, să găsim o formulă de sprijin mai largă, sunt și partide mai mici, partidul lui Victor Ponta(Pro România n.n.), al lui Tăriceanu (ALDE n.n.), care încă nu au murit…Partidul lui Băsescu (PMP n.n.) se mișcă dintr-o parte în alta, s-a definit a fi de dreapta, probabil va încerca în altă parte. Un candidat al PSD va fi în turul doi, face minim 35%. Nu e exclus ca o personalitate din afară să fie preferatul PSD, președintele Academiei este o asemenea personalitate, dar pînă acum nu a reușit nimeni să-l convingă să facă politică”.

Candidatul Nicolae Ciucă

”În acest moment, dreapta ar putea merge pe varianta premierului și așa cum se văd lucrurile mi se pare că e o ”boostare” (impulsionare n.n.) pentru el. Dar cu siguranță lucrurile nu se vor hotărî decît în momentul în care vom vedea sondaje care să arate că există un anume profil și cine se va încadra în acest profil al candidatului. Pe partea dreaptă e o fragmentare mare în acest moment” mai spune sociologul.

Candidatul Laura Kovesi

Întrebat dacă crede în candidatura Laurei Kovesi, Dîncu a răspuns: ”Nu cred. Cred că e un fel de iluzie a celor care cred foarte mult în teoria conspirației. Nu cred că va fi candidat și, dacă ar fi candidat, nu ar avea șanse”.

Candidatul Mircea Geoană

Dîncu crede că Geoană ar putea candida, în anumite condiții: ”Dacă va avea o platformă politică de partid în spatele lui, deocamdată are o platformă discursivă, are un discurs de calitate. Nu am discutat în partid acest lucru, s-ar putea discuta cum Geoană a participat la facerea altui partid și acest lucru l-ar încurca (în a fi candidatul PSD n.n.) Dar probabil că atunci cînd se va căuta candidatul se vor discuta toate variantele”.

Candidatul Eduard Hellvig

”Eduard Hellvig e un politician din altă generație, mai tînără, discursul lui de la Cluj a creat o mare vîlvă, pentru că a părut a fi un discurs de lansare de candidatură. După părerea mea, Hellvig a reușit să ducă SRI într-o zonă de neutralitate, dar nu cred că a venit momentul lui. S-ar putea candidatura lui să vină în anii viitori” a spus Dîncu, cu o precizare interesantă: ”Nu cred că România e condusă de serviciile secrete, dacă era condusă de servicii cred că ar fi avut o direcție mult mai coerentă”.

Fostul candidat Klaus Iohannis

”Klaus Iohannis, vorba unui copil de vreo cinci ani de la ”Copii spun lucruri trăznite”, ”nu știu de ce e lumea supărată pe dl.președinte, pentru că nu a făcut nimic””.

”Mai e un an și jumătate pînă la alegeri, niciodată nu am știut candidații din timp. Dacă ar fi după mine, nu aș lansa candidatul cu aproape doi ani înainte pentru că ar apărea eroziunea credibilității lui, ar deveni o țintă pentru toată lumea. Cred că ar trebui anunțat la sfîrșitul acestui an, în toamnă, funcție și de climatul politic” conchide Dîncu. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998