CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9731 RON DOWN | 1 USD = 4.5843 RON DOWN | 1 GBP = 5.8128 RON DOWN

Dîncu, dezvăluire-bombă: ”În sondaje, Ceaușescu e cel mai popular președinte, îi bate pe toți ceilalți”

28 comentarii / 7373 vizualizări / 23 februarie 2023

Fostul dictator comunist Nicolae Ceaușescu este, la 33 de ani de la execuția sa, preferatul nr.1 al românilor în topul popularității, raportat la toți ceilalți președinți pe care i-a avut România, este dezvăluirea făcută azi de sociologul Vasile Dîncu, în dialog cu Liviu Mihaiu la Radio Guerrilla.

Vorbind despre sondajele de popularitate, Dîncu a declarat: ”Chiar și acum Ceaușescu are vreo 40%. În evaluarea comparativă a președinților, Ceaușescu îi bate în acest moment pe toți președinții. Sigur că e și un efect de nostalgie, care nu înseamnă numai iubire față de trecut sau față de Ceaușescu, ci înseamnă și o ștergere, prin disonanță cognitivă, cum spun psihologii, a lucrurilor rele și rămîn lucrurile luminoase din trecut, care se evaluează în comparație cu relele prezentului, care sunt întotdeauna mult mai sugestive pentru memoria noastră” mai spune sociologul fondator al institutului de sondaje IRES. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

28 Comentarii

 1. -poate doar in ideea ca
  „a facut bine
  dar nu a futut-o pa ma-sa!”

  (nostalgia se exprima scarbos,
  tine sa se exprime,
  „pusca si cureaua lata”)

  • Mr. Maxtor:
   Foarte probabil esti un agarici cu acnee juvenila si grave carente cognitive.
   Ceausescu chiar a fost un Presedinte patriot si demn pentru aceata tara. A avut destule pete negre dar nu si lipsa de patriotism. Cine contesta patriotismul lui Ceausescu este in mod cert ori prost ori postac platit. Amin

   • Baţi câmpii, din prostie maximă.

   • Din prostie ai zis bine „aCeaţă ţară“, precum şi creierii tăi.

  • Ba idiotilor gen Maxtor in 30 de ani de capitalism a fost construit un singur spital,0 hidrocentrale ,au fost distruse in Buc.cel putin 10 intreprinderii de importanta cum ar fiIMGB,UMEB,23AUGUST,REPUBLICA,TIMPURI NOI(uitati ce se gaseste pe aceste locuri,MOLURI,etc.etc.Trezitiva,nu e vorba de nostalgie ci de fapte.Construiti CAPITALISMUL.SUCCES.

   • ai o durere-n cur de-o simţi până-n gât? E un max Thor, ciocanul.

 2. Ar fi bine să terminăm cu prostiile cum că, o considerare lucidă a omului și epocii „Ceaușescu” se cheamă „nostalgie” (în sens peiorativ, firește); sau frustrări, sau „Comunism”, și, mai nou, de ce nu? – chiar „Putinism” (căci, la câtă minte au tolomacii cei „de sus”, nu ai la ce te aștepta).
  Până nu ne vom „împăca” cu Ceaușescu, noi „nu ne vom găsi liniștea” (socială, evident) și, la fel ca în miturile noastre fundamentale, „ce construim azi, mâine se dărâmă” („împăcare” însem-nând considerarea corectă a ce s-a realizat, a greșelilor ce s-au făcut, care aparțin „epocii” și care aparțin „omului” etc. Iar generațiile ce vin, să nu mai fie educate în spiritul „războiului Româ-nilor contra Românilor”.
  Vedem bine că țara, dacă azi încă mai „supraviețuiește”, se datorează „avântului” și construc-țiilor din „perioada bună” a Socialismului și, vorba unui mucalit : bogată țară, și mult a mai con-struit Socialismul, dacă după 30 de ani de jaf nebun și destrăbălat, încă se mai găsește căte ceva de furat!

  … Peste două mii de ani de istorie, se explică în acești treizeci și’ de ani „de libertate”, încât nu poți să nu te întrebi : cum de a reușit Ceaușescu să facă – atât cât au făcut, tocmai cu acest popor? Aceasta-i întrebarea : până la urmă, Ceușescu, a fost „cizmarul”, sau „genialul”?

 3. (Moartea unui Președinte)
  (…) Iar capul „odiosului regim” era Ceaușescu, care „o ținea langa” cu „muncă”, „economie”, „chibzuință”, „patriotism”…
  Toți îl înjurau : « – „Cizmarul”! Habar nu are el că „lumea a evoluat”, și că „izvoarele bunăstării” sunt altele, nu „primitivismele” lui…» «– İa uite Capitaliștii cum se mai lăfăie ! Numai noi muncim ca proștii, pentru „ambițiile lui”» «Nouă nu vrea să „ne dea”, dar el „strânge averi” din „munculița noastră”; las’că știm noi…» «Auzi, nenorocitul ! Noi suferim, și el are cântar din aur curat…)»
  Și ura creștea. La urmă, toți „se făceau că fac” și așteptau… „schimbarea”. În bine, firește.
  Nimeni nu știa să spună cum ar arăta acel „bine”, dar „imaginația sfârâia” din greu.
  „Unii”, mai bine „informați”… în colaborare cu „Agenturili Străine”, au prins „momentul ’89”…
  Trădarea „în haine de Revoluție”! Singura „Revoluție – İnvoluție” din lume, la noi a fost.

  Până-n ultima clipă, Ceaușescu a crezut că poporul vrea să-și apere „cuceririle revoluționare”; și că nu va permite re_venirea „vechilor exploatatori… ”, și a șomajului, și a înrobirii Țării…
  « – Pentru asta luptă acum, în stradă, „poporul muncitor”!», tuna el, când i se citeau „acuzațiile”.
  … Lupta pe dracu’. Pe „domnu’ popor” îl durea undeva de „cucerîrili revoluționare”. Toate, câte și cum erau, li se păreau, așa, „de la sine’nțeles”. Toți cu ochii după „ceva ciordeală”, credeau „la nebunie” că acesta-i „drumul spre Capitalism”. «– Du-te Ceaușescule! Ne-am săturat de tine.» «Occidentalii ne așteaptă la „masa bunăstării”. Noi vrem „să fim exploatați”, ca să trăim bine»

  … A murit strivit de „nebunia colectivă”, cu gândul la România «liberă, independentă, demnă…»
  Orbiți de pofte și de patimi, începusem „Marele război al Românilor împotriva României”.
  Pe el l-am ucis, „cu pietre”, în zi sfântă. Fiecare Român a aruncat câte „o piatră”. Și încă nu ne-am oprit. Și tot nu înțelegem, și tot ne prăbușim, și tot nu ne oprim…

  • Asa este lumea a evoluat .Izvoarele bunastarii nu mai sunt in munca,respectul fata de stramosi, fata de cei care au murit pe front- ce prosti. Nu stiau ei ca bunastarea este in furaciune generalizata, excrocherie, inselaciune. etc. Tot inainte popor.

  • Pai cand spunea dreptul la munca radeam ca prostii,acum avem 4.000.000 de romani care se ëmancipeaza”pe afara ,de ce nu lucreaza in Romania? ptr. ca numai avem nimic din industria catalogata de vopsitul Petre Roman ca fier vechi..Afirmati-va constructorii ai capitalismului autohton,nu mai blamati pe cei care au facut cate ceva.

 4. Daca asa intelege Vasile Dîncu conceptul de disonanță cognitivă, inseamna ca in capul lui este confuzie mare

 5. LIPSA DE CULTURA ISI SPUNE CUVANTUL IN TOATA SOCIETATEA. CE STIE, PE BUNE, GENERATIA DE DUPA 90 DESPRE CEAUSESCU? CE AU AUZIT LA TELEVIZOR. ENGLEZII ASTIA DUPA CARE JINDUIESC TINERII NU AU AVUT UN SISTEM SANITAR ORGANIZAT PANA DUPA 1970. ROMANIA AVEA ATUNCI! SI MEDICI SI ASISTENTA MEDICALA SI IN SATE SI IN COMUNE. PUTUROSILOR NU LE PLACEA MUNCA SI II REVOLTA FAPTUL CA NU PUTEAI TAIA FRUNZE LA CAINI, ERAI TRIMIS LA LUCRU PE UNDEVA. DIN ACEIA S-AU NASCUT U.S.R.-ISTII DE ASTAZI. NU LE PLACE FAMILIA, RESPONSABILITATILE, NU LE PLACE GOSPODARIA TARANULUI. NIMENI NU SI-A PUTUT IMAGINA IN 1990 CA ION ILIESCU SI PETRE ROMAN VOR INCEPE SA DISTRUGA INDUSTRIA ROMANIEI, DAND LIBER TRANSFORMARII IN FIER VECHI. MAI INTAI AU CREZUT CA DUPA REVOLUTIE VOR SCHIMBA CEVA IN INDUSTRIE, IN AGRICULTURA…DA! PETRE ROMAN IMPARTEA AVUTIA TARII LA CARCIUMA PE SERVETELE. UNUIA UN HOTEL, ALTUIA UN STADION..BASESCU SI VACAROIU AU PRADUIT FLOTA MARITIMA SI COMERCIALA..AGATON A RUINAT TURISMUL CU SECURISTII LUI BASESCU, DAN IOAN POPESCU A PRADUIT RESURSELE TARII, NASTASE A SCAPAT ROMANIA DE GRIJA CIMENTULUI…ASTA AU FACUT EUROPENIZATII POST REVOLUTIE…CIRC SI HOTIE…ACUM NE DAU LECTII…CEAUSESCU ERA SIMPLU, GANDEA SIMPLU SI TOTUSI A PUS IN MISCARE ENERGIILE POPORULUI ROMAN PENTRU A CREA CEVA BUN…POST ILIESCU AVEM NISTE POLITICIENI SPERTARI SI NENOROCITI CARE NU SUNT GOSPODARI NICI MACAR ACASA LA EI…SE FALESC CU IMPOSTURA LOR, CU CURVELE SI MASINILE. DACA AR CRAPA UNUL PE MARGINEA DRUMULUI SI NU ARE ACTE LA EL, NIMENI NU AR STI CINE ESTE. PENTRU CA ABSOLUT TOTI SUNT NISTE BOSCHETARI CARE PIERD TIMPUL CU FURATUL SI MINCIUNA. CAND O MURI ION ILIESCU POATE SE DESTRAMA ORBIREA IN CARE A ADUS ACEST VANDUT SATANEI, TARA SI POPORUL.

  • Bine Punctat!

  • Bravo ION CREANGA ,te salut cu sentimente in care ma regasesc 100% din analiza ta.Din pacate nu mai e nimic de facut.Nu sunt defetist ci realist,priviti ce conducatori avem,probabil pe cei care-i meritam.Hai Romania

   • Cazi in cAnaliza

    • 100% cade in cAnaliza(re) Pârţanul

 6. Perioada de dinainte de 1989 a fost intr-adevar ”epoca de aur” a acestei țări care ar trebui sa venereze acea perioadă, pe care nu o vor mai trăi in veci cetățenii săi. Țara era bogata, prin exporturile sale hrănea ticălosul occident care a trăit pe spinarea fostelor tari comuniste. Ceaușescu nu s-a ploconit in fata nimănui, a avut multă demnitate si a fost mai respectat decat toate paiațele la un loc care s-au perindat dupa 1989. Nu este nici o ”disonanță cognitiva”, pur si simplu oamenii regretă sincer acea perioadă. Forma aceasta de capitalism care ne-a supt resursele si ne-a adus la cel mai de jos stadiu al unei colonii sărace si sărăcite, nu cred ca este pe placul nimănui, nici tânăr nici vârstnic. Cum sa pierdem Delta Dunării si tocmai in favoarea unei țări idioate pe care am considerat-o inamică până sa ne pună americanii pe grumaz jugul minciunii, manipulării si al inrobirii sub false pretexte? Ar fi pierdut Ceușescu Delta? Asa cu 4 clase cum era, dar stia sa discute si se pricepea la politica externă mai mult decât toate lichelele de azi care tronează aroganți, dar proști, la Externe.

 7. Ceausescu este un martir si un sfant, merita canonizat, milioane de romani exista datorita lui, a facut mult bine, cu bune si rele.

  Cine a ridicat dispensare, policlinici, spitale, crese, scoli ? Cine a construit cladiri rezistente la cutremur?
  Cine a electrificat Romania? Cine a alfabetizat romanii si i-a obligat la carte si la educatie?
  Cine dadea educatie, sanatate, siguranta pe strada, locuri de munca, casa, masina si vacante familiilor de romani?
  Cine a ridicat universitati? Cine a construit case pentru romani?
  Pe vremea lui Ceausescu puteai pleca sarac de la coada vacii si sa ajungi cercetator, astazi nu mai exista mobilitate sociala in sus, atat saracii cat si oamenii educati sunt condamnati la saracie sau sa plece in Europa, tara asta nu mai apartine romanilor.

  Cine a murit asasinat pentru ca nu dorea sa predea Romania strainilor si serviciilor secrete? Ce au facut serviciile dupa ce au pus mana pe Romania? Au transformat-o intr-o colonie abjecta, a ajuns Ucraina sa ne modifice frontiera de stat la Bratul Chilia ce rezulta in pierderea de teritorii romanesti (corpurile de apa ce delimiteaza frontierele intre state NU se modifica niciodata, este lege codificata in dreptul romanesc, ucrainean, ONU, dreptul U.E. si o regula veche de mii de ani, hotarele reprezentate prin corpuri de apa nu se ating !).

  • M-am săturat de minte-scurtă din ăștia ca tine!
   Știi cum era poreclit Ceaușescu? Dărâmătorul de biserici!
   Știi cum era poreclit Bucureștiul pe vremea lui Ceaușescu? Ceaușima! Ia gândește-te cu ce rimează asta!
   Știi că rahatul apocaliptic numit Casa Poporului a costat miliarde de dolari, mii de vieți omenești și un cartier în București făcut una cu pământul?
   Ai stat vreodată CU ORELE la coadă portocale, carne, brânză, lapte etc. ca să vii acasă cu sacoșa goală?
   Ai învățat vreodată la lumina lumânărilor, fiindcă „Cârmaciul” analfabet voia să plătească CU ORICE PREȚ datoria externă?
   Ai mers vreodată PE SCARA unui autobuz, troleibuz, tramvai etc.?
   Ai închis vreodată televizorul de scârbă fiindcă totul era CU și DESPRE Ceaușescu, în afară de buletinul meteo?

   • Vai de tine, esti traumatizat de scara autobuzului si programele cu Ceasca la TV, probleme de lumea intaia, te alinti mult.
    Daca te nasteai astazi la coada vacii, aveai alte probleme, de exemplu lipsa medicilor, lipsa politistilor, lipsa locurilor de munca, lipsa profesorilor in scoli pentru copilasi.
    Tu te plangi ca nu gaseai portocale, vai ce traumatizat esti. Astazi oamenii nu gasesc doctori sa se trateze, mor copii si batranii cu zilele.
    E mai bine acum ca se construiesc biserici (goale) si mall-uri decat spitale si infrastructura de alimentare cu apa potabila in fiecare casa si sisteme de canalizare.

   • Scuze, dar mintea ta e varză. Nu ști ce spui. Ceaușescu a mutat un singur sat în Dobrogea.De biserici iar nu ști nimic. Toate relele pe care le-ai trăit s-au petrecut după anii 80, și ți le-au făcut ăia de azi pe care continui să-i votezi.

 8. De spitale au nevoie doar bolnavi ca tine ,inaintasii nostri beau apa din fantani ,isi faceau nevoile intr-o groapa ,reziduurile lor erau sanatoase .WC-urile Romaniei contemporane miros a hoit fiindca romanii plansi atat consuma doar porcariile marketurilor ,cacatul restaurantelor si laturile automatelor de asazisa cafea .Acum esti satul de portocale si banane infestate cu cancer.Vei muri cu zeci de ani mai tamnar decat tactomare..Ceausescu a vrut sa protejeze cretinul popor roman de mizeria globalista .Pentru asta a murit demn in timp ce generatia voastra va muri cu viermii in farfurie.

 9. Remarcabil e ca ,,sociologul” Vasile Dincu oferă o explicatie psihologica pentru popularitatea lui Ceausescu. Adevaru-i ca-i greu sa fii omul sistemului si sa faci sondaje azi. Sondajele nu camufleaza colosalele probleme social-politice ale Romaniei europene: 25% din forta de munca lucrează în străinătate, nou-nascuti peste hotare mai multi decât în tara, peste o treime din populația ocupata din Romania lucrează pe salariul minim pe economie, capacitate fiscala a Romaniei europene e ca a Franței din Primul Război Mondial, economia de export controlata aproape total de capitalul strain, politicieni/politiciene de doi lei și manevrati de marele capital, alegeri neconcurentiale, absenteism masiv la alegeri, volatilitate politica etc. Ceausescu nu e de pus în rama și nici regimul comunist. Anii ’80, mai ales a doua jumătate, au fost catastrofali si social-politic, si pe partea de politica externa. Da’ sa bagi sub preș problemele sociale ale Romaniei contemporane e cam același lucru cu propaganda desantata din anii ’80 despre producțiile record de grâu și porumb la hectar. Asta in timp ce magazinele alimentare erau goale, iar cozile la pâine uriașe. Saracia e problema de fond pe care Dincu, ca orice oligarh care se respecta, se face ca n-o vede. Ca nu e bine pentru stabilitatea oligarhiei locale sa zici ca Romania are cei mai multi saraci din UE. De asta Dincu o arde trist cu cu disonanta cognitiva, iar alții cu cresterea pib-ului la paritatea puterii de cumpărare.

  • +1

   La partea cu „alegeri neconcurentiale” sunteti dulce, „alegerile” in Romania sunt militarizate direct si pe fata de catre STS, un serviciu secret militarizat, fara sa stim de unde au software-ul pentru numararea voturilor si unde se tin serverele.
   Nici macar in Rusia, China sau Coreea de Nord alegerile nu sunt militarizate de servicii secrete, cu voturi numarate in secret.
   Poate ca avem soft romanesc si servere in Romania. Poate avem soft american cu servere in Turcia. Poate avem soft rusesc cu servere in Ungaria. Nu stim cine si unde se decid % castigatorilor si % pierzatorilor. Nu stim deoarece democratia este la secret in Republica Democrata Securistan cu sistem de democratie coloniala.

 10. Am cautat cu atentie pe lista comentariilor, in speranta ca voi gasi ceva scris si de D-na Renate Weber, avocata poporului, despre epoca Ceausescu vazuta de Domnia Sa. Stiu ca citeste zilnic si da laicuri pe aici, dar nu inteleg de ce nu-si expune si opiniile.

  • Atunci află ca eşti, cretinule. „Laic”!

 11. Toți cei care vorbesc rău de trecut fac două mari erori: nu țin cont de antrolpologie și anacronism. Ambele științe sînt calcate-n picioare

 12. Rectific: anacronismul nu este știință ci o eroare de apreciere în narativa evenimentelor

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998