CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dincu: ”Nostalgicii ceausisti sunt cei care au pierdut competitia sociala”

0 comentarii / 2185 vizualizări / 30 iulie 2010

Nostalgia romanilor pentru Nicoale Ceuasescu are cauze multiple dar aceasta se explica si prin faptul ca autoritatile din Romania nu au fost apte, in cursul a mai bine de 20 de ani de la Revolutie, sa genereze o dezbatere profonda despre ceea ce a insemnat comunismul si despre ceea ce presupune democratia si valorile acesteia in comparatie cu dictatura si cu miturile legate de “raiul rosu al comunismului”, explica sociologul clujean Vasile Dancu.

“Romania si anii subdezvoltarii durabile”
Reamintim ca, potrivit unui recent sondaj realizat de institutul IRES, condus de fostul ideolog al PSD, aproape doua treimi dintre romani cred ca oamenii traiau mai bine inainte de 1989 si 41% spun ca, daca Nicolae Ceausescu ar putea candida la presedintie in acest moment, l-ar vota. In exclusivitate pentru Inpolitics, sociologul explica cum este posibila o astfel de atitudine in Romania, la mai bine de 20 de ani de la Revolutia din ’89. “Nostalgia este un fenomen normal. Este, daca vreti, un mecanism de aparare a colectivitatilor. Nostalgia poate pozitiona trecutul in raport cu viitorul iar, in acest caz, si reciproca este valabila. Aceasta nostalgie nu presupune, insa, ca Ceausescu ar fi neaparat votat, acum, de romani deoarece, pot interveni o multitudine de alte elemente. Este vorba si despre un mod de a taxa clasa politica actuala, mesajul acestor oameni este o constatare a prezentului si a faptului ca noi traim intr-o perioada de subdezvoltare durabila. Vedem ca atunci, sub comunisti, s-a tot construit si, indiferent de sacrificii de atunci oamenii spun ca “s-au facut multe”. Acum, nimeni nu mai este in stare sa construiasca o autostrada. Stim, mai cu seama cei care isi amintesc cum era sub comunism, ca atunci nu era intocmai bine. Dar atitudinea aceasta este, cum am explicat, o taxare a clasei politice de dupa Revolutie”, precizeaza clujeanul.

Nostalgia celor exclusi
In al doilea rand, Vasile Dancu avertizeaza ca nostalgia trezita de comunism poate fi inteleasa si prin analiza marii polarizari sociale din ultimii ani. “Inainte de ’89 majoritatea romanilor se aflau pe aceeasi treapta si, acum, cei care au pierdut “competitia sociala” si-au o format o mentalitate de ”exclusi. Sunt foarte multi oameni care traiesc, din pacate, sub limita saraciei. Cei ”exclusi” regreta, acum, acele vremuri. Nostalgia dupa Nicolae Ceausescu este un mesaj trimis, indirect, de acesti oameni care stiu ca punctul lor de vedere va fi cunoscut de toata lumea, deoarece sondajele sunt publicate, apar in presa”, explica sociologul.

Comunism versus demagogia democratiei
Pe de alta parte, continua clujeanul, autoritatile din Romania, clasa politica si nici macar istoricii nu au demarat o analiza profunda a ceea ce a insemnat regimul comunist. “Este vorba, desigur, si despre un reflex al unui anumit tip de ideologie anti-comunista care nu a reusit sa convinga serios. Nu s-au facut dezbateri profunde despre ceea ce a insemnat comunismul, nu s-a discutat serios despre libertate versus nivel de viata. Insa, in lipsa unor dezbateri subsatantiale, am avut cu totii parte de o demagogie despre democratie care, in ultima instanta, nu poate fi acceptata rational”, avertizeaza clujeanul.

Dictatorul luminat Ceausescu si gradina rosie a raiului comunist
Totodata, Vasile Dancu subliniaza ca incertitudinea care planeaza asupra istoriei noastre recente a dus la consolidarea unui mit al comunismului care s-a dezvoltat in jurul legendei “dictatorului luminat” Nicolae Ceausescu. “Dupa 20 de ani, noi nu stim ce s-a intamplat la Revolutie si in perioada de dupa. Este vorba despre un teritoriu de ceata si incertitudine si, pe aceasta lipsa de certitudine se tes miturile si se naste legenda dictatorului luminat Nicolae Ceausescu si a Romaniei ca gradina a raiului rosu. Aici, cred eu, a lovit nostalgia dupa Nicolae Ceusescu”, explica Vasile Dancu.

Stigmatizarea totala a Elenei Ceausescu
Daca romanii sunt apti de nostalgie cand vine vorba despre Nicolae Ceausescu, consoarta acestuia, am numit-o pe Elena, nu se bucura nici acum, cum probabil nu se bucura nici inainte de Revolutie, de pretuirea romanilor, atrage atentia sociologul clujean. “Inainte de ‘89 cred ca, in ceea ce o priveste pe Elena Ceausescu, era vorba de un procent de respingere similar celui de acum”, conchide Vasile Dancu. (Razvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998