CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dîncu – sugestie tulburătoare: Iohannis sabotează controlat armata României?

16 comentarii / 8301 vizualizări / 28 ianuarie 2023

Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, face dezvăluiri grave într-un interviu din presa clujeană, care ar putea trimite lejer către cea mai tulburătoare ipoteză imaginabilă, aceea că președintele Klaus Iohannis, comandatul suprem al forțelor armare, sabotează, de fapt, discret și sistematic, apărarea României.

Vasile Dîncu, cel care a demisionat în octombrie argumentînd prin ”imposibilitatea colaborării cu Iohannis”, vine cu noi dezvăluiri, pentru Gazeta de Cluj.

”Am folosit o sintagmă blândă, dar menționez din start că nu pot vorbi acum despre tot ceea ce știu, gândesc sau simt în această problemă. Nu este nici momentul și nici timpul istoric încă nu a venit. Nu am avut vreo critică din partea Președintelui cu excepția unei sugestii nefericite ”de a citi revista presei”, după o înscenare legată de o afirmație a mea cu privire la modul de terminarea războiului din Ucraina, o banalitate pe care o spuneau în acel moment Macron, Blinken și mulți alții. În schimb, aproape de la începutul mandatului meu am fost bombardat ”pe surse” cu ideea și întrebarea dacă nu cumva voi fi remaniat, iar sursele zvonurilor erau din zona Cotroceni. În totalitate nu înțeleg nici azi ce l-a determinat pe Președinte să pună o presiune asupra mea, la un minister unde aveam oricum foarte multă treabă. ” a spus Dîncu.

”În fine, am și alte interpretări pentru această situație, dar încă nu este timpul să le spun. În contextul în care mandatul meu s-a desfășurat sub imperativul războiului aflat la granițele României, colaborarea cu Președintele României, în calitate sa de comandant al forţelor armate şi preşedinte al CSAT s-a desfășurat normal, în cadrul strict formal și prevăzut de lege, dar dialogul a fost unul pe care l-aș putea caracteriza ca fiind ”limitat”. Cred că situația geopolitică pe care o traversează România în ultimul an necesită o colaborare mai bună și mai strânsă între ministrul Apărării și Președinte. Nu am simțit sprijin din partea comandantului suprem în niciuna dintre acțiunile importante ale procesului de reformă și modernizare pe care l-am gândit împreună cu echipa mea. (…)

”În toată această perioadă Președintele m-a invitat la o singură discuție despre proiectele ministerului. Dacă mă gândesc bine, nici acum nu știu ce gândește Președintele nostru despre apărarea României, dincolo de pozițiile conjuncturale din comunicările ocazionate de evenimente publice” mai spune Dîncu.

Ați citit bine: un ministru al Apărării nu a reușit în aproape un an de mandat nici măcar să înțeleagă viziunea președintelui față de apărarea țării, necum să colaboreze strîns pentru dezvoltarea acesteia!

Afirmația lui Dîncu despre Iohannis și apărarea României în condițiile create de războiul din Ucraina este, în opinia noastră, infinit mai gravă decît cea a lui Traian Băsescu din 1997, în celebrul său interviu care a dus la căderea guvernului Ciorbea. Atunci, reamintim, Băsescu a spus doar că premierul e în urmă cu reformele economice, iar scena politică a luat foc.

Revenind, mai spune fostul ministru:

”Am insistat să aducem în România cunoștințe tehnologice și inovații de ultimă oră în contextul în care viziunea mea a fost aceea că România nu trebuie să aibă ca obiectiv singular doar achiziția echipamentelor militare, ci România trebuie să încurajeze producția în țară a celor mai multe dintre echipamentele de care are nevoie.

Capitolul pe care îl consider o relativă neîmplinire, deși m-am zbătut cel mai mult pentru acesta, este cel legat de îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor. Nu am avut destul timp în contextul de securitate de după 24 februarie, iar blocajele au fost constante și de la cele mai înalte niveluri(…)
Din pacate, eu nu am primit sprijin în accelerarea unor reforme legate de legiferarea unui nou statut al cadrelor militare, optimizarea salarizării și a veniturilor.
Trebuie să oprim hemoragia demisiilor din armată(…) Trebuie rezolvată problema rezerviștilor și mărit numărul de militari activi, dar și a rezerviștilor voluntari”.

Trăgînd linie după spusele lui Dîncu și adunînd:

– Comandatul suprem al forțelor armate nu și-a putut clarifica viziunea pe tema apărării țării nici măcar în fața ministrului de resort, necum a cetățenilor, în contextul unui război de anvergură în coasta țării care poate deveni război mondial, chiar nuclear.
– În România se încurajează de la vîrf importul de armament în dauna producției proprii, deși am avut o anume tradiție în domeniu.
– Eforturile instituționale pentru îmbunătățirea nivelului de muncă și viață al militarilor sunt blocate de la nivel înalt, urmarea fiind subțierea vertiginoasă a efectivelor apărării.
– Practic, Dîncu de înțeles că a fost eliminat doar pentru că a încercat să miște lucrurile în armată, dar în absența unei explicații oficiale a președintelui.
– În fine, ar fi interesant de aflat despre ce anume lucruri susține fostul ministru că nu poate vorbi pentru că ”nu este nici momentul și nici timpul istoric”.

Fiind vorba de eliminarea ministrului apărării în plin conflict militar în regiune, fără vreo poziție oficială a comandatului forțelor armate, nu putem estima acele lucruri altfel decît extrem de grave.
În lumina declarațiilor lui Dîncu, avem de a face, oare, cu un președinte care sabotează discret și controlat armata propriei țări și industria sa de apărare strict pentru a deschide drum larg importului de armament din alte țări și celui de soldați din trupe străine? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Cine ţine cu străinii
  Mânca-i-ar inima cânii
  Mânca-i-ar casa pustia
  Şi neamul nemernicia!

 2. Evident ca un nazist nu poate fi roman ! Johamis a mirosit afacerea cu inzestrarea Armatei si nu vrea sa piarda trenul.

 3. Domnu’ “Grupu’ de la Cluj”… Salaj si alte destinatii ardelene ce au dat cretini peste alti cretini, tradatori si manglitori, de au DISTRUS ROMANIA… lasati-ne!
  Spui matale, singur cu ale tale cuvinte, cum te-ai preocupat tu de oamenii din armata si de asigurat conditii…
  Proasta satului ce esti!… nu dai sinecuri, ci creezi motive ca oamenii sa-si doreasca sa serveasca patria!
  Cand PATRIA este vanduta, cand industria este inexistenta, iar economia distrusa… normal ca singura cale de retentie a oamenilor in sistemul de siguranta nationala o reprezinta sinecurile!… pensii speciale aiurea, salarii umflate aiurea etc. etc.
  Tu, DANCULE, tradator de tara si retard infinit ce esti, nu te deosebesti cu nimic de cel pe care astazi il injuri si il ataci – biciclistul si skiorul de golf de la Agnita!
  Voi, nenorocitii astia de-au nenorocit o tara – desprinsi cu IOBAGIA, de secole!!! – ne tineti astazi lectii! DA, DANCULE, VOI – ASTIA DIN ARDEAL – ATI FOST SCLAVII OCCIDENTULUI DE CAND VA STITI, SINGURII IOBAGI PE CARE I-A AVUT MINUNEA ASTA DE TARA, ROMANIA!!!
  Sa trecem astazi, in revista, numele celor ce provenind de prin Ardeal ne-au stins lumina, noua tuturor?! – faceti si singuri acest exercitiu, incepand cu Dancu, cu Iohanis, cu Rus, cu Bogdan, cu Ardelean, cu Edi, cu Boc, cu Ciolos iar lista este ingrozitor de lunga!!!… si veti constata ca toti cei ce-au vandut aceasta tara (ma rog, cam toti) provin din afara spatiului “Carpato-Danubiano-Pontic”!
  DANCULE!!!… sa nu mai cutezi sa deschzi gura, ca in afara de nemernicie, altceva nu ai livrat! – indiferent de sinecura pe care ai avut-o
  Din cauza unora ca tine, astazi, noi romanii, trebuie sa avem de-a face cu iohanisti, cu ciolacisti, cu d’alde firea, tudose si nenumarate alte cozi de topor!
  Fix d’asta si din cauza unora ca tine pare ca pesdeul e partid! PSD care a ajuns pe mana unor nemernici hoti, vanzatori de tara si neica nimeni precum CIOLAKU, FIREA, TUDOSE si gashtile lor de HOTI ANALFABETI!

  • @Dem-ule, cine-a vândut țara? Cine-a distrus-o? Nu cumva regățenii mândri și „independenți” ca băselu și alde „escu”? Ăia de-i pomenești tu au fost cîțiva, grosul au fost regățeni.

   • si-n cap, sa nu il mai tii gol !

 4. Saraca sluga de la Cotroceni! A sabotat toata colonia nu numai apararea. De ce i se cere asa de mult, cand ea, sluga, nu poate face decat ce ii spun stapanii sa faca?

 5. Cu surprindere constat ca V. Dâncu emite niste opinii foarte realiste si curajoase pentru vremurile actuale. Ne arata ca, de fapt, Țara are un presedinte impotent din toate punctele de vedere. Pe el nu il intereseaza România si poporul, este doar o marioneta plimbătoare si rânjitoare care face numai ce ii spun stăpânii din afară. Si care pretinde ca poporul sa accepte politica lui dezastruoasa, care se manifesta in toate domeniile, nu numai in armata. Cotroceni-ul are un buget exagerat, serviciile secrete au bugete mult prea mari pentru scopul lor fara sa fie controlate de vreo institutie, in schimb, sanatatea, educatia, ioc. De ce am avea nevoie sa producem ceva pentru armata cand trebuie sa cumparam rablele altora ca sa curga si comisioanele? De ce avem nevoie ca militarii sa traiasca in conditii civilizate cand noi primim pe cheltuiala noastra armatele altor tari, că ai noștri, oricum, sunt oferiti, fara sa crâcnească, drept carne de tun? Concluzia corecta ar fi aceea ca NOI ne-am sabotat Țara timp de 30 ani pentru ca am acceptat la conducere asemenea lichele, si, mai ales, ca acceptam de 10 ani mandatul lui Johannis dupa ce-am trait deja 2 cincinale cu Băsescu.

 6. Auzi la politruc: „îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili ai ministerului nostru, precum și ale familiilor lor.”. CE-O FI VRÂND, SĂI PENSIONEZE LA 40 DE ANI?
  SĂ LE DUBLEZE NORMA DE HRANĂ, NORMA DE ȚOALE, VOUHERELE DE VACANȚĂ? SĂ LE DEA LOCUINȚE ȘI MEMBRILOR FAMILIILOR LOR?
  Să nu uităm că ăștia șomează de peste 70 de ani, totuși.

  • Sa-ti pun c o aiele pe peipt, sa te fac locotenent.

  • Corect!
   In Polonia au intrat in armata aproape 14000 in ultimele 11 ani… obezii nostri verzi ca brazii si cu mucii pe piept isi dau demisiile din hArmata si fac cozi la pasapoarte – urla patriotismu’ in ei!

 7. Din poza, cine este mai util:copacul sau ala cu cascheta?

  • Bicicleta.

 8. In ceea cel priveste pe kwj, lucrurile sunt demult stabilite, este un guvernator impus de puterile momentului (us, germania, statul paralel de la noi). Problema care se mai pune, pana inca mai este la butoane, este cat de mult i se mai permite sa faca rau acestei natiuni.
  Asteptam de la Dancu si de la altii care stiu, sa spuna mai multe astfel incat sa intelegem mai bine imprejurarile in care ne aflam.

 9. […] Autor: Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998