CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

DIP e eurosceptic: ”Europa e in declin”

0 comentarii / 1854 vizualizări / 14 mai 2010

Dan Ioan Popescu afirma, într-o postare pe blogul propriu, ca disolutia europeana va lua amploare, iar idee de unitate pierde teren vertiginos, pe fondul crizei economice, a divergențelor între state și a îmbătrînirii populatiei.

”Astazi, economia europeana este cea mai importanta din lume, cu putin superioara celei din SUA, dar nu va mai fi pentru mult timp. Inca inainte de criza economica Europa era subrezita de criza politica: unele tari se preocupa de modificari ale unor institutii europene, dar respingerile repetate ale tratatului de la Lisabona demonstreaza ca ideea de Europa unita nu mai este in centrul imaginii colective. Cred ca daca tarile europene ar fi dorit sa fie o mare putere, cu renuntari la unele accente nationaliste, atunci, de exemplu, fotoliile Frantei si Marii Britanii in Consiliul de Securitate al ONU ar trebui inlocuite cu unul singur: fotoliul UE.Aceeasi “ unitate” se gaseste si in domeniul militar, incepand de la procentul din buget alocat de diferite tari pana la achizitiile majore.
De asemenea, timpul si schimbarile demografice nu amelioreaza situatia. Populatia europeana depaseste 500 de milioane de locuitori si imbatraneste rapid. Se prevede ca la jumatatea secolului procentul adultilor peste 65 de ani se va dubla. Acest cocteil realizat din structuri economice diverse, de importanta politica si de conditionari economice diferite va accentua declinul european, al carui rol va descreste treptat. Inclusiv la nivel NATO, Europa nu va mai fi, probabil, partenerul de discutie principal in politica externa americana si, probabil, SUA va forma coalitii diverse in situatii la fel de diverse” sustine fostul ministru al Economiei. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998