CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

DIP: ”Noua Constitutie aduce Justitia la mina Curtii Constitutionale”

0 comentarii / 1827 vizualizări / 5 iunie 2011

Proiectul noii Constitutii, elaborat de Administrația Prezidențială în temeiul unor prerogative mai mult decît discutabile – pentru că șeful statului, se știe, nu are drept de inițiativă legislativă -, ascunde, după părerea mea, anumite capcane care merită analizate cu toată atenția.

Deși mă număr printre cei care consideră că noua Constituție e concepută de Traian Băsescu special pentru a nu fi votată în Parlament, doar pentru a-i permite să mai pună odată legislativul la zid în ochii românilor, cred, totuși, că unele prevederi ale sale trădează o anume viziune a actualului președinte. Mai exact, conștient sau nu, Băsescu a băgat în noul proiect anumite paragrafe care îi definesc mentalitatea, și asupra unuia dintre ele aș vrea să mă aplec în rîndurile de mai joc, pentru că presa ultimelor zile l-a cam ignorat.

Mai exact, e vorba de o suplimentare a articolului 124 din Constituție care reglementează statutul judecătorilor și unde se precizează că aceștia sunt independenți și se supun numai legii.
În noua formă, judecătorii sunt independenți, dar se supun, pe lîngă lege, Constituției și deciziilor Curții Constituționale.
De ce a simțit nevoia președintele să introducă în text Curtea Constituțională?
Răspunsul e simplu: prin acest artificiu, cetățenii României nu vor mai putea ataca în Justiție anumite decizii ale guvernului, precum tăierea pensiilor, taxa de primă înmatriculare auto etc, dacă, în prealabil, C.C. a stabilit că respectiva decizie e constituțională.

În acest mod, judecătorii din întreaga țară vor fi obligați să se supună unor decizii politice, pentru că judecătorii C.C. sunt numiți eminamente politic, de către partide și președinte. Dar, mai mult de atît, vor fi obligați să respecte niște hotărîri care, așa cum am mai scris aici, sunt luate adesea la limită, cu 5-4, ceea ce înseamnă că nici măcar judecătorii C.C. nu sunt convinși cu totul de justețea lor.
Noua prevedere trădează dorința președintelui de a controla indirect pînă și justiția, una dintre puterile statului și încă în privința unor decizii de cea mai mare importanță pentru români. (Dan Ioan Popescu – www.danioanpopescu.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998