Diplomat de top, despre ”meciul” omenirii: guvernele luptă pentru putere cu marile corporații
15 comentarii / 4837 vizualizări / 25 noiembrie 2022
Statele lumii, începînd cu cele mai puternice, și marile corporații multinaționale (CMN) au ajuns într-o competiție dură pentru putere în sistemul internațional, iar viitorul omenirii depinde de modul în care ele vor găsi un modus vivendi, arată într-o analiză de excepție, publicată de revista Piața Financiară, reputatul diplomat Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei, fost ministru și negociatorul aderării României la UE. Iar soluția pentru ca guvernele să nu își piardă puterea în fața corporațiilor este să fie păstrată suveranitatea țărilor lor, afirmă Pușcaș.
The Economist: Liderii SUA și ai Chinei se comportă precum copiii
”Așa cum credem că liderii statelor sunt decidenți raționali, ne putem imagina și că liderii corporațiilor și afacerilor internaționale sunt tot actori raționali” afirmă Pușcaș.
”Numai că am constatat, în ultimul timp, că liderii guvernelor și națiunilor sunt și ei sub imperiul unor idiosincrazii (despre actualii lideri ai SUA și Chinei, The Economist spunea recent că se comportă ca și copiii). Tot așa putem presupune că unii lideri ai corporațiilor multinaționale ar avea anumite opțiuni foarte subiective și personalizate, că și la ei idiosincraziile lasă loc de conduite care pot părea în afara raționalului.
Cel mai recent caz este cel al celebrului și câteodată excentricului antreprenor și lider de corporații Elon Musk. Până acum, acesta a operat într-un mediu economic reglementat, corporațiile pe care le-a înființat și condus înregistrând succese fulminante. Prin achiziția Twitter s-a îndreptat către mediul încă insuficient reglementat al media socială și a început să aibă probleme pe care probabil nu le previzionase. Făcându-se o paralelă cu cazul Donald Trump, Elon Musk a fost bănuit că ar intenționa să treacă din zona afacerilor spre cea politică, mai mult că ar facilita avansul autocratismului în dauna democrației. Preluarea Twitter i-a adus chiar suspiciunea că ar putea deveni o ameninațare pentru securitatea națională a Statelor Unite ale Americii, deja propunându-se ca modul cum a constituit suma de preluare a respectivei corporații să fie investigat de autoritatea americană de reglementare a investițiilor străine.
Elon Musk și visul de amestec în marea politică
Așadar, pășind pe un teritoriu lipsit de o clară reglementare, Elon Musk a devenit subiect de politică americană și este suspectat că folosește puterea corporațiilor care i-au adus faimă și avere enorme pentru a se amesteca în politica internă și în cea internațională (discuții cu lideri de state care depășesc sfera afacerilor).
Astăzi avem o lume în care până și cetățeanul de rând trăiește într-un mediu fizic și unul virtual. Ceea ce este diferit de aserțiunile de până acum că omul și-a conturat profilul social, îmbinând materialul cu spiritualul. Pentru contemporani spațiul virtual/digital este la fel de palpabil ca și materia, fiind un ferment foarte puternic al redesenării relațiilor sociale viitoare. De unde și perturbările acute ale democrațiilor, sub impulsul media socială, la care se pot adăuga și numeroasele manifestări nemaiîntâlnite din sistemul internațional.
Cum s-a băgat Big Tech în războiul lui Putin
Iată, de exemplu, președintele Putin al Rusiei a inițiat acțiuni de generare a schimbării sistemului internațional actual, apelând la metodele imperiale și de Mare Putere din sec.XVIII-XIX-prima jumătate a veacului al XX-lea. Răspunsul primit este definitoriu pentru evoluțiile viitoare, deoarece a întâlnit nu doar reacția țării agresate și a altor state, dar s-a putut constata că importante corporații Big Tech, cu sediile principale în state care oficial nu sunt părți înscrise în conflict, au intervenit direct de partea Ucrainei, sprijinind cu mare eficiență derularea operațiunilor militare dirijate de la Kiev. Așadar, Big Tech a devenit pe față actor al luptei pentru putere în sistemul internațional, s-a implicat în jocurile geopolitice din zilele noastre (un atribut considerat a fi doar al statelor) și se previzionează că viitorul statut de Mare Putere va putea aparține nu doar statelor puternice, cu care ultimele decenii ne-au obișnuit, ci și corporațiilor care vor opera cu Big Data.
De unde și îngrijorarea Marilor Puteri “clasice” care vor să impună acestor corporații multinaționale reglementări „naționale”, pe când statele care nu au creat astfel de entități economico-financiare ar prefera să fie propuse reglementări internaționale (experiența reglementatoare a Uniunii Europene este adusă frecvent în discuție). Astfel de implicări ale CMN au ridicat semne de întrebare și la nivelul acționariatului corporațiilor, care se tem că statele vor impune măsuri restrictive, reducându-le marjele de de profit. Ca atare, unii investitori au început să chestioneze implicarea liderilor corporațiilor în politica paralelă sau aparținând sistemelor politice ale statelor.
& Orice război face un „așalandaj pizdic” mai mare pe care liderii au obligația să îl gestioneze pentru sănătatea publică și pacea socială, ?
State vs corporatii
„O mare parte din acest eseu depinde în primul rând de o singură teză simplă: că cei cu bogăție enormă nu o lasă inactiv, ci o folosesc constant; banii sunt mereu la lucru. Sunt împrumutati pentru a finanța războaie și colonizare, pentru a cumpăra afaceri legitime, pentru a stabili CONTROLUL GUVERNELOR și ECONOMIILOR NATIONALE și multe altele.”
democrasi…la licitatie oferita celui care ofera cei mai multi bani
https://www.unz.com/lromanoff/the-richest-man-in-the-world/
Deci sa inteleg ca pana acum marile industrii din trecut nu au fost folosite pentru razboi?
Sau marile industrii nu au avut nici un cuvant de spun despre politica interena sau internationala?
Sau acum interventia marilor companii este la vedere si nu se mai face doar la intalnirile private ( cu usile inchise) pentru ca nimic nu mai poate fii 100% secret ?
Sau nu am inteles ce a vrut sa zica.
Sa speram ca persoanele care pun bazele viitorului nostru sa fie oamenii si sa aiba inima si nu psihopati fara empatie. Pentru ca lumea robotiilor se apropiere destul de repede si cred ca o mare parte din noi o apucam.
Ce să întelegi, întrebi? Poţi să înţelegi că vorbeşti „nimic”, doar ca să te afli în treabă, dar eşti prea prostovan şi n-ai s-o faci. Şi n-ai să înţelegi căci n-ai timp de gândit pe cât ai timp de vorbit (doar „nimic nou în lume”, o gargară proastă).
Ai dreptate, seamana cu niste vorbe doar sa ma aflu in treaba.
Nu doar seamănă. Sunt expresia unei minţi blazate şi fără vreo treabă sau înţelegere reale. O treanca-fleanca papagalicească sau o „maioneză de cuvinte“, cum zicea unul. Parcă ţi-o freci singur, în sictir, în public.
Cand critici pe cineva si vezi ca a inteles de ce l-ai criticat, a doua oara vi cu ceva constructiv pe acelas subiect, nu tot cu ocara si critici.
Când cineva ar fi înţeles ceva, nu ar mai vorbi atâta. Asta e doar prefăcătorie ipocrită cu iz de superioritate auto-suficientă şi ironie prostească.
Nu mai ocara si critica atat repeti.
asta-i tot ce faci (ce spui), „Nimic”ule deloc „nou pe lume“. Ocar
„Ocară” şi „critică” sunt prostiile tale îndreptate împotriva articolului (şi a autorului, care îţi arată ceva „nou”, care se întâmplă acum la un nivel fără precedent), dar prost cum eşti, consideri că (numai) tu ai dreptul să dai cu lături, spunand prosteste si fudul ca nu-i „nimic nou”, fără ca nimeni insa să-ţi arate propria ta goliciunea cerebrală, de cap sec.
au ajuns in ZERO competitie,
nada,nichtz,zilch.
[…] Sursa: inpolitics.ro […]
@ Bă, a zis CT Popescu, pe site-ul pe care scrie ca membru fondator, că Uniunea Scriitorilor dă pensii speciale, ?
” reputatul diplomat Vasile Pușcaș ”
-securistu viclean stie adevarul:
ESTE INVERS,
STATUL ESTE CORPORATIA,CORPORATIA ESTE STATUL!
[…] vin tot mai des.Se vorbește acum de căderea imperiului american, cel mai puternic stat din lume.Într-o analiză excepțională publicată în toamnă de fostul negociator-șef al României pentru aderarea la UE, Vasile Pușcaș, reputatul dipomat […]