CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Directa in falcile lui Orban, Citu si Iohannis: CCR repune fostii directori ai Radio-TVR in functii

8 comentarii / 5293 vizualizări / 17 iunie 2021

Curtea Constituțională a decis azi că numirile de directori generali interimari la Radio și TVR, operate de actuala coaliție de la putere, sunt neconstituționale, așa că ele devin nule de drept. Caz în care foștii directori George Severin și Doina Grădea revin în funcții și vor rămîne ca interimari, după demiterile consiliilor de administrație, pînă cînd Parlamentul va desemna noi CA-uri.

Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi a admis sesizarea formulată de grupurile parlamentare ale PSD și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr.32/2021 privind numirea directorilor generali interimari ai Radio și TVR.

Curtea a constatat că cele două hotărâri ale Parlamentului au fost adoptate cu încălcarea principiului constituțional care consacră caracterul obligatoriu al respectării legilor, prevăzut de art.1 alin.(5) din Legea fundamentală. Concret, Parlamentul putea demite Consiliile de Administrație și pe președinții lor, dar nu și directorii generali, membri ai Comitetelor Directoare.
Altfel spus, Grădea și Severin și-au pierdut calitățile de președinți, dar nu și pe cele de directori generali, care ar fi trebuit menținute pînă la desemnarea unor noi CA-uri.

Imediat după decizia CCR, directorul interimar al Radioului, useristul Liviu Popescu, a transmis în interiorul instituțiiei decizia de a se retrage, conformîndu-se deciziei, o decizie similară fiind de așteptat și din partea Ramonei Săseanu, de la TVR.

”Odată cu publicarea hotărârii CCR în această speță în Monitorul Oficial, mandatul meu curent la conducerea SRR încetează. În funcție de momentul în care această hotărâre va fi publicată, există diferiți pași procedurali. M-am asigurat în ultima oră că factorii de decizie politică din Parlament știu și înțeleg posibilele efecte asupra funcționării SRR în toate variantele posibile în viitorul apropiat. Până la publicarea deciziei și motivării în Monitorul Oficial rămân al vostru, Liviu Popescu” se arată în mesajul său.
Odată cu publicarea hotărîrii CCR în Monitorul Oficial, toate deciziile luate de directorii interimari devin automat nule de drept.

Decizia CCR în această speță ar putea prefigura una similară și în cazul altei încălcări – încă mai grosolane – a legislației și a Constituției, anume revocarea Avocatului Poporului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

8 Comentarii

 1. Faptul ca a fost unanimitate, inseamna ca a fost groasa rau, adica prea ca la tara, daca nici macar partenera de nadejde a dna nu a facut opinie separata.

 2. […] Sursa: inPolitics.ro […]

 3. @Dacă obligația statului este să colecteze contribuții pentru serviciile medicale pe care are obligația constituțională să le asigure pentru asigurarea sănătății publice în unitățile de sănătate publice , pentru servicii medicale în unități private de sănătate existând posibilitatea finanțării prin fonduri private, așa cum se procedează la cu pensiile de la pilonul 2 și pilonul 3, ?

 4. @ Dacă statul are obligația constituțională să asigure servicii medicale contribuabililor de toți banii pe care îi încasează din contribuții, ?

 5. Daca permiti mai multe bazine de asigurati, se va intampla ca la americani: tinerii vor opta sa nu mai contribuie la nici unul. Intreaba actuarii din SUA (daca gasesti pe unii care au idee si nu sunt ciocoi). Plecarea aceasta va falimenta bazinul, va duce la secatuirea de vlaga a saracilor, varstnicilor si bolnavilor cronici (care mai raman in bazinul de asigurati) prin costuri prohibitive. Care e cea mai mare calitate a bazinului unic? Este ACCESUL. Ai acces la sanatate, asa cum se poate, dar macar ai acces sa vezi un medic.
  In SUA ti se spune de la intrare ca nu vei vedea doctorul daca n-ai platit premiumul (rata lunara la zi). In SUA te trezesti cu o nota de mii de dollari daca te duci neasigurat la Emergency Room. O aspirina la neasigurati face $30.
  Intrarea firmelor private in asigurarile de sanatate ar putea fi ceea ce va intoarce acest popor cu adevarat in epoca de piatra. De ce au murit romanii pe la 60de ani? –se va intreba prin 2040. Raspunsul: Pentru ca erau in bazinul saracilor. Dumnezeu sa ne fereasca.

  • SRI are propria rețea de spitale, deci stai tu fără grijă, securiștii săraci și proști își vor păstra accesul la sistemul sanitar.

   În SUA piața încă mai caută prețul corect pentru serviciile medicale. Ceea ce poți face cu 200$ în Japonia, ar depăși lejer 5000 $ în SUA, iar partea cea mai simpatică este ponderea în PIB a „industriei de sănătate” :)))))))))))))))))))), aproape 19%.

   Dar românii sunt obezi și munciți necalificat din greu. E posibil să crape în chinuri pe foarte mulți bani.

 6. @ Sunteți de părerei că CCR și Consiliul Legislativ ar putea explica cum reglementează Parlamentul contribuțiile la sănătate și la pensii în mod diferit deși în textul Constituției ele sunt stabilite în același mod, ?

 7. & Deci, este evident și faptul că în urmă cu câteva sute de ani nu era nici Minister Public , nici CCR , deci și că actuala Constituție nu este una tradițională, în „congruență” cu cutumele specifice locurilor , izvoarele istorice neprezentând astfel de forme de organizare socială, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998