CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

UPDATE – Discreție suspectă: SUA, UE și Ucraina ”reglează” piața cerealelor din Est la București

23 comentarii / 10643 vizualizări / 27 aprilie 2023

Un eveniment de mare greutate se derulează la București între 26-28 aprilie, cu o discreție suspectă în raport cu importanța. E vorba de un mare forum agricol la care se tranșează viitorul agriculturilor din Centrul și Estul Europei în contextul războiului din Ucraina. La forum, pe lîngă capii agriculturii ucrainene, vin reprezentanți ai Departamentului de Stat American pentru Agricultură, ai altor giganți comerciali din domeniul agricol, începînd cu Cargill, cea mai mare companie alimentară din lume. Ironie amară: în timp ce agriculturile din Est sunt falimentate de ucraineni, la forum se discută despre cum ar urma să profite acestea de pe urma războiului din Ucraina.

EuroGrainHub Exchange & Forum, reunind demnitari din mai multe state ale lumii, șefi de companii majore din domeniul alimentar șamd are loc la hotelul Marriott din București și abordează cele mai importante evoluții din agricultură, într-un context complicat, cel al falimentării agriculturilor din est de către marile exporturi ucrainene. Forumul e o manifestare tradițională de promovare a exporturilor agricole ucrainene, acesta fiind primul an cînd el se ține la București și nu la Kiev.

”Războiul din Ucraina a inițiat mari schimbări în fluxurile regionale de cereale care afectează comerțul global cu mărfuri. Exporturile de cereale din țările din Europa Centrală și de Est – România, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Țările Baltice, Moldova, Croația etc. – sunt în centrul atenției pentru a umple golul după ce producția și comerțul ucrainean vor avea de suferit în anii următori” se arată pe siteul evenimentului.

Doar că ”suferința” agriculturii ucrainene a adus țării lui Zelenski profituri imense după invazia rusă și scutirea de taxe pe piața europeană, iar statele din est nu au ce gol să umple în condițiile în care nu își mai pot vinde produsele.

”SUA și Europa caută modalități de a crește exporturile de cereale din Ucraina: Oficiali americani și europeni au vizitat portul Izmail” relatează siteul Mariustucă.ro. Ambasadorul SUA Bridget Brink, care s-a alăturat oficialilor ucraineni și UE, precum și companiilor de cereale ucrainene pentru a examina instalațiile portuare, a declarat pentru Associated Press că explorează modalități de a crește exporturile din porturile dunărene, mai scrie siteul lui Marius Tucă.

La forumul de la București e reprezentat și giantul alimentar american Cargill, unul dintre cei mai mari investitori internaționali privați din Ucraina, cu o capacitate de procesare a uleiului de un milion de tone pe an, plus silozuri pentru aproape 400.000 de tone de cereale.

Ieri, delegați străini la forumul de la Marriott au vizitat și portul Constanța, pentru a studia posibilitățile de transport al cerealelor ucrainene.

În ultima zi a forumului, mîine, vor cuvînta și miniștrii români Petre Daea și Sorin Grindeanu, exact la ora la care Bruxellesul va decide prelungirea cu încă un an a scutirii de taxe la exporturile de alimente. Rămîne de văzut dacă vor bate cu pumnul în masă ori vor adopta poziția unei plante nealimentare, ghiocelul. (B.I.)

UPDATE: Prezent în emisiunea Marius Tucă Show, azi, antreprenorul Mihai Anghel, care deține Cerealcom Dolj, una dintre cele mai mari ferme din România, a declarat că a participat la lucrările forumului de ieri și azi și că a aflat de acolo că producția din acest an a Ucrainei, la cereale, inclusiv la ulei de floarea soarelui, va fi mult mai mare decît anul trecut. De asemenea, încă au stocuri semnificative de cereale pe care trebuie să le aducă spre UE prin România. ”Nu le va interzice nimeni să facă asta, așa cum nu le-a interzis nici pînă acum”, a mai spus afaceristul.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

23 Comentarii

 1. O solutie posibila pentru agricultorii romani ar fi sa treaca rapid la agricultura eco/ bio/ organica. Ar gasi cumparatori pentru intreaga cantitate de legume, cereale, seminte, fructe, lactate, oua, pe piata din UE, chiar si in perioada de tranzitie, care e de 3 ani, spre bio / eco. In Franta, cererea de produse bio e mult mai mare decat productia interna, asa ca importa mult din Spania si Italia. Dar in aceste tari a fost seceta anul trecut si se prognozeaza ca va fi si anul acesta, si va scadea productia lor. Pentru stocurile de cereale romanesti nevandute, ideal ar fi fost sa existe deja fabrici, unitati de prelucrare, pentru a obtine produse finite cu valoare adaugata. Altfel, din textul comunicat de acest forum al cerealelor, si din contextul geopolitic actual, si din obedienta jalnica a „alesilor” care ar trebui sa apere interesele Romaniei mai presus de toate, eu inteleg ca se tinde spre falimentarea rapida a producatorilor romani, micii producatori fiind cei mai vulnerabili. Dupa care vor veni marii salvatori, cei care-si fac planurile la noi acasa, si o sa ia pe gratis ce inca n au luat. Si o sa creasca si la noi, precum crestea Fat-Frumos intr o zi cat altii intr – un an, productia de cereale cu OMG, chipurile pentru securitatea alimentara a Europei. Ca oricum UE schimba regulile jocului din mers, ea stie dupa ce criterii. Romania si romanii unde si ce vor mai fi?

  • Agricultorii romani sunt stransi cu usa sa se lase de agricultura, sa falimenteze si sa vanda la straini la un pret mic din pricina datoriilor. Multumita cadrului de concurenta neloiala creat de U.E. si Romania bunurilor din Ucraina pe piata interna.
   Singura masura de control a pagubelor pentru agricultorii romani este sa se adune intr-un proces colectiv sa dea in judecata Comisia Europeana si statul roman pentru daunele create si pentru incalcarea propriilor norme si principii europene din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene ce reglementeaza concurenta loiala si de incalcare a legislatiei romanesti.

   O alta masura ar fi ca agricultorii romani sa se declare ucraineni, defapt toti romanii sa ne declaram orice altceva, dar nu roman in Romania =)). In Romania strainii sunt tratati mult mai bine decat romanii, pe carca romanilor, de aceea suntem o colonie.

   In opinia mea, o salvare pragmatica si credibila pentru agricultorii romani este sa exporte spre Asia orice, bio, ne-bio, acolo sunt multe guri pofticioase de hranit, asiaticii au bani, iar rutele nu sunt asa aglomerate cum sunt rutele spre Europa.
   Statul roman si europenii sa se duca dracului, vor sa vindem si ieftin, sa fim si sclavii lor si sa le vindem si afacerile noastre.
   Inca o solutie ar fi protestele masive, cum au fost in Polonia, desi nu cred ca guvernul din Romania va ezita sa foloseasca mercenarii democratiei coloniale de drept de sub M.A.I.-Bode-Iohannis pentru a strivi protestele legitime ale romanilor, pentru ca in democratie protestele sunt ascultate de politicienii tradatori cu jandarmi, pumni si gaze.

   Tu nu vezi ca tot ce este romanesc trebuie si este distrus de statul din Romania, U.E. si paduchii strategici de peste 33 de ani ?
   Programat, domeniu cu domeniu este ruinat, clase intregi socio-economice sunt ruinate.

 2. Ce caută SUA în povestea asta? Care este rolul americanilor în chestiunea agriculturii europene și românești? Imperiul Atlanticului de Nord stabilește cotele agricole ale supușilor de la marginea imperiului. Puțini își mai amintesc de SovRom, acele societăți mixte sovieto – românești prin care Rusia (Imperiul rusesc al sovietelor) a furat tot ce se putea fura din România acelor ani. Sovromurile au înlocuit societățile româno – germane din timpul celui de-al doilea Război Mondial când Germania încerca crearea Imperiului nazist al Germaniei.

  • Asta daca chiar voiai un raspuns obiectiv, nu gargara goala.
   Trei conglomerate americane, Monsanto, DuPont și Cargill, instalate de peste doua decenii in Ucraina, au ocazia, dorita de ele, ca, cu acest rasboi, sa detina si terenurile agricole ucrainene, caci Zelensky vrea sa vanda totul.

   • Cred ca Zelensky era decis sa vanda mai demult,dar in timp de pace i-ar fi fost mai greu .

   • Sase comapanii americane pe dracu. Altii sunt in spatele asa ziselor firme americane. Nu stii nimic.

    • Or fi SovRom-urile lu tac-tu mare! Or fi ruşii din pizda mă-tii!

    • Slava prostia neamului tau exploziva!

     • Rusii, pe care-i justifici tu, demasca tendintele imperiale de refacere a României Mari. O televiziune din Rusia transmitea despre intentiile imperialiste ale României care vrea, prin Diana Sosoaca, sa anexeze Bucovina de Nord, Nordul Basarabiei și Republica Moldova. În reportajul tv, rusii afirmau ca exista doua limbi separate moldoveneasca si româna.

     • Mă-ta mare îi „rusofilă”, ca s-a trântit cu un întreg batalion sovietic ucrainean, da’ proastă fiind, ca şi tine şi ca şi tac-tu, pe care l-a făcut tăvălindu-se cu mujicii hoholi, ea le zicea „ruşi”, ca tine.

     • Chiar aşa a început războiul, prin declaraţia lui Putin din 21 februarie 2022, când anunţa prin vocea preşedintelui Putin că „Ucraina modernă“ a fost creată ca un stat artificial în întregime de Rusia bolşevică, comunistă, cu ocazia „revoluţiei“ din 1917. „Apoi – a continuat Vladimir Putin -, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a încorporat în Uniunea Sovietică şi a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei. În acest proces, el a oferit Poloniei, drept compensaţie, o parte din ceea ce era în mod tradiţional pământ german. Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice moderne“.

      Rusia nu mai vede cu ochi buni Moldova căci soroşista Maia Sandu s-a raliat cu Zelensky, şi România din aceleaşi motive.
      Prin „Planul Belkovski“, Rusia însăşi a mai propus în trecut României să preia Republica Moldova. Astfel, Stanislav Belkovski, ca emisar al Moscovei şi al lui Putin, în anul 2004 a venit la Bucureşti în vederea rezolvării conflictului transnistrean, Belkovski propunând statului român ca actualei Republici Transnistriene (care, oricum, nu a făcut parte din România Mare, în trecut) să i se acorde independența, iar Republica Moldova (Basarabia) să se unească cu România. Îndrumaţi de tutorii lor occidentali, oficialii români nu au acceptat oferta Rusiei de a primi Moldova de est (fara Transnistria). Mai cu moţ, Ucraina spunea şi ea, tot atunci, că, la o adică, vrea ea Transnistria, adică să o desprindă de jure de Republica Moldova, unde fusese alipită de fapt de sovietici.
      Cuiul lui Pepelea este acum Transnistria (de dincolo de Nistru şi care nu a făcut parte din România Mare înainte de 1940), pe care o vrea şi Moldova Maiei Sandu, şi Ucraina şi Rusia.

     • Ce bine ar fi sa mergi tu in Rusia ca de acolo sa le arati romanilor cat de iubitor de romani este ortodoxul Putin. Cred ca te-ai simti in rai si ai avea posbilitatea sa debitezi toate ineptiile tale idioate.

     • Şi ia-o pe gât de la Zelensky şi de la toţi molohii lui, jegule de sloboz.
      Caca-m-as in gatul ma-tii!

     • propagandiştii Ucrainei care tot postează pe aici minciuni sunt nişte sugători de sule circumcise.

  • În 2014, Institutul Oakland a susținut că, urmare a schimbărilor politice din țară de la acea vreme şi a deschiderii către Occident, companiile internaționale, inclusiv Monsanto, Cargill și DuPont se numărau printre cele care s-au implicat în agricultura Ucrainei.
   Rapoartele economice menţionează faptul că Monsanto și Cargill erau deja prezente în Ucraina de peste două decenii, oferind servicii diverse, în timp ce DuPont și-a extins, de asemenea, afacerile în Ucraina în ultimul timp.

   Mosseau a declarat pentru FullFact.org: Nu există nicio îndoială că cele trei companii au interese comerciale majore în Ucraina și văd oportunități de profit acolo, dar nu prin controlul lor direct asupra terenului.
   Aceste companii au jucat un rol important în producția și exportul de produse agricole. Monsanto și DuPont au fost descrise ca având afaceri în expansiune, cu interese în industria producătoare de semințe și cea agrochimică.
   Deși firmele străine nu pot cumpăra terenuri agricole în Ucraina, acestea pot lua terenuri în arendă, sau pot deţine acțiuni la firme autohtone care au terenuri în arendă.

  • „Începând cu 2014, trei giga-companii agroalimentare americane, recte, Monsanto, Dupont și Cargill, au cumpărat [indirect şi au arendat] peste 17,5 milioane de hectare de teren agricol în Ucraina. Acest teren înseamnă de 3 ori suprafața agricolă a Italiei, fiind cu mult mai mare ca suprafața agricolă a României, care deține doar 14,6 milioane de hectare“
   Raportul din 2014 Okland Institute, intitulat THE CORPORATE TAKEOVER OF UKRAINIAN AGRICULTURE e acesta
   https://www.oaklandinstitute.org/sites/oaklandinstitute.org/files/Brief_CorporateTakeoverofUkraine_0.pdf
   dar în prezent sunt 6 companii americane, ceea ce, pentru proştii agresivi şi inutili pe lume, înseamnă, ca să ştie şi idioţii, înregistrate şi supuse legii în SUA.
   Una dintre ele, Agroprosperis (New Century Holding), deşi e deţinută de secta iudaică Chabad prin columbiano-americano-israelianul George Rohr, este înregsitrată tot în New York (NY, USA), conform ’Top 10 Ukraine’s Largest Agricultural Landholders’.

 3. […] Sursa: inpolitics.ro […]

 4. shefii la lume(„partenerul stratejic”)
  https://odysee.com/@BrotherNathanael:e/The-ADL-Names-The-Jew:4

 5. Ce proba de ipocrizie jegoasa e extrasul acela de pe site-ul evenimentului …cum sa spui asa ceva cand sti ca se discuta despre cresterea exporturilor ucrainiene si inhibarea celor din Romania,Polonia sau Ungaria,deci fix invers a ceea ce se spune pe site !

 6. ,,…Este așteptat un punct de inflexiune major în jurul lunii iunie sau iulie, sunt de acord mai multe surse. Acesta este momentul în care căderea corporației americane și a statului profund rusesc probabil să coincidă cu reapariția unui califat islamic și cu multe alte evenimente. Pentru a înțelege cât de fals este show-ul Biden, verificați prezența uriașă la candidatura sa pentru președinție. Cei 81 de milioane de susținători ai săi trebuie să se ascunda undeva în spatele acelor copaci. Se presupune că acest așa-zis Biden rulează chiar dacă mai multe anchete penale se concentrează asupra lui. „Cunoaștem cel puțin opt membri ai familiei Biden care au profitat de pe urma… traficului de persoane… Este groaznic și dezgustător”, spune reprezentantul Tim Burchett (R-TN). un membru republican al Comitetului de Supraveghere al Camerei. Nu e de mirare că oamenii din spatele falsului Joe Biden s-au ascuns de când corporația americană a intrat în faliment și a intrat în plată a datoriei externe pe 31 ianuarie. Acest lucru este prezentat publicului ca un impas legat de ridicarea plafonului datoriei SUA. O altă confirmare a falimentului a venit de la diplomații japonezi care ne-au contactat pentru a spune că Banca Mondială și FMI tocmai și-au încheiat marea întâlnire de la Washington, unde nu au putut oferi nicio finanțare pe care au promis țări precum Pakistan sau Sri Lanka. Au oferit drepturi speciale de tragere, dar acestea s-au dovedit a fi lipsite de valoare, spun sursele. MI6 confirmă că FMI nu își poate încasa DST deoarece „DST este o simplă contabilitate back-to-back, deci datorie suverană reală scrisă împotriva unei monede inexistente”. Moneda inexistentă la care se referă este dolari SUA nou tipăriți de FRB. Acestea sunt puse în carantină față de cele deținute de restul lumii. Fostul șef al FMI și actualul șef al Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a recunoscut într-un discurs că „fragmentarea” ordinii sale mondiale bazate pe reguli „sub conducerea hegemonică a Statelor Unite… se poate întâmpla în două moduri: treptat și apoi brusc”. cu alte cuvinte, ea sugerează că fragmentarea lentă pe care am văzut-o este pe cale să se îndrepte către un colaps brusc. https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2023/html/ecb.sp230417~9f8d34fbd6.en.html
  Acesta este motivul pentru care președintele american Donald Trump spune: „Aceasta este cea mai gravă criză din istoria țării noastre, este posibil ca Statele Unite să nu supraviețuiască”.
  https://www.youtube.com/watch?v=K2_1cdBfi4o
  Un alt semn că ceva s-a întâmplat în februarie este că masa monetară a scăzut cu „6,6%” de la an la an pentru „cea mai mare scădere din cel puțin 60 de ani”. Rețineți că numărul 666 sugerează că aceste date sunt false, dar că ceva foarte rău se întâmplă. În ceea ce privește momentul, secretarul de Trezorerie al SUA, fals criminal, Janet Yellen, spune că SUA pot continua până în iunie, eventual iulie, folosind „măsuri extraordinare”. Aceasta înseamnă furtul din pensii și asigurări sociale, storcarea de la aliați etc.
  Este posibil ca extorcarea să fi dus chiar la uciderea președintelui mexican Manuel Obrador, potrivit unor surse mexicane care ne-au contactat chiar când acest raport era pe cale să fie difuzat. Ei spun că și-a anulat toate aparițiile publice și că avionul prezidențial mexican a fost vândut traficanților de droguri din Tadjikistan. Atât UE, cât și Rusia au cerut lui Obrador să se întâlnească cu ambasadorii lor, dar el nu a putut să-i vadă, adaugă sursele. Aceste surse ne-au spus anterior că Obrador trebuia să aibă o întâlnire secretă în Nicaragua cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
  Acest lucru a survenit după ce Obrador a acuzat marți Pentagonul că a spionat guvernul său în urma unor scurgeri din mass-media din SUA și a spus că va începe să clasifice informațiile de la forțele armate pentru a proteja securitatea națională. https://www.usnews.com/news/world/articles/2023-04-18/mexican-president-accuses-pentagon-of-spying-vows-to-restrict-military-information
  Acum povestea oficială publicată este că el „a fost testat pozitiv pentru COVID-19 și își ia câteva zile libere”. https://www.msn.com/en-us/health/-news/mexican-president-tests-covid-positive-for-third-time/ar-AA1aeCgx?ocid=sapphireappshare
  Va fi o săptămână foarte tensionată și vom monitoriza situația”, spun sursele mexicane. Au trimis această fotografie a ceea ce părea a fi corpul lui. Indiferent de ce s-a întâmplat în Mexic, mafia khazariană atacă acum în toate direcțiile. După cum notează MI6: „Șobolanii prinși mușcă puternic”.
  În plus față de încercările obișnuite ale KM de a ucide toți „liderii” dizidenți, primim mai multe amenințări de război nuclear total. De asemenea, îl avem pe Warren Buffet care își vinde întreaga acțiune în semiconductori din Taiwan, deoarece „există pericolul activității seismice”. Aceasta pare o amenințare pentru chinezi de a distruge Taiwanul cu arme de cutremur, dacă nu continuă să finanțeze corporația americană. Cineva ar trebui să le reamintească că dacă vor distruge Taiwanul, atunci Silicon Valley va fi distrusă ca răzbunare.
  În orice caz, necazurile corporației americane sau ale statului profund american sunt bine cunoscute și despre care se scrie pe larg. Ceea ce este mai puțin cunoscut, este că și o doborare a statului profund rusesc este iminentă. Yevgeny Prigozhin, fondatorul companiei militare ruse Wagner, spune că „o comunitate de elite apropiate de stat care operează independent de conducerea politică a statului”, sabotează activ efortul de război din Ucraina. https://www.thetruthseeker.co.uk/?p=267938 ‘’

 7. pe paine

 8. Ce bine merge agricultura ucrainiană în plin război! Neputinciosul Putin e înțepenit la Bahmut și fluieră a pagubă.

  • N-are nici o treaba agricultura cu razboiul, ca doar nu sunt batalii pe imensele campuri agricole, ca sa nu mai creasca cerealele care de secole se fac din belsug acolo, dar Zelensky al tau o freaca si amandoi sunteti mancatori de cacat cand ziceti ca va e bine.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998