CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9746 RON DOWN | 1 USD = 4.6864 RON DOWN | 1 GBP = 5.7433 RON DOWN

Discurs istoric în Parlament: Ziua cind s-a pus cruce democratiei si suveranitatii in Romania!

20 comentarii / 14227 vizualizări / 11 mai 2022

A trecut o săptămînă de cînd, în Parlamentul României, un ales al nației a ținut un discurs pe care l-am numi de-a dreptul istoric, în orice caz la ani-lumină distanță de nota uzuală a parlamentarilor noștri. Un discurs care, neașteptat, nu a existat în presă și pe care noi l-am descoperit mai mult accidental. Și mai neașteptat, el aparține unei femei, senatoarea Gabriela Crețu, care a avut curajul să spună deschis ce nu îndrăznesc marii bărbați ai politicii. Despre război, despre pace, despre democrații și dictaturi militare, și, fără a uza direct de aceste cuvinte, despre cum parlamentul României, reprezentantul poporului, a ajuns cîrpă de șters picioarele Cotrocenilor, ale structurilor militarizate și ale aliaților străini, punînd cruce democrației și chiar suveranității.

Senatoarea a susținut declarația politică la o zi după ce președintele Klaus Iohannis a transmis, sec, pe 3 mai, cîteva informări către Parlament despre aducerea de noi trupe străine în țară, la solicitarea NATO, în contextul războiului din Ucraina.

Ce spune senatoarea PSD Gabriela Crețu, în declarația, pe care o reproducem integral, ”Despre ce ar trebui să facă Parlamentul și nu mai face!”:

– În 3 mai 2022, Parlamentul a fost doar informat asupra unor decizii cu conținut militar, extrem de importante în contextul dat, nu a adoptat aceste decizii. Or, controlul civil asupra armatei reprezintă diferența dintre un regim democratic și o dictatură militară. Acordul parlamentului cu privire la operațiunile militare este singura lor sursa de legitimitate.

– Cînd e vorba de forțe militare străine, obligativitatea aprobării de către parlament este cu atât mai evidentă, pentru că sunt presupuse aranjamente în care se cedează sau limiteaza parțial suveranitatea.

– Este adevărat că legea 291/2007, așa cum a fost ea modificată în 2015, prin introducerea termenului „informare”, este în vigoare; pentru că nu au fost destui parlamentari curajoși care să o conteste la CCR. Dar legea este profund neconstitutionala. întrucât anulează un atribut al parlamentului care decurge din Articolul 118, alineatul 1, care zice că „armata este subordonată exclusiv voinței poporului” și din Articolul 61, alineatul 1, care prevede că „parlamentul este organul reprezentativ al acestuia (poporului)”. Constituția este în vigoare, nu doar legea, iar într-un stat de drept toți ne supunem Constituției.

– În UE din care facem parte, multe parlamente aprobă ex-ante orice desfășurare a trupelor proprii și, obligatoriu, orice decizie privitoare la trupele străine: aprobă cheltuielile, au acces la informații. inclusiv secrete, constituie comisii de anchetă cu vot minoritar, organizeaza dezbateri, adresează întrebări și interpelări în timpul operațiunilor militare, iar miniștrii sunt direct responsabili față de parlament, care poate să le forțeze demisia, dacă e necesar.

– Nu ne numărăm deloc printre aceste parlamente; avem competențe limitate; nici măcar controlul asupra CSAT nu-l exercităm, deși e prevăzut explicit în legea sa de organizare (art.2 din Legea 415/2002). Dar, în țările unde parlamentul se implică puțin în domeniul militar, guvernul investit democratic deține controlul, iar guvernele răspund în fața parlamentelor dacă iau decizii potrivnice voinței cetățenilor.

– Ca să nu mai adaug că, odată cu abrogarea hotărârii de guvem care stabilea limite numerice pentru trupele străine, cheltuielile care decurg sunt necontrolabile și nesustenabile.

– Fără discutarea și eventuala aprobare în parlament, deciziile luate de CSAT sau de ministrul apărării sunt ilegitime, cu toată prietenia pentru acesta din urma.

– Personal, consider că sunt periculoase și nu servesc obiectivelor de apărare sau construire a păcii! O majoritate a colegilor poate considera diferit. Acea majoritate ar fi trebuit să se exprime. Să știm cine ce anume susține. Nu i s-a permis să o facă.

– Sunt extrem de conștientă de apartenența noastră la o alianță militară. Dar, ca să-l parafrazez pe Aristotel, voi spune că prieteni îmi sunt partenerii, dar mai dragi îmi sunt democrația, suveranitatea acestui popor și pacea.

– Consider că ar trebui să le apărăm, întrucît politica externă și de apărare nu pot avea decât un singur țel – așa cum spunea Titulescu, marele nostru Titulescu – „să pregateasca o rețea de alianțe care să facă războiul imposibil”, nu să-l alimenteze, să ne apere, nu să ne transforme în supuși sau ținte.

– Sunt foarte conștientă că Titulescu a fost exilat pentru aceste cuvinte și această poziție. Nu-mi imaginez că îmi voi găsi refugiul ca el, în Elveția, dar cred că aceste lucruri trebuie spuse cu glas tare. Altfel, ziua de 3 mai nu va fi neagră în istorie pentru că am ucis orice speranță de pace. Va fi neagră pentru că am pus cruce pe mormîntul democrației, în România…”

Așa se încheie discursul senatoarei, fost europarlamentar, reprezentantă permanentă a Senatului pe lângă instituțiile europene, membru al Comisiei speciale pentru evaluarea democrației și statului de drept, al Comisiei pentru Afaceri europene șamd. Un discurs de excepție, care ar fi trebuit să dea de gîndit întregii societății. Dar care a rămas, prăfuit, pe rafturile Parlamentului și atît. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. O ratacita…in PSD, cred ca a realizat si ea. Imi pare rau, tot ce-a spus e adevarat, dar, are curaj sa spuna lucrurile astea in partidul slug-oilor ciolacisti?! Nu cred, ar fi exclusa in ziua urmatoare, nestatutar, ca nu e partid mai nelegitim decat PSD-ul, el nici nu mai stie pe cine reprezinta (de parca i-ar interesa…), si-a luat un bazin electoral de pensionari saraci, ori niste mahalale ¨defavorizate¨ vanghelionesti, ori, mai nou si mai ¨cool¨ niste atarnatori la bugetul de stat pentru fecundarea in vitro fara numar… Daca nu-i gasesc astia vreo ¨buba¨ DNA-ista, ori vreun stramos cu origine nesanatoasa, sper sa o reintalnesc pe doamna senatoare in alta companie…e, parca, singura voce articulata si legitima a actualului parlament

  • ..daca o zis in parlament, de la tribuna, inseamna c o avut curaj. Problema cu psd este ca i alcatuit din tot felul de factiuni. Acuma i la butoane, gruparea aia, care i subordonata instituilor militarizate. Nici nu se mai ascunde nimeni, se lucreaza discret, dar fara menajamente..

   • Nu curajul doamnei il puneam in discutie, ma ingrijoreaza ca ¨s-a dat in fapt¨ si a aflat slug-oaia Ciola(cu)nis ca, in PSD au mai ramas unii cu gandurile si vorbele la ei, cu simtire romaneasca…ma ingrijora c-o dau astia afara din fanfara si nu mai e nimeni in jur sa (macar) aminteasca de legile votate cand Romania, asa amarata si corupta, isi mai respecta institutiile si cetatenii…In rest, chiar mult respect si admiratie pentru doamna senator si regrete eterne dupa singurul partid care ar fi reprezentat majoritatea…daca ar fi fost populat cu oameni, nu cu oi (scuze, oitelor!)!

 2. De cand o colonie este democrata? Lasti-o naibii de democratie. Ce e aia? Ce suveranitate, ce nationalism? Slugi, slugi, slugi.

 3. Au mai fost si altii cu atitudine: Mihai Lasca, de ex. Si inca, dar nu mai imi amintesc numele, chiar a doua zi dupa ce a vorbit paiața Zelenski in Pralament. Ei sunt ignorati de catre ignoranti, nu sunt in trend, nu se aliniaza. A mai fost o stire nepopularizata: armata israeliana a ucis o jurnalista Al –Jazeera. Ghinionul ei, daca pot sa mai spun asta, a fost ca nu a fost ucisa in Ukraina, ca atunci avea parte de glorie in RO si in Occidentul satelit al SUA. Televiziunile traiau o saptamana din breaking-news-uri. Pe cand asa, nu trebuie sa suflam o vorba despre faptul ca mai fac si altii zilele astea si nu numai, ceea ce face Putin in Ucraina. Sau ce face Ucraina ca sa spuna ca e Rusia.

 4. Interesant curajul de a-l evoca pe Titulescu în parlamentul țării, tocmai azi, când trăim vremuri oarecum similare: nazismul creștea în Europa, vechile alianțe nu mai „făceau față” situației, toți negociau cu febrilitate, făcând „ochi dulci” Germaniei (licuriciul acelor vremuri), „filogermanii” și „radicalizații”, erau în maximă „efervescență”.
  Ca ministru de externe, Titulescu s-a poziționat ferm „antifascist și antinazist” și, mai mult, a început tratative pentru un pact de asistență mutuală Româno-Sovietic, prin care se spera chiar recunoașterea României Mari de către URSS (scopul sovieticilor fiind acela ca resursele, și teritoriul nostru, să nu devină „bază” pentru expansionismul german) (așa cum s-a întâmplat…)
  Ajuns în stadiu avansat cu negocierile, Titulescu a fost „contrat” de „elita politică” a vremii (care, ca și azi, nu se gândea la interesul țării, ci la conservarea averilor și privilegiilor lor); așa că, din slugărnicie (și / sau la ordin extern), l-au retras din toate funcțiile, l-au exilat, l-au dat uitării.
  Nici „comuniștilor” nu le-a fost pe plac : fusese chiar anticomunist; iar azi, să evoci pe cineva (fie el și un diplomat de maximă anvergură, de două ori președinte al Ligii Națiunilor etc.), dar care a considerat că buna vecinătate cu „Rușii” este importantă pentru Români, iar „le pute” unora…

 5. Draga Gabriela ai aproape in totalitate dreptate. Doar ca pe „mormintul democratiei” nu se poate pune nici cruce, nici semiluna, nici stea rosie, ci doar o placa de marmora fara Dumnezeu, ca la Arlington.

 6. Toată stima pentru Doamna Senator. Independent de lege, armata a făcut ce a făcut în 1989 și nu există lege care să-i interzică repetarea acelor fapte.
  Las prostovanii Securității să spună ce vor ei despre ce a făcut armata la revoluție.

  • Eşti o scursură bolnavă pe aici, care nu spune nimic da’ măcăne în spasme deoarece are presiune intracraniană de la infecţia ce i s-a instalat în locul creierului! Eşti „Puli-n“ gât la mă-ta, jegule!

   • Era tot pe stil sovietic, pe trimis bibani la ucis civili.

    Același stil, sugi aceeași pulă, mai pe scurt, sugi pula, fraiere!

    • Căcact eşti la cap, căcat eşti pe gură: scursură, scârnăvie şi murdărie „made in Ukraine“!

     • Sugi pula, criminal sovietic!!! :))))))))))))

    • V. „Pulin“ care postează în convulsii pe aici, este un căcat cretin şi oligofren, un impotent cu scula bleagă şi cu sloboz în borş la cap, în loc de creier, care n-a futut nimic în viaţa lui decât pe mă-sa, când a prins-o bolândă la pat, după care l-a futut tot batalionul Azov pe el. N-are argumente ci doar pula-n gură şi în cap, că i-au fecundat creierii toţi avortonii planetei înregimentaţi în Azov, de cât s-au slobozit în el, curvă de pripas, zdreanţa bulangiilor care s-au pişat pe el şi s-au căcat în gura lui, de-i iese din ea preaplinul vărsat pe-aici. „Pulin“ e o zdreanţă penală din Batalionul Azov – Ucraina, refugiat în România din laşitate şi de la prea mult spart în gură şi în cur.
     Marş înapoi la canalul de scursuri Azov, în Ucraina, „Pulin“ zdreanţă penală.

     • Pe cine interesează de Azov în România, prostovane?!? :)))))))))))))))))))

     • şi te-a fătat avorton când a vrut să-şi întrerupă sarcina.
      Eşti un rahat împuţit împrăştiat pestilenţial pe aici, un căcat prost fără nimic în el decât malahia pe care şi-au slobozit-o în capul tău toţi zelenskii, bidenii şi soroşii. Rahat de vorbe de oligofren, latrina Ucrainei.

 7. Scursură, scârnăvie şi murdărie „made in Ukraine“!
  Marş în Ucraina, râie purulentă!

  • Sugi pula haotic, criminal sovietic!!! :))))))))))))

   • Du-te dracu de cretin purulent!

 8. Ucraina este încă Uniunea Sovietică, nu Rusia, Pulin, impostorule, cum v-am mai zis:
  *„Ucraina modernă a fost creată ca un stat artificial în întregime de Rusia bolşevică, comunistă, cu ocazia «revoluţiei» din 1917… Apoi, în ajunul şi după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS şi a încorporat în Uniunea Sovietică şi a transferat Ucrainei câteva teritorii care au aparţinut anterior Poloniei, României şi Ungariei… Iar în 1954, din anumite motive, Hruşciov a luat Crimeea de la Rusia şi a dat-o Ucrainei. De fapt, aşa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice moderne… care a dezavantajat Rusia… [iar] principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greşite“. (Vladimir Putin, 22 februarie 2022)

 9. Romania este o colonie imputita roasa peste tot de cancerul coruptiei in faza terminala. Nu hiperbolizez cand spun ca suntem lider incontestabil la coruptie, tradare si slugarnicie in Europa, rivalizand doar cu Rusia si Albania. Romania a plecat fata mare cu zestre bogata in 1989 si acum este un les ros de viermi unde portarul securist mai taie bilete pentru clientii de afara.

  Suntem cea mai crestina tara din Europa, dar avem cel mai mare trafic de copii, trafic de carne vie, trafic de organe, trafic de sclavie, de cersit.

  In orice top european negativ Romania ocupa locul 1 sau locul 2.

  Romania are aceleasi probleme structurale, tipuri de criminalitate, justitie esuata si institutii administrativ-fiscale slabe precum statele din Centrul Americii si din America de Sud. Curios?
  Inclusiv economia a devoluat dintr-o economie de tip european pre-1989 cu un parcurs previzibil intr-o economie de tip sud-american post-1989, cu experimente si socuri administrate frecvent tinuta undeva la marginea prapastiei nu cumva sa se ridice si sa devina un competitor serios.

  Nu se mai ridica scoli. Nu se mai ridica universitati. Nu se mai nasc majoritatea copiilor romani in Romania, ci inafara. Nu mai avem economie, totul s-a privatizat si vandut, inclusiv statul roman este privatizat. Suntem o colonie imputita cu prea multi stapani. Nu mai avem educatie, punct. Pentru ce te pregateste educatia din Romania? Pentru a fi un sclav globalizat bun de emigrare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998