CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Doi pentru unul? Sau unul pentru doi?

0 comentarii / 1609 vizualizări / 25 august 2013

Intrebarile de mai sus au un dublu sens. Ele se refera atat la modul in care staff-ul PNL a facut azi desemnarea pentru importantul portofoliu al Ministerului Transporturilor, cat si la felul in care functioneaza, in cadrul USL, binomul PSD-PNL. La primul punct exista un raspuns oferit prin votul de azi. In premiera absoluta, intr-o coalitie aflata la guvernare, liberalii au decis sa-i creeze premierului o situatie extrem de confortabila. Victor Ponta va avea de ales intre Nini Sapunaru si Ramona Manescu. Cea de-a doua intrebare este insa ceva mai complexa, asa ca nici raspunsul nu poate fi expediat sub forma unei simple stiri de presa.

Dupa cum este cunoscut, Victor Ponta si-a exprimat unele obiectii legate de intentia presedintelui Crin Antonescu de a-l propune pe Nini Sapunaru pentru Ministerul Transporturilor. Motivele sunt, evident, de natura politica. In Vrancea, Nini Sapunaru s-a aflat in conflict, si unul de ani de zile, cu cel mai important presedinte de Consiliu Judetean al PSD, cu domnul Marian Oprisan. Cel mai important pentru ca Marian Oprisan este si copresedinte al presedintilor de Consilii Judetene PSD. In aceste conditii, sub presiunea organizatiilor, Victor Ponta a reactionat exprimandu-si, intr-o forma destul de voalat, o rezerva la adresa lui Sapunaru. PNL putea juca dur. Probabil ca Victor Ponta nu ar fi putut explica in mod convingator pentru opinia publica, daca doar Sapunaru ar fi fost nominalizat, de ce il refuza. Pentru ca, in mod evident, argumentele presei basiste, bazate pe zvonuri si pe o inexistenta ancheta DNA asupra persoanei acestuia, nu se sustin. Pe de alta parte, intr-o alianta aflata la guvernare, in care USL a nominalizat si sustine un prim-ministru si a nominalizat si va sustine un candidat prezidential, susceptibilitatile PSD trebuiau menajate. Astfel incat, tot la propunerea lui Crin Antonescu, PNL a dezbatut ore in sir si a optat pentru o solutie cat se poate de onorabila. Lui Victor Ponta i-a fost servita o alternativa. Daca intr-adevar nu-l doreste pe Nini Sapunaru, domnia sa poate opta pentru un alt politician liberal de exceptie, doamna Ramona Manescu. Fara vreo experienta in administratia centrala, europarlamentarul Ramon Manescu are avantajul indiscutabil al expertizei legate de relatia extrem de complexa pe care acest minister trebuie sa o dezvolte cu diferite institutii internationale. Inclusiv in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene. Pana la urma, indiferent pentru care dintre cei doi oameni politici va opta Victor Ponta, decizia a apartinut liberalilor. Ei sunt cei care au facut nominalizarea.

Si totusi gestul liberal, repet, fara precedent in istoria recenta – dincolo de logica faptului ca un prim-ministru trebuie sa aiba un cuvant greu de spus, daca nu cumva chiar decisiv, atunci cand este desemnata echipa pe care o conduce – reprezinta o cedare. Un fapt ramane cert: cei care au cedat au fost liberalii. Cei care se afla pe cai mari sunt social democratii.

Concluzia de mai sus m-a determinat sa postez in titlu cea de-a doua intrebare. Deci, pe langa „doi pentru unul?”, mai poate fi lansata si dilema „unul pentru doi?”. Altfel spus, nu cumva, de mai multe ori pana in prezent, PSD a pus o mare presiune politica asupra liberalilor, determinandu-i sa opteze, pana la urma, pentru solutia propusa de Victor Ponta? Nu cumva, in ultima vreme, PNL joaca prea multa la „liber impuse”?

Iata o tema extrem de importanta a carei dezbatere s-a aflat astazi abia la inceput. Ea urmeaza sa fie analizata in profunzime in cea de-a doua parte a acestei saptamani, la Mamaia, acolo unde intreaga conducere PNL va adopta o serie de decizii politice pe care, in mod evident, va trebui sa le concerteze cu colegii din PSD. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998