CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Doina Cornea 1929-2018: ”Noi l-am creat pe Ceausescu, oamenii care au tot aplaudat”

1 comentariu / 2934 vizualizări / 4 mai 2018

”Lumea m-a uitat. Dar nu e nimic, că aşa e bine. Trebuie ca oamenii să ştie să şi uite, să se împace cu această uitare, că altfel nu merg treburile bine, nu merg în sensul în care dorim. Acum sunteţi tinerii care trebuie să veniţi după noi. Trebuie să faceţi ceva. Peste vreo câteva sute de ani va fi şi aici bine. Dar până când bătrânii trăiesc, vorbesc de comunişti… Ăştia sunt în toate părţile. Sunt câţiva oameni vrednici şi acum. Sunt groaznică acum. Groaznică sunt. Aşa e viaţa, asta e viaţa, că altfel n-am încăpea aici pe pământ. Chiar n-am încăpea. Şi bucuroasă cedez viaţa, deşi mi-e frică de ce va fi. Dar trebuie s-o facem cu toţii cu convingere”.

”Acest regim ticăloşit mă sperie în general, dar a fost prezentat foarte unilateral. Asta mie îmi este foarte suspect. Totul se oprea la domnul Dinu Patriciu, de parcă ar fi singurul care ar merita, nici nu ştiu…Cât e el de cinstit, de necinstit, justiţia nu s-a pronunţat. Ori dânsul să fie singurul oligarh în ţara aceasta şi singurul om necinstit? De ce nu a citat şi din cealaltă parte oligarhii? Din PD, că nu îmi închipui că nu sunt şi acolo oameni de afaceri foarte puternici. Eu cred că domnul preşedinte nici nu a înţeles bine la început acest cuvânt. Întradevăr, eu mă temeam mai mult de nişte manifestări ale dlui preşedinte Băsescu, pe care de-a lungul timpului, cel puţin de un an, un an şi jumătate, eu le tot observ şi le descriu în presă, le evoc. Pentru că eu cred că un preşedinte trebuie din când în când corectat. Noi l-am creat pe Ceauşescu. Cred că sunteţi de acord. L-am creat nu sută la sută, dar l-am creat parţial. Intelectualii şi oamenii care au tot aplaudat. Şi acum suntem pe cale să-l deservim pe preşedintele Băsescu, neaducând o critică la felul lui de a guverna şi de a fi. Eu constat că merge din rău în mai rău”.

”Legionarii foloseau religia, credinţa în scopuri politice. Păi asta a făcut şi dl Băsescu. Eu nu vreau să-l fac legionar, pentru că sunt convinsă că nu există nici o atitudine a dânsului. A fost comunist, a fost pe urmă PD-ist şi acum e creştin-democrat, cu PD-ul împreună. Deci nu are tangenţe, ca ideologie. Dar ca metodă se foloseşte şi dânsul de naivitatea şi credinţa oamenilor, de Dumnezeu – valoarea supremă a creştinilor – în scopuri demagogice, în scopul de a câştiga simpatia electoratului.”

”Vreau să revin puţin la perioada dinainte, când spuneam că pe Ceauşescu noi l-am făcut. Chiar şi intelectualii, că nu am protestat, că nu am încercat să-l corectăm. Cât de cât, poate ar fi ascultat dacă ar fi fost mulţi, sute şi sute de intelectuali. Dar l-au corectat, într-un fel, muncitorii. Au fost mult înainte intelectualilor. Aduceţi-vă aminte Valea Jiului ‘77, Braşov ‘87, au mai fost prin Maramureş ţărani care au protestat, s-au grupat, s-au solidarizat. Iată, poporul poate că e mai conştient, instinctiv, să-şi apere interesele şi adevărul lor”.

”Şi republica lui Traian Băsescu, mi-e tare frică dacă nu o să încercăm să-l îngrădim puţin, să-i corectăm greşelile şi gafele, va pierde credibilitatea şi ne va duce înapoi. Chiar şi din punct de vedere economic, situaţia asta nu mai poate dura. Din două motive. Odată, că dânsul unelteşte intrigi. Nu m-am ferit să o spun în presă. Creaţi conflicte – mă autocitez – ca pe urmă să le aplanaţi. Pură demagogie, nu? Şi în al doilea rând dânsul are aşa o sete de putere, care trebuie temperată, nu încurajată, încât sfarmă totul pe unde trece. Partide, organizaţii, se distrug. A reuşit să dividă şi UDMR-ul, care era o organizaţie foarte unitară, sau destul de unitară. A reuşit şi ultima fărâmă a PNŢ-ului să o împartă în două: unii sunt cu preşedintele, din calcul, şi alţii continuă să nu aibă încredere în Băsescu pentru că dânsul a distrus în 1997 PNŢ-ul.”

”Poporul nu este încă în stare să discearnă demagogia de proiecte reale, cu care vin toţi demagogii, mai puţin domnul Constantinescu. Deci se lasă păcăliţi, minţiţi, sunt în stare să-şi acorde votul unui Becali care îşi pune trei icoane pe perete, se aşează dedesubt, îşi pune picior peste picior şi fumează. Fumează! Deci un tablou perfect între diavol şi Dumnezeu. E şmecher cu banii lui”.

„Toţi trebuie să lucreze pe latura spirituală. Până când nu înviem din punct de vedere spiritual, noi suntem morţi. Le spun românilor că sunt morţi. Spiritul lor nu mai e viu, că altfel nu ar înfrunta greutăţile zilei cu această lăcomie de înavuţire, ca şi când nu ar lăsa aici, pe Pământ, tot ce au acumulat. Trebuie să acumulăm bunuri spirituale care ne ajută să transformăm societatea, prin această renunţare la latura materială”.

”România e prizoniera propriilor suflete. Noi sîntem încă prizonieri: ai urii, ai răzbunării, ai ambiţiei, ai scopului de atins prin orice mijloc. Astea sînt nişte lucruri care ne iau libertatea. Degeaba, din punct de vedere juridic, ne-am eliberat, adică putem vorbi de dimineaţa pînă seara şi nimeni nu ne mai ascultă sau nu ne scrie. Sîntem sclavii propriilor noastre defecte, sclavii propriilor noştri balauri. Şi eu am, probabil, balaurii mei. Încerc să-i decapitez. În fiecare zi le creşte capul la loc: îl retez dimineaţa, seara iar e acolo. Nu e voie să descurajăm. Totdeauna am îndemnat oamenii să participe la vot. Dar nu participa, de multe ori, chiar cei care sînt conştienţi de ceea ce se întîmplă, care descifrează această hartă politică, jocurile politice, dinamica politică. Se duc la vot bieţii oameni munciţi, trudiţi, care habar nu au pe ce lume trăiesc. Eu nu-i învinuiesc pe ei; învinuiesc însă partidele”.
(Fragmente din interviuri acordate Mediafax, BBC, revistei Sinteza, ziarului Făclia)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Admiring the effort and time you put into your site and in depth information you present. It’s good to find a blog every once in a while that isn’t the same old spun information. Fantastic article! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998