Dorel Sandor: Declinul Parlamentului – un mare pericol pentru democratie
1 comentariu / 3412 vizualizări / 13 iulie 2014
Analistul politic Dorel Șandor, considerat de mulți drept cel mai bun din România în ultimul deceniu, avertizează, într-un interviu dat revistei 22 asupra unui mare pericol pentru democrația autohtonă, anume involuția legislativului de la București, devenit un soi de cazinou.
”Declinul parlamentului în ultimii 10 ani în România este una dintre cele mai periculoase involuții ale mediului politic românesc” afirmă Șandor. ”Sursele principale ale acestui declin vin din faptul că parlamentul nu poate fi apărat de parlamentari. Ei au redescoperit instituția supremă ca un loc pentru a obține poziții influente în viața publică, un loc unde se poate obține imunitate, care protejează fapte trecute, prezente și viitoare și, nu în ultimul rând, o poziție cheie pentru jocuri de interese în a influența Executivul, uneori unilateral, în afara structurilor oficiale. Dintr-o dată, parlamentul s-a transformat într-un cazinou al jocurilor de noroc în care prea mulți dintre cei care sunt beneficiarii unui scaun parlamentar se ocupă de cu totul și cu totul altceva. Avem un top al neparticipării cu inițiative legislative, avem foarte adesea comisii în care oameni fără cultură profesională ocupă poziții cheie…
De asemenea, parlamentul a devenit un teren organizat, plătit, susținut și protejat al traseismului politic. În parlament poți urmări cum se mută în patru ani diverse persoane, de la partidul care i-a adus acolo, la partidul împotriva căruia au concurat și după aceea încă la alte vreo două. Deci acest traseism politic este cel mai important, mai semnificativ și mai relevant fenomen politic care să descrie democrația din România în acești ani. Sursa de risc pe care o presupune traseismul este mai mult decât evidentă. Generează instabilitate, neîncredere, oportunități pentru încălcarea legii și anulează tot ce dă consistență structurilor democratice. Nu mai poți conta pe o majoritate care să susțină un guvern care și-a asumat eventual un program, pentru că foarte curând, după câteva luni, te trezești că se diminuează majoritatea parlamentară, apare o altă majoritate în care se amestecă oameni de diverse orientări și programe politice, complet străine. După părerea mea, traseismul politic este un virus care a devorat, a distrus, a transformat parlamentul într-o metastază publică. În doar câțiva ani, parlamentul devine cu totul altceva decât ceea ce s-a inaugurat după ultimele alegeri. De aceea, nu întâmplător, rezistența la unele măsuri legislative care să inhibe traseismul au fost respinse cu majorități absolute. Cred că este cel mai vicios aspect al mediului politic românesc la ora actuală și, până nu va fi depășit, eliminat efectiv din viața publică, nu vom avea propriu-zis parlamente competitive, responsabile, productive” conchide analistul.
Voiati sa spuneti analistul dorel sandor, considerat de multi basisti din structuri drept nu stiu ce.