CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9255 RON UP | 1 USD = 4.5904 RON UP | 1 GBP = 5.6013 RON UP

Dosarul pervers

0 comentarii / 1445 vizualizări / 13 mai 2013

A starnit senzatie, in ziua de 19 februarie, retinerea, chiar in parcarea Ministerului, a secretarului de stat de la Transporturi, Valentin Preda. O lovitura in forta data de DNA in gradina ministrului Relu Fenechiu. Ca sa nu mai vorbim de context. Era vorba de divulgarea unor secrete de stat cu ramificatii care duceau – unde credeti? – la viceprim-ministrul Liviu Dragnea. A trecut un timp suficient de mare pentru a trage concluzia ca, de fapt, avem de-a face cu un dosar pe cat de pervers, pe atat de otravit.

Despre ce este vorba in ecuatie? Ne ofera detalii, chiar in editia de azi, site-ul Lumea Justitiei. Conform DNA, secretarul de stat Valentin Preda a avut un complice in persoana comisarului DNA, Dan Emil Manolachi. Acesta ar fi sustras, chiar de la DNA, documente secrete pe care i le-ar fi pasat lui Valentin Preda, care le-ar fi valorificat prin punerea lor la dispozitia lui Liviu Dragnea. Uluitor! Se poate trage de aici un film la Hollywood.

Dar, dincolo de aparente, dincolo de declaratiile pe surse si chiar oficiale ale reprezentantilor DNA, avem de-a face, din nou, cu o mascarada. Radiografia cacealmalei realizate de DNA este un demers de interes public pentru ca, din aceasta experienta, putem fiecare invata cate ceva. Inclusiv acei procurori, ai Directiei Nationale Anticoruptie, destul de multi de altfel, care nu s-au manjit, care nu fac jocuri politice si care isi practica, in mod curajos si profesionist, aceasta grea si riscanta meserie.

Ceea ce s-a constatat indubitabil si a fost recunoscut de catre faptas este ca intr-adevar au fost copiate, din dosarul procurorului DNA Nicolae Marin, o serie de documente de catre comisarul DNA Dan Emil Manolachi. Se mai stie ca documentele erau secrete. O data fiindca faceau parte dintr-un dosar penal, in al doilea rand fiindca ele erau note SRI. In ce masura sunt insa si secrete de stat e destul de discutabil de vreme ce, in prezent, toate partile implicate au acces la respectivele note.

De la certitudinile de mai sus pana la acuzatiile aduse lui Valentin Preda si implicarea lui Liviu Dragnea este insa o distanta cosmica. Si iata de ce. In timp ce Valentin Preda a fost retinut, cu tot circul de rigoare, in parcarea Ministerului, nu acelasi lucru s-a intamplat cu autorul propriu-zis al sustragerii documentelor, comisarul DNA, Dan Emil Manolachi, impotriva caruia nu s-a luat nicio masura. Ca si cand acesta a fost doar un agent provocator. In al doilea rand, nu exista nici cea mai mica dovada ca secretarul de stat, Valentin Preda, ar fi copiat, la randul sau, si ar fi dat mai departe, spre Dragnea, documentele secrete. Dimpotriva, acesta nici macar nu le-a atins. Si nici macar nu le-a vazut. Documentele fiind reproduse pe un aparat foto gasit in masina lui Preda. Iar pentru ca stranietatae acestui caz sa fie totala, ar mai trebui retinut ca procurorului Nicolae Marin, care nu si-a pazit datele secrete, ci dimpotriva, le-a lasat la dispozitia comisarului Manolachi, nu i s-a deschis niciun fel de ancheta, desi intotdeauna, atunci cand este vorba de divulgarea unor secrete de stat, primul vinovat este cel care nu a asigurat securitatea acestora.

Avem de-a face cu un nou dosar politico-penal. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursă: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998