CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Două scenarii-bomba

5 comentarii / 4082 vizualizări / 20 septembrie 2018

Pe fondul nebuniei politice declanșate în interiorul PSD în ultimele zile și care vor atinge apogeul mîine, la ședința Comitetului Executiv, pe piață au început să circule două scenarii cel puțin explozive.

Primul ar fi informația aruncată azi în revista Q Magazine de avocatul Dan Chitic, conform căreia pe 9 august a expirat termenul de 45 de zile pînă la care guvernul sau parlamentul puteau pune codul penal în acord cu decizia 297/2018 a CCR, în legătură cu art.115, care reglementa întreruperea prescripțiilor penale.
Odată expirat termenul amintit, articolul 115 este eliminat complet din codul penal, pînă la intervenția forurilor legiuitoare.
Or, potrivit avocatului, acest lucru ar însemna că faptele pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea la închisoare s-au prescris, lucru care ar urma să fie consfințit oficial la judecarea apelului.

Dacă informația e reală, avem de a face cu o bombă nucleară, sau mai corect, cu două bombe.
Prima ar fi știrea în sine – că Dragnea a scăpat -, iar a doua că e imposibil ca el să nu fi știu de mult asta, ceea ce ar induce ideea că liderul PSD și-a amăgit în mod conștient subalternii politici în legătură cu amnistia și grațierea, pe care de fapt nu avea de gînd să le mai dea vreodată, nemafiindu-i de folos personal.

Asta ar putea explica și radicalizarea bruscă a liderilor din teritoriu, probabil pe măsură ce informația a început să circule.

Un al doilea scenariu exploziv e acela că mîine, la Comitetul Executiv, am putea asista la o premieră absolută, echivalentă cu cea a introducerii moțiunii de cenzură contra propriului guvern, de către PSD.
Mai exact, CEx, ca for de conducere, nu are posibilitatea să-l demită pe Dragnea din funcția de președinte, cum, de altfel, nu o are nici congresul, decît dacă modifică în prealabil statutul actual, care prevede că președintele e ales de toți membrii și simpatizanții.
În schimb, CEx poate face altceva: pur și simplu să decidă excluderea lui Dragnea din partid.

Astfel, art.142 alin.9 prevede explicit:

Comitetul Executiv hotărăşte, în situaţii excepţionale, cu 2/3 din voturile membrilor săi, sancționarea cu excludere din partid a oricărui membru, pentru încălcări grave ale Statutului sau pentru prejudicii majore aduse PSD și validează cu 2/3 din voturile membrilor prezenți hotărârile forurilor/organelor ierahic inferioare care au decis excluderea din partid a unui membru din Comitetul Executiv Județean/de sector;

Deci, pentru raderea lui Dragnea, mâine, nu e necesară decît întrunirea unei mase critice de votanți însumînd două treimi dintre membrii CEx. E foarte probabil ca, o dată întrunit acest număr, Liviu Dragnea să aleagă demisia pentru a evita rușinea supremă, nemaipățită de vreun lider de partid post-decembrist. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

5 Comentarii

 1. Dragnea are abilitati politice, dar nu este, nici pe departe, un monstru sacru in domeniu.

  Pentru ca vorbim de PSD, poti sa-l compari pe Dragnea, ca avengura, cu Ion Iliescu sau Adrian Nastase, de exemplu?

  Este adevarat, PSD-ul a obtinut un scor istoric la alegerile din 2016, cand Dragnea conducea acest partid, dar rezultatul s-a datorat flerului politic al fostului prim-ministru Ponta, care a demisionat la timp in 2015, si Antenei 3, care s-a intrecut pe ea insasi.

  Dupa ce a preluat puterea, Dragnea nu a stiut sa formeze si sa consolideze echipa partdului, pentru ca a considera ca „PSD sunt eu”.

 2. Pentru Dragnea, atacurile lui Iohannis si #rezis n-au avut nici un efect pentru ca nu erau expresia starii de spirit a electoratului majoritar, ba din contra, acestia i-au crescu cota, pentru ca l-au victimizat.

  Nici razboiul purtat de Ponta sau Firea n-a contact.

  Dragnea a primit lovitura de gratie de unde se astepta cel mai putin, adica de la cei ca el, „mica burghezie” judeteana: Stanescu, Badalau, Ciolacu, Neacsu s.a.m.d.

 3. se dovedeste inca o data ca scenariul „Ponta- Basescu, protocol de colaborare”.
  se aplica si in cazul „Iohanis-Dragnea” asa cum de altfel s a mai vehiculat prin presa. Iohanis ia al doilea mandat, Dragnea scapa de inchisoare si ramane cu averea acumulata. Saraca tara bogata!

 4. numai prostii vorbiti

 5. Eugen Mihăescu evocă în cartea sa și ascensiunea Corinei Crețu, care a ajuns, din jurnalist la „Cronica Română”, angajată a Cotroceniului, în mandatul lui Ion Iliescu.

  „Chiar dacă n-a avut câștig de cauză, Corina a învățat lecția și a știut să profite de situație lăsând să se înțeleagă la Cotroceni că eu sunt protectorul ei. Aceasta a fost tehnica pe care a întrebuințat-o, de atunci în colo, ca să reușească să avanseze din umila poziție de documentarist la cea de purtător de cuvânt al Președinției. Trebuie să admit că a știut să aibă grijă de propria carieră! Și nu i-a fost ușor! Asemenea unei curtezane versate, răspândea zvonul că ar fi încurcată cu unul sau altul dintre politicienii partidului. Întotdeauna altul decât cel care era amantul ei în realitate și, mai ales, unul superior ierarhic. Azi se auzea că e cu Oprescu și, de fapt, era cu Fulga și tot așa. Corina și-a construit cariera cocoțându-se pe umerii bărbaților prin patul cărora a trecut, dar păstrând un aer inocent, care a reușit să o păcălească până și pe suspicioasa doamna Nina. Soția președintelui a primit-o pe Corina în casă și a luat-o sub aripa ei oblăduitoare”, povestește Eugen Mihăescu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998