CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dovada dictaturii

0 comentarii / 1664 vizualizări / 5 decembrie 2011

Sunt cititori, si nu putini, care imi reproseaza, pe diverse site-uri, faptul ca exagerez atunci cand afirm ca Romania se indreapta spre o noua dictatura. Unii chiar imi spun de-a dreptul ca bat campii. Dar iata ca regimul Traian Basescu tocmai ne furnizeaza una dintre cele mai concludente dovezi ca face mutarea de la autocratie la dictatura. De fapt, doua dovezi dintr-o singura lovitura. Se confirma faptul ca Guvernul Boc isi va asuma raspunderea pentru comasarea alegerilor in toamna anului viitor si, mai mult decat atat, vom avea inca o asumare de raspundere, de asta data pentru o lege respinsa in Parlament. Un fapt fara precent, nu in Romania, ci la nivel mondial.
Merita sa insist asupra tezei conform careia abuzul de asumari de raspundere anuleaza, practic, functiile legislativului. La fel ca si abuzul ordonantelor de urgenta. De ce in democratii exista un parlament? Pentru ca acolo actele normative pe care le propune un guvern sa poata fi dezbatute si aprobate de reprezentantii cetatenilor. De senatori si de deputati. Ocolirea acestei institutii, in orice forma s-ar produce ea, reprezinta exceptii de la regulile democratice. Transformarea exceptiilor in regula inseamna abandonarea unui mecanism vital pentru o democratie. Sub regimul Basescu, numarul asumarilor de raspundere a fost de cateva ori mai mare decat in toata perioada de 21 de ani scursa din momentul rasturnarii lui Nicolae Ceausescu. La fel se intampla si in ceea ce priveste ordonantele de urgenta.
Dincolo de aceasta trasatura generala extrem de periculoasa a regimului Basescu, acum se profileaza nu un derapaj grav de la regulile democratice, ci o abandonare dramatica si poate definitiva a insasi democratiei. Guvernul intentioneaza sa isi asume raspunderea pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare in toamna anului viitor. Ceea ce inseamna ca mandatul primarilor, consilierilor si presedintilor consiliilor judetene, care expira in primavara, va fi pur si simplu prelungit cu cateva luni. Asta inseamna ca, un timp cel putin, democratia este total suspendata. (Sorin Rosca Stanescu)

Cititi mai mult pe CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998