CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dr.Florin Tudose: ”Femeile din mass-media ar trebui controlate psihiatric”

0 comentarii / 2776 vizualizări / 8 februarie 2011

România are nevoie de o lege care să-i oblige pe moderatorii de televiziune, în special femeile, și pe comentatorii politici să treacă printr-un examen psihiatric, înainte de a intra pe sticlă, pentru a avea siguranța că, în momentul în care sunt în direct, au ”o stare psihică perfectă”, și ”nu bat câmpii”, susține psihiatrul Florin Tudose, în exclusivitate pentru Inpolitics. El explică și de ce o lege care ar presupune obligativitatea controalelor psihice ale parlamentarilor este absurdă și inutilă.

Moderatoarele TV i-au înnebunit pe români
”Aș susține oricând o lege care să presupună ca moderatorii de televiziune și comentatorii politici care intră într-o emisiune televizată, să fie examinați psihic înainte de a avea acces pe sticlă. Să fiu eu sigur că sunt într-o stare mentală perfectă când vorbesc acolo. Spun asta deoarece, ceea ce vad, ascult sau citesc în mass-media, mă face să cred că oamenii ăștia nu au nici o legătură cu realitatea. Că ei vorbesc despre lucruri care nu se întâmplă niciodată. Nu sunt misogin, dar cred că femeile din mass-media ar trebui să fie ținta unei astfel de legi. Nu mă refer doar la cele din televiziune, ci și la cele de la radio, fiindcă diferența nu este foarte mare. Am pacienți care au dezvoltat nevroze din pricina unor moderatoare de televiziune. Este incredibil. Mi-au spus că atunci când o văd pe cutare sau pe cutare le vine să spargă televizorul”, dezvăluie Florin Tudose.

”Capacitatea mentală a electoratului, pusă sub semnul întrebării”
Cât despre elaborarea unei legi care ar presupune testarea psihiatrică a parlamentarilor, psihiatrul explică de ce o astfel de inițiativă ar fi inutilă și absurdă. ”Asta este o inițiativă extrem de ipocrită, o propunere anti-democratică ce contravine nu numai Constituției României, dar, și a tuturor celorlate țări europene. I-ar stigmatiza pe pacienții psihici care ar fi comparați, astfel, cu parlamentarii români. O astfel de inițiativă legislativă ar fi absurdă deoarece ar pune la îndoială însăși capacitatea mentală a electoratului de a alege între o persoană sănătoasă mental și una bolnavă psihic. Eu nu știu în ce mod ar promova binele public parlamentarul care ar vota o astfel de prostie.

”Câmpanu să își solicite propriul control psihic”
Așa ceva ne-ar stigmatiza, ne-ar transforma într-o țară bananieră, africană. Nu știu de ce tot apare inițiativa asta. În trecut a cerut asta chiar Gheorghe Funar după ce a vopsit toate bancile din Cluj în culorile tricolorului. Parlamentarul Liviu Câmpanu, cel care vrea acum o astfel de lege, de ce nu își solicită el un control psihiatric. Fiindcă, trebuie spus, consultul psihiatric nu poate fi solicitat decât de persoana în cauză”, explică psihiatrul.
Expertiza psihiatrică și anticiparea stării psihice a unei persoane
Florin Tudose subliniază și faptul că o astfel de lege ar fi inutilă deoarece nimeni nu poate anticipa, cu cea mai mare siguranță, starea mentală a unei persoane. ”După asasinarea lui John F. Kennedy s-a făcut o anchetă menită să se afle pentru cât timp se poate anticipa starea mentală a unei persoane. Pentru cât timp rămâne aceasta stabilă. Cel mai fericit caz este de două săptămâni. A fost vorba și de doar 48 de ore. Acestea fiind spune, se impune o întrebare. Testul psihiatric pentru parlamentari s-ar face înainte sau după alegeri? Și cât de des?”, întreabă psihiatrul.

”Rivalii politici, diagnosticați drept demenți”
Pe de altă parte, continuă el, dacă o astfel de lege ar fi în vigoare vreodată, așa ceva ar presupune sute de psihiatri care să facă controale, cabinete, bani de consultații. ”Cine să fie psihiatrii? Cine să plătească aceste consultații? Eu nu am avut niciodată probleme să discut deschis despre orice politicieni. Dar, am colegi care sunt înregimentați politic. Dacă le-ar face o expertiză unor rivali politici care credeți dumneavoastră că ar fi diagnosticul final? Desigur că rivalii politici ar fi demenți, printre altele”, concluzionează Florin Tudose. (Răzvan Gheorghe)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998