CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dragi disidenti de drept comun

0 comentarii / 2678 vizualizări / 12 aprilie 2019

Informație de breaking news: disidenții care îl acuză pe procurorul general sunt, de fapt, deținuți de drept comun și, foarte probabil turnători odioși la Securitate. Nu sunt, ca să neînțelegem, disidenți din cei veritabili, curajoși, sfidători cu regimul, principiali. Sunt niște fakeuri fabricate de PSD pe vapor și livrate presei ca să compromită un om integru, fostul procuror comunist care și-a dedicat viața dreptății și adevărului, Augustin Lazăr. Există o singură problemă: rețeta e jenant de veche și e incredibil că după aamar de ani, sistemul nu a reușit să vină cu mecanisme de compromitere mai moderne, mai rafinate.

Sunt mulți români care își amintesc, probabil, metoda prin care s-a pus la cale compromiterea foștilor deținuți politici imediat după revoluție: acuzația permanentă că fuseseră, de fapt, nimic mai mult decît infractor de drept comun. Hoți, tîlhari, delapidatori șamd, plus turnători la securitate.

Borhotul era revărsat, cel mai adesea prin revistele de înaltă ținută morală ”România mare”, ”Europa”, ”Tricolorul” șamd. Din păcate, nu o dată cu largul concurs al unor oameni care fuseseră, ei înșiși, deținuți politici, precum Radu Ciuceanu, dar fraternizaseră cu Vadim Tudor, Ilie Neacșu, Ilie Merce și alții ca ei.

Să luăm cazul reputatului Constantin Ticu Dumitrescu, președintele AFDPR încă de la înființare, autorul legii de deconspirare a colaboratorilor Securității, al unui proiect de lege a lustrației și artizanul CNSAS de azi. La vremea respectivă, în 2006, apărea logic ca instituția emanată de legea lui Ticu să fie condusă chiar de Ticu. Vadim, Băsescu, pesediștii și alții aveau altă părere. Pentru că propunerii logice a lui Ticu la șefia CNSAS, făcută de Călin Popescu Tăriceanu și PNL, i-a fost opusă propunerea fostului magistrat comunist Corneliu Turianu de către Traian Băsescu, susținut și de PSD și PRM.

Așa a ajuns Ticu Dumitrescu, țărănistul arestat încă de cînd era elev și însumînd 28 de ani de condamnări politice, să fie prezentat public, sistematic, drept infractor de drept comun care fura de pe șantierele unde lucrase după eliberare, hoț de benzină, turnător la Securitate, bolnav psihic și uzurpator al calității de deținut politic.

„Domnul Ticu Dumitrescu şi-a luat propriul dosar de securitate pentru că el a fost informatorul securităţii 100%… deci un analfabet ca Ticu Dumitrescu care fura benzină şi motorină de pe şantierele Moldovei, că d-aia a fost el închis a doua oară. Şi cine umblă acuma şi învârte ca purcica dovleacul şi cine umblă la aceste dosare? Umblă un Ticu Dumitrescu care e unul dintre cei care au scos din istorie gloriosul PNŢ al lui Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, alţi martiri ai trupelor sovietice de ocupaţie. Partidul unor mari făuritori de ţară să dea 3 analfabeţi în CNSAS un: un şantierist care fura benzină şi motorină şi care cât a fost în puşcărie a fost capul şi-şi bătea şi-şi turna colegii la gardieni, altul: Dinescu – angajat pe post de pompier şi altul: Claudiu Secaşiu – ăsta scrie cu mâna lui CV, l-am văzut cu toţi în Parlament, a fost paznic, deci ăsta-i paznic, ălălalt e pompier, ălălalt hoţ de benzină. (…) Eu îi avertizez pe toţi că se va umbla cu un individ bolnav ca Ticu Dumitrescu, se va umbla şi se vor modifica documente, se vor fabrica, asta vorbeam cu senatori, cu oameni cu funcţii importante în Senat, de ce spun că e bolnav, ne spun oamenii, ne-au spus oamenii care îl cunoşteau şi care îl auzeau noaptea prin casă, umbla noaptea prin casă, sărea într-un picior şi cânta cotcodac, cotcodac, cotcodac. Domne, a zis bine Daniela Buruiană, omul are ceva la bibilică, domne, păi d-aia e poreclit cotcodac (…) el zice că a făcut detenţie politică, n-a fost, a fost închis pentru că era borfaş”.

L-ați recunoscut, probabil, pe Corneliu Vadim Tudor. În 2006, la OTV. A plătit în justiție despăgubiri consistente pentru minciunile sale, dar cît de mult se putea repara răul făcut?
Liberalii, prin deputatul Dan Motreanu, criticau de la trbuna parlamentului, tot pe atunci, un alt mare detractor:

”Domnul Traian Bãsescu a afirmat despre Ticu Dumitrescu, exact în zilele în care acesta era susținut de întreaga opinie publicã pentru conducerea CNSAS, cã a fost decorat de regimul comunist cu nu știu ce medalie a muncii clasa a III-a. Prin aceastã afirmație, mult utilizatã de Vadim & Co, Traian Bãsescu încerca sã pãteze trecutul anticomunist al lui Ticu Dumitrescu. Operând cu aceeași unitate de mãsurã și despre Vladimir Tismãneanu, cel care va conduce instituția înființatã de președintele Bãsescu, se poate spune cã este fiul unui Comisar sovietic, Leon Tisminețky, care în perioada rãzboiului transmitea de la Radio Moscova în limba românã mesaje anti românești, iar mai tîrziu a fost un slujitor fidel al regimului marxisto-leninist-stalinist; se poate spune cã a fost coleg de liceu cu Nicu Ceaușescu. Toate aceste date biografice spun mult mai mult decât o medalie a muncii clasa a III-a”.

Deputatul PRM Ilie Merce era de altă părere. Aceea că Ticu Dumitrescu era o relicvã a obsedantului deceniu:
”În sfârșit, Constantin Ticu Dumitrescu e pe cale sã-și îndeplineascã un vis râvnit de multã vreme. Propus de primul-ministru și susținut de alianța aflatã la putere, marele maestru de ceremonii, dat afarã din PNȚ-CD, contestat de Asociația Foștilor Deținuți Politici, pe care zice cã o conduce, acuzat cã și-a obținut dosarele personale de securitate prin șantaj, dar pe care n-a avut curaj sã le dea publicitãții, este acum susținut de putere sã fie propulsat în funcția de președinte al CNSAS, forțându-se și normele legale în vigoare, dar și cele de bun simț(…)Este cât se poate de clar cã CNSAS-ul n-a fãcut treabã serioasã și nici nu va reuși sã facã. Toatã munca acestui organism a fost și va fi, în continuare, fructificatã politic. Și Ticu Dumitrescu – setos de urã și rãzbunare, cum s-a remarcat și pânã acum – e garanție în acest sens”.

Nu lipsea nici PSD din corul detractorilor, convins fiind că Ticu Dumitrescu urma să se îmbogățească la șefia CNSAS din trafic de dosare:

”Acum un an am asistat la învierea lui Stolo, adus la viațã de cãtre cel care i-a luat locul la Cotroceni. Astãzi trãim clipele înãlțãtoare ale unui nou fenomen paranormal: Ticu a început sã dea semne de vioiciune! E la fel de verde ca în vremea în care colinda drumurile forestiere din Vrancea, ținut atât de zbuciumat încât și-a pus amprenta asupra caracterului și comportamentului vajnicului luptãtor împotriva totalitarismului. De la școala vieții a învãțat proverbul „Cui pe cui se scoate”, așa cã s-a pus voinicește pe treabã mare în regim de ocnaș. S-a documentat la arhivele celui de al treilea Reich, a studiat Oracolele din Dãmãroaia și ale Mamei Omida și s-a ales cu o lege care îi poartã numele, iar la cei 78 de ani cu un post bine remunerat la Arhivele Securitãții. Mare veselie s-a produs în sufletul lui, pustiit de atâta urã acumulatã împotriva vechilor structuri. Acum vor vedea ei, împricinații, cine este și ce poate Ticu! O sã-și blesteme zilele toți torționarii! Va fi ca în vremurile bune, când putea sã-și descarce amarul la Securitate și sã se bucure de patimile confraților lui de detenție, cãrora le va dovedi din nou cine e seful (nu al CNSAS, aceastã invenție modernã, care va dezbina societatea româneascã pentru multã vreme și va lãsa rãni adânci în multe familii). Se zvonește cã vom avea și multe momente vesele la Parlament, la Guvern, la Președinție și în celelalte instituții centrale și teritoriale, precum și la conducerile partidelor vom descoperi posesori de angajamente ferme, pe care le va pune în operã același domn Ticu, dupã ce va trage foloasele cuvenite de pe urma celor care vor dori totuși sã rãmânã în anonimat” declara deputatul Vasile Nicula.

Lupta pentru șefia CNSAS a fost cîștigată, finalmente, de omul susținut de anticomunistul Traian Băsescu, PD, PSD și PRM, fostul judecător Corneliu Turianu, autor al celebrei cărți comuniste ”Reeducarea prin muncă”.

Azi, rolul lui Ticu Dumitrescu e jucat de cîțiva camarazi de suferință, în rolul judecătorului comunist Turianu joacă procurorul comunist Lazăr, Cartianu i-a luat locul lui Vadim, miza e o funcție încă mai grea decît odinioară, iar taberele de detractori și susținători s-au rearanjat nițel; PSD a făcut schimb de locuri cu PNL, doar Tăriceanu rămînînd pe poziții. Piesa proastă, din păcate, e aceeași. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998