CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dragnea – din lac in put

0 comentarii / 2538 vizualizări / 7 iunie 2017

Decizia de ieri a Curții Constituționale a creat în multe cercuri impresia că e a fost croită întru salvarea lui Liviu Dragnea, liderul PSD a cărui ex-soție ceruse admiterea unei excepții de neconstituționalitate. Dacă dădea curs cererii, CCR se cheamă că îl salva pe Dragnea de la o condamnare aproape inevitabilă; nu a făcut-o, dar asta nu înseamnă că pe liderul PSD decizia nu l-ar putea costa cariera politică, în viitorul foarte apropiat.

Problema nu e deloc complicată: ori guvernul, ori parlamentul vor trebui, în conformitate cu cererea judecătorilor CCR, să stabilească un prag material al pagubelor produse de abuzul în serviciu.

De aici, pentru Dragnea încep complicațiile.

Dacă pragul respectiv va fi stabilit mult peste paguba din procesul pe rol al lui Dragnea – ceva mai mult de 100.000 de lei – se va produce scandal pe motiv de salvare a unui mare număr de ”abuzatori”, în frunte cu liderul PSD.
Dacă pragul e doar nițel deasupra, va fi și mai evidentă intenția de salvare a lui Dragnea.
Iar dacă e dedesubt, acesta merge la închisoare aproape sigur, dar asta e o eventualitate greu de analizat.

Indiferent care dintre primele două variante se va adopta, va fi ieși, cum spuneam, scandal, pentru că liderul puterii se va confrunta cu acuzația că a manevrat decizia politică în așa fel încît să scape de sentință.

Exact semnalul pe care îl așteaptă TFL-iștii ca să iasă iar, buluc, în stradă.
Există, însă, o variantă încă și mai neagră pentru liderul PSD.

Aceea ca motivarea CCR să mai întîrzie, în condițiile în care parlamentul își încetează activitatea peste trei săptămîni, și să nu mai fie timp, efectiv, pentru trecerea modificării legislative.

Și, e greu de crezut că nu se va întîmpla astfel: „Așteptăm întâi decizia Curții, motivarea ei integrală (…), după care vom face dezbateri cu profesioniștii dreptului, cu societatea civilă, pentru a vedea care poate fi pragul acela rezonabil, de natură să pună de acord prevederile din Codul penal cu decizia Curții Constituționale. (…) Din ce rezultă citind comunicatul Curții, se va pune un prag, pentru că se vorbește de o obligație a legiuitorului primar sau delegat”, a declarat ieri ministrul Justiției, Tudorel Toader.
Rezultă că stabilirea pragului nu va fi o decizie pripită, luată peste noapte.

În acest caz, Dragnea ajunge la mîna lui Grindeanu, care poate apela la o ordonanță de urgență pe durata vacanței. Dacă premierul refuză demersul și pasează decizia parlamentului, în toamnă, s-ar putea ca pe liderul PSD să-l prindă procesul din urmă, iar condamnarea să vină înaintea modificării legii.
În acest caz, Dragnea poate invoca, e drept, prevederea legislativă mai blîndă, dar, iarăși, va deveni cît se poate de evident că el se salvează în mod direct prin modificarea legii de către propriul partid și guvern.

Un impas de imagine catastrofal, cum nu am prea avut după revoluție.
Singura soluție morală pentru Dragnea ca să nu apară speculații că modifică legi doar ca să rămînă în libertate ar fi, desigur, demisia de la șefia PSD.
Probabil acesta va fi, de altfel, și leit-motivul protestelor de stradă, care se anunță inevitabile în acest caz. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998