CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dramatic: Romania a depasit 500.000 de consumatori de droguri

0 comentarii / 1762 vizualizări / 26 aprilie 2010

Incredibil, dar real: numărul consumatorilor de droguri ”etonobotanice” a sărit, la noi, de 500.000, dar, măsurile sunt altele decît cele dorite: Centrul Internațional Antidrog își lichidează activitatea din România, din cauza completei pasivități a autorităților și acuză chiar complicități la nivel înalt între traficanți și clasa politică.

Gigel Lazăr, președintele executiv al Centrului Internațional Antidrog, organism multinațional tutelat de organizația EURAD (Europe Against Drugs), a declarat azi, pentru Inpolitics, că ONG-ul pe care îl conduce – și care îl are președinte onorific pe academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici – a luat o decizie dramatică, dar firească, în contextul actual, acela de a-și lichida, practic, activitatea din România de prevenire și combatere a drogurilor, toate cele 42 de surcursale teritoriale urmînd să fie închise, iar angajații concediați.

”Am luat această decizie, iar EURAD a aprobat-o fără rezerve, pentru că am ajuns la concluzia că ne luptăm cu morile de vînt. Nu este posibil ca noi, un ONG, să sesizăm toate autoritățile posibile, guvern, primării, prefecturi, consilii locale șamd și nimeni să nu miște un deget. Am depus, la începutul acestui an, documentații complete la nivelul tuturor autorităților privind măsurile care trebuie luate pentru prevenirea consumului de droguri, iar urmarea a fost că în bugestul de stat nu s-a mai alocat un leu pentru această activitate. Nimeni nu pare deranjat de creșterea explozivă a traficului și a consumului de droguri, drept pentru care am decis să nu ne mai agităm inutil. Fără colaborarea cu organele statului, noi nu ne justificăm existența” spune Lazăr, precizînd că, în ultimii ani, CIADO a acordat asistență pentru mai mult de 600.000 de persoane.

El face dezvăluiri șocante, totodată: ”În România, numărul celor care consumă așa-zisele produse etnobotanice, în fapt niște substanțe de sinteză cu nimic natural, care produc efecte mai grave decît heroina, a depășit 500.000 în timp record, mai exact între 2008 și 2009. În 2008, spre exemplu, România nici nu figura în statisticile europene la acest capitol, iar un an mai tîrziu, era pe un loc fruntaș, cu peste 400 de magazine apărute peste noapte, care vindeau produse etonobotanice. Numai pentru promovarea acestor produse s-au cheltuit sume de peste un milion de euro, din informațiile noastre, deci vă dați seama cît de mare este cifra de afaceri în domeniu, și e în creștere exponențială. Situația a scăpat complet de sub control, iar consecințele vor fi catastrofale, considerăm noi”. Lazăr nu are o explicație ”naturală” pentru felul în care sute de magazine de etnobotanice au apărut, practic, peste noapte, dar este ferm atunci cînd afirmă că acest lucru s-a făcut, în mod cert, cu ajutorul unor factori politci de prim rang: ”Niciun comerț de droguri nu se face, în lume, fără o protecție, într-o măsură mai mică sau mai mare, din partea unor reprezentanți ai statului și România nu face excepție”.

Reamintim că unul dintre scandalurile politice majore ale acestui an a fost declanșat de un deputat PSD, Mugurel Surupăceanu, profund implicat în combaterea drogurilor din România, care a acuzat puterea de complicitate cu cei care comercializează drogurile etnobotanice, el fiind, recent, dat în judecată, din acest motiv, de către șeful statului, Traian Băsescu. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998