CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dulcegarii portocalii: maidanezul Blaga, Churchill Boc si Cuza Basescu

0 comentarii / 2253 vizualizări / 29 noiembrie 2010

Membrii PDL sunt veritabili campioni ai metaforelor și nu fac economie de epitete atunci cînd se adresează unii altora. În cadru oficial, cel puțin, pentru că în rest, probabil nu ar suporta hîrtia ce denumiri ar putea adăsta pe ea….Ultima figură de stil made in Modrogan îl are în epicentru pe însuși premierul Boc, despre care am aflat că e un Churchill al României. Să ne reamintim, pe scurt, altele, asemănătoare, din ultimii ani.

Noul vechi lider al PD Dolj, Radu Berceanu, nu are ezitări cînd e să îl compare pe premierul Boc cu legendarul Winston Churchill, considerat cel mai mare politician britanic al secolului. Și nu e vorba de înălțime, căci sir Winston nu avea decît 1,65, cam la fel ca Boc, ci de chestii mult mai înălțătoare. ”Churchill a cîștigat războiul și imediat a pierdut alegerile”, îl plînge anticipat Berceanu pe șeful său politic. Cînd nu îl laudă subalternii, o face Boc singur, cel care, prin august, se compara cu 2-3 mari lideri europeni: „Mă pot considera lider de sacrificiu în măsura în care şi Sarkozy, Merkel sau Jose Zapatero sunt lideri de sacrificiu” spunea el, în august.

Ioan Oltean e de altă părere, însă, și îl retrogradează la nivel mioritic: ”Dacă premierul Emil Boc va reuşi să se ţină pe poziţie şi să realizeze aceste reforme, va fi un Ştefan cel Mare al zilelor noastre”. Malițioșii din opoziție au, însă, cu totul altă opinie, dacă ne gîndim că Aura Vasile l-a comparat cu Hilter, iar Năstase cu Muc cel mic.

Tot e bine, să recunoaștem, pentru că Blaga, asemuit de Zeus cu un buldog, a pățit-o mai aspru, și nu cu oricine, ci cu însăși Elena Băsescu, cea care l-a comparat cu un maidanez: „Când stăteam în curte la Modrogan, era şi câinele Vasile, care era numit după numele lui Vasile Blaga, pentru că acel câine era cel mai fidel partidului, la fel cum circulă în folclorul de la noi din partid că Vasile Blaga este cel mai fidel partidului. Aşa îl percep organizaţiile. Aşa îl percepe partidul” spunea EBA, mai an, în Ziua de Cluj.

Dar poți să te superi pe fiica lui Zeus? Mai ales cînd ea, înaintea alegerilor de la organizația de tineret a PDL, se compara, public, pe sine cu George Bush Jr., care, și el, a făcut carieră politică pe spatele președintelui de tătîne-său…Desigur, Associated Press are o viziune ușor diferită, și o compară cu păpușa Barbie, adică blondă, sexi, și cu plastic în loc de creier, dar așa sunt ziariștii, negri în cerul gurii.

Și Gheorghe Falcă e tare în comparații. Pentru sine și-l rezervă pe Iuliu Maniu, stîrnind furia PNȚCD Arad, iar pe Traian Băsescu îl asemuie lui Cuza, cel care ”a ramas in istorie, iar cei care au denigrat atunci, nu stie lumea despre ei. De aceea noi, PDL, credem ca facem istorie pentru romani”.

Mai plastic, așa cum îi stă bine unui ‘telectual fin, Theodor Paleologu îl compară pe Traian cu o pleașcă.
Elena Udrea tocmai a fost, și ea, pusă pe piedestal drept noul Kill Bill al politicii, de către colega Raluca Turcan, în timp ce Ioan Oltean, suflet de poet, o asemuie soarelui de pe cer.
Numai răutăciosul de Cristi Preda și-a permis să o compare cu Prigoană Junior, care a ales să facă o carieră în politică cu rețeta bani plus scandaluri mediatice. Iar Puiu Hașotti, alt răutăcios, dar liberal, a comparat-o cu Mița Biciclista, nerealizînd că îi face un deserviciu avangardistei de la începutul secolului 20.

Monica Macovei s-a ales, și ea, de la colegii pedeliști cu porecla ”Corado Cattani” a României, mai puțin de la junii PSD, conduși, pe vremuri, de Ponta, care au poreclit-o Johnny Walker, probabil din cauză că e zveltă precum o sticlă.
Cel mai bine s-a scos, însă, Monica Ridzi, ea fiind comparată, țineți-vă bine, cu biblica Maria Magdalena. Iată ce spunea deputata PDL Brîndușa Novac, anul trecut, în iulie, despre ministresa Tineretului: „De ce întotdeauna când cineva aruncă cu pietre, săriţi şi ajungeţi chiar să-l sufocaţi pe omul respectiv? Dacă dăm timpul înapoi, acum 2000 de ani, acelaşi lucru se întâmpla, era sau nu vinovat omul, mai întâi se arunca cu pietre”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998