CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Dupa 14 zile de tacere, Iohannis anunta apocalipsa economica

13 comentarii / 4346 vizualizări / 17 noiembrie 2021

Președintele Klaus Iohannis rupe tăcerea impusă în ultimele 14 zile printr-un mesaj cel puțin îngrijorător pentru români, care zugrăvește un peisaj deloc optimist din punct de vedere economico – social pentru anii care urmează. Președintele anunță scăderea creșterii economice și constată sporirea inflației, majorarea deficitului bugetar, dezechilibre economice, creșterea datoriei publice și alte fenomene similare, extrem de grave.

Într-un mesaj adresat azi Camerei de Comerț și Industrie a României, Iohannis enumeră cîteva dintre marile probleme ale momentului, dar și ale viitorului apropiat:

– În ceea ce privește dinamica PIB, creșterea din 2021 va fi una consistentă, peste estimările realizate de-a lungul anului, însă proiecțiile globale arată că acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat. Încetinirea creșterii economice, estimată pentru anii următori, impune soluții de natură structurală pentru economia noastră. Dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei.

– Este îngrijorătoare adâncirea continuă a deficitului comercial și a deficitului de cont curent, chiar în raport cu vârfurile înregistrate anul trecut.

– Pe fondul creșterii prețurilor la materii prime și energie, ne confruntăm cu scumpiri în lanț, iar rata inflației, ajunsă la 7,9% în luna octombrie, ridică serioase probleme de scădere a puterii de cumpărare.

– Inflația pare să fi redevenit, dintr-o dată, principalul risc la adresa stabilității financiare la nivel global.

– Perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat. Noul Guvern va avea, printre altele, și sarcina reluării dialogului deschis, constructiv și orientat către creșterea sustenabilă a economiei noastre.

– Economia merge înainte, însă trebuie să ne asigurăm că nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme și politici axate pe obiective de dezvoltare sănătoasă. Trebuie asumate o direcție corectă, un parcurs clar și mecanisme eficiente de implementare, prin care să revenim la obiectivele de sustenabilitate. Dincolo de urgențele prezentului, avem mize esențiale pe termen mediu și lung.

– Provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar și datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluțiilor economice viitoare.

– Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esențial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepții financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene și ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanțare europeană.

– Avem de recuperat, totodată, pregătirea cadrului financiar multianual. România ar putea atrage peste 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaționale, dar la finalul anului 2021 încă se discută despre priorități și despre programare. Discuțiile sunt necesare, negocierile sunt bune, însă, realist vorbind, economia și societatea românească au nevoie de rezultate concrete și la momentul oportun.

– În anii următori, avem de înfruntat provocarea cheie a capacității de implementare, atât a proiectelor de investiții, cât și a reformelor necesare.

”În această perioadă de redresare economică, avem nevoie de consolidarea capitalului românesc și de atragerea de noi investiții, axate pe valoare adăugată ridicată” mai spune președintele, la finalul unui an în care zeci de mii de firme cu capital românesc au falimentat ori sunt foarte aproape de faliment, România nu are guvern, nu are proiect de buget, nu a demarat încă elaborarea programelor operaționale pentru bani europeni, iar banii din PNRR rămîn încă doar pe hîrtie. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Retardatul echilibrează negocierile pentru programul guvernului de largă majoritate. :))) Creșterea economică este fabuloasă, dar să lăsăm și Securității să ia realocările, după care putem începe tăierile/reformele cu popo lația.

  Pesedeaua și-a prezentat programul, are de dat la toți câte ceva, deci pare campanie electorală gratis pe timpul de antenă al SRI. Numai să apară vreo mică_constipație pe tema premierului sau a celor 100 puncte ale programului și pute a anticipate. :)))))))))))))))))))))))))))))

  • Securiștii lui Iohannis și Mă Ciucă au început să facă lumină de ce trag de timp. Vor să numească premierul la șto, de la PDL, pe voturile pesedelei leșinate. Chiar și așa mi-e teamă că amuzamentul continuă.

   Ofițerul Ciolacu și finctencărul securist Dîncu vor spune da. Așteptăm reacția oilor PSD.

 2. Bla, bla, bla….măsurile unde îți sunt „atotstiutorule”??

 3. Consolidarea capitalului romanesc? Bre, capitalul romanesc, ala mare și adevărat, făcut din jefuirea sectorului public, e foarte consolidat. Nu-l clientesti nici cu 30 de DNA-uri. A fost consolidat de parteneriate strategice cu anumite instituții publice – ghici care? – și cu parteneriate la fel de strategice cu multinationalele. Mi-e ca neo-re-consolidarea capitalului romanesc o sa se refere tot la marele capital. Si tot pe seama micului și mijlociului capital. Si, evident, pe seama angajaților, aia care au tot plecat din Romania de bine ce le-a fost p’aci. Sa traiti bine!

 4. Bugetul pe 2022 trebuie sa impuna taxe progresive si eliminarea scutirilor de impozit pentru privilegiati. ANIS-ul deja este disperat. Plateste tot felul de studii care sa evalueze de impact nimicitor va avea impozitarea IT-istilor.
  SA FIE IMPOZITATI :))))))))))))))))))))
  Spitalele trebuie sa fie platite cu banii privilegiatilor.

 5. Gargara ieftina de mediocru infatuat.

 6. S-a intors de la golf ? Sa ne lase …

 7. uitati-va la el….. la mimica lui …nici el nu intelege ce citeste … si doar a avut atitia ani sa priceapa de ce a ajuns acolo …. dar nu i-a pasat si nici nu a vrut sa inteleaga ceva … ani pierduti de pomana de un neam super tolerant … pacat , mare pacat … ar tb alungat cu suturi direct la puscarie pt prapastia in care impinge in continuare tara …. Dixit.. !!

 8. Dandy cu pardisiu! Intre doua excursi la piramide si partidele de golf, vine si prostovanu asta sa zica ceva. Ne informeaza ca statul RO e esuat, ca vine criza economica. Toate astea dupa 7 ani de mandat si 2 ani de guvernu lui. Nici nu intelege bolovanu,, ca de aia l o pus strategii lu’ peste (din statul paralel) ca sa tina carma. Da ii nevinovat! N are rost sa ne mai batem capul cu el. Trebuie suspendat rapid si puse lucrurile in ordine.

 9. Care economie! Stie marsavul K.W.Iohannis ce-i economia?Pentru Iohannis economia se rezuma la talharirea bunurilor ce apartin romanilor si Romanieie.Tot ceea ce spune K.W.Iohannis este doar in mintea lui criminal nazista, este ceea ce-si doreste Iohannis sa faca impăotriva Romaniei

 10. […] Președintele Klaus Iohannis rupe tăcerea impusă în ultimele 14 zile printr-un mesaj cel puțin îngrijorător pentru români, care zugrăvește un peisaj deloc optimist din punct de vedere economico – social pentru anii care urmează. Președintele anunță scăderea creșterii economice și constată sporirea inflației, majorarea deficitului bugetar, dezechilibre economice, creșterea datoriei publice și alte fenomene similare, extrem de grave.Într-un mesaj adresat azi Camerei de Comerț și Industrie a României, Iohannis enumeră cîteva dintre marile probleme ale momentului, dar și ale viitorului apropiat:– În ceea ce privește dinamica PIB, creșterea din 2021 va fi una consistentă, peste estimările realizate de-a lungul anului, însă proiecțiile globale arată că acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat. Încetinirea creșterii economice, estimată pentru anii următori, impune soluții de natură structurală pentru economia noastră. Dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei.– Este îngrijorătoare adâncirea continuă a deficitului comercial și a deficitului de cont curent, chiar în raport cu vârfurile înregistrate anul trecut.– Pe fondul creșterii prețurilor la materii prime și energie, ne confruntăm cu scumpiri în lanț, iar rata inflației, ajunsă la 7,9% în luna octombrie, ridică serioase probleme de scădere a puterii de cumpărare.– Inflația pare să fi redevenit, dintr-o dată, principalul risc la adresa stabilității financiare la nivel global.– Perioada încercărilor pentru economie nu s-a terminat. Noul Guvern va avea, printre altele, și sarcina reluării dialogului deschis, constructiv și orientat către creșterea sustenabilă a economiei noastre.– Economia merge înainte, însă trebuie să ne asigurăm că nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme și politici axate pe obiective de dezvoltare sănătoasă. Trebuie asumate o direcție corectă, un parcurs clar și mecanisme eficiente de implementare, prin care să revenim la obiectivele de sustenabilitate. Dincolo de urgențele prezentului, avem mize esențiale pe termen mediu și lung.– Provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar și datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluțiilor economice viitoare.– Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esențial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepții financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene și ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanțare europeană.– Avem de recuperat, totodată, pregătirea cadrului financiar multianual. România ar putea atrage peste 30 de miliarde de euro prin intermediul programelor operaționale, dar la finalul anului 2021 încă se discută despre priorități și despre programare. Discuțiile sunt necesare, negocierile sunt bune, însă, realist vorbind, economia și societatea românească au nevoie de rezultate concrete și la momentul oportun.– În anii următori, avem de înfruntat provocarea cheie a capacității de implementare, atât a proiectelor de investiții, cât și a reformelor necesare.”În această perioadă de redresare economică, avem nevoie de consolidarea capitalului românesc și de atragerea de noi investiții, axate pe valoare adăugată ridicată” mai spune președintele.La finalul unui an în care zeci de mii de firme cu capital românesc au falimentat ori sunt foarte aproape de faliment, România nu are guvern, nu are proiect de buget, nu a demarat încă elaborarea programelor operaționale pentru bani europeni, iar banii din PNRR rămîn încă doar pe hîrtie.Bogdan Tiberiu IacobSursa: inpolitics.ro […]

 11. Dupa pai’spe zile de tacere, onanis in sfarsit e mut!

 12. Cu tot ridicolul pe care sint in stare sa-l asum, de ce imi face impresia ca poate ar fi fost mai bine cu tanti Veorica? Da daaa!
  Tanti Veorica de la benere!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998