CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

După Armată, serviciile și M.A.I. primesc și ele dreptul de a cumpăra cu banii înainte și livrarea în viitor

4 comentarii / 3358 vizualizări / 30 aprilie 2023

Legea finanțelor publice din 2002 are prevederi stricte privind banii pe care o instituție a statului îi poate plăti în avans pentru achiziții de mărfuri ori servicii, procentul maxim fiind de 30% din valoarea respectivă (cu excepția programelor de cercetare). În 2015, guvernul Cioloș a introdus o excepție pentru MApN, invocînd nevoia de modernizare a armatei etc, astfel că ministerul poate plăti integral în avans orice achiziții. Recent, guvernul Ciucă a mai făcut o excepție, invocînd războiul din Ucraina. Astfel că pe lista celor care pot plăti integral în avans ceea ce comandă au intrat și MAI, SRI, SIE, SPP și STS.

OUG 57/2015 din 9 decembrie 2015 a extras MApN din restricțiile legii finanțelor ”având în vedere faptul că necesitatea modernizării tehnicii militare aflate în înzestrarea MApN impune dezvoltarea unor instrumente de finanţare care să permită iniţierea şi derularea, începând cu anul 2016, a unor noi programe de înzestrare, având în vedere urgenţa semnării unor acorduri cu guvernele altor state, pentru care nu poate fi utilizată altă sursă de furnizare, prin care să se refacă starea tehnicii livrate în cadrul unor programe de asistenţă militară externă sau în cadrul unor acorduri de furnizare interguvernamentale, ca urmare a faptului că o parte din capabilităţile de apărare naţionale deficitare nu pot fi compensate decât cu echipamente furnizate de operatori economici externi sau interni, care nu doresc să depună oferte în situaţia în care nu se prevede efectuarea de plăţi în avans sau din acreditive” șamd.

Altfel spus, s-a deschis posibilitatea să plătim integral în avans marilor producători mondiale de armament, bunăoară, pentru tancuri, rachete ori avioane și să le primim peste cîțiva ani. De unde și glumița populară că, dacă ne atacă rușii, ne apărăm cu chitanțele doveditoare că am plătit arme în curs de furnizare.

Luna trecută, România a mai făcut un pas: pe lista celor care pot cumpăra cu banii jos și marfa după au intrat, prin OUG 17/2023, și MAI plus serviciile secrete. Deși, ciudat, în motivarea OUG nu se suflă un cuvînt despre respectivele structuri, ci doar despre Armată și MApN.
S-a făcut asta, conform motivării OUG, ”ţinând cont de situaţia geopolitică şi geostrategică actuală generată în principal de agresiunea armată şi invazia militară a Federaţiei Ruse în Ucraina”.

Una peste alta, e semn că se pregătesc achiziții masive, cu livrare la termene incerte.

Cum sună noile excepții:

”(1) Prin derogare de la prevederile art. 52 alin. (1), (3) – (8) şi (10) din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ordonatorii de credite din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază pot angaja şi utiliza fonduri publice prin utilizarea acreditivelor sau prin efectuarea de plăţi în avans pentru achiziţiile de active nefinanciare, bunuri materiale, servicii sau/şi lucrări, destinate executării misiunilor specifice Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, pentru care perioada de realizare depăşeşte anul bugetar în care a fost realizat angajamentul legal sau pentru care furnizorii nu doresc să livreze produsele în situaţia în care plata nu se realizează prin utilizarea unor astfel de instrumente.” se arată în textul noii ordonanțe. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

 1. Sa nu mai comentăm ce a făcut guvernul Cioloș, adus la guvernare de urgență, prin debarcarea măsluită a lui Ponta. Cioloș a semnat imediat contracte de cateva miliarde fara ca sa fie intrebat ceva de vreun D.N.A. In timp ce altii au fost anchetați si au făcut pușcărie pentru abuz in serviciu, pentru nimicuri, lichelele si derbedeii din MAI, SRI, SIE, SPP și STS, pot sa facă ce vor cu banul public, de parcă i-ar face si i-ar plăti familiile lor de țărani analfabeți. Nu stiu decât sa îndatoreze Țara ca sa le meargă lor bine.

 2. Romania are de achitat taxa de protectie, taxa pe smecherie si taxa pe privilegiul de a fi iobagii „partenerilor strategici”, taxele se pot plati anticipat ca la curve, deoarece paduchii strategici au nevoie de cash flow urgent, iar coloniile de sclaveti milogi tip Romania sunt numai bune de praduit.

  Totusi, nu putem face ceva cu banii rezervistilor (cei cu alergie la lege)?
  Aia de fac capitalism in Romania castigand licitatii publice in mod magic?
  Aia care si-au construit averi inexplicabile prin jaf, santaj, delapidare, tradare, vanzarea secretelor, scheme piramidale, evaziune si alte infractiuni specifice tagmei?
  Aia care si-au pus plozii ministri ca sa fure si mai mult? (Nasui, Burduja, etc)
  Aia care au distrus industria romaneasca, agricultura romaneasca, sistemul bancar romanesc?
  Aia care au ciordit creantele capitalismului de stat ceausist? Care au revendicat cu acte false proprietatile statului roman, cum este F.D.G.R. lui Johannis?
  Banii aia nu sunt buni sa luptam cu Rusia? Nu folosim si noi banetul ala sa luam F-35 in loc sa rupem bani de la Educatie, Sanatate si Interne?
  Asa cum Ucraina a confiscat banii oligarhiei rusesti ca sa lupte cu Rusia si Romania trebuie sa confiste banii oligarhiei securistoide, oligarhiei rusesti, oligarhiei unguresti si oligarhiei austriece. Nu se poate sa ne imprumutam de bani ca sa luam arme sa rezistam in fata Rusiei, dar sa fim colonia coloniilor Rusiei. Nu merge.

  • Despre afacerile cadrelor de nadejde ale fostei Securitati si despre plozii lor ajunsi la butoanele Romaniei nu se vorbeste deloc. Insa trebuie sa avem dezbatere publica daca lumina ne vine de la Ierusalem asa cum odinioara asteptam ca lumina sa ne vina de la Rasarit, adica din Sfanta Rusie bolsevizata.

 3. mucles,
  aia nu cunosc…aceste asppecte!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998